Bekijk alle hardlooptijden voor Trail by the Sea (halve marathon)

Trail by the Sea (halve marathon)

Afstand21.097 m
PlaatsBurgh-Haamstede
SoortTrailrun

Officiële website Trail by the Sea (halve marathon)

Statistieken

Er zijn 10 hardlooptijden toegevoegd.

Beoordelingen

Algemeen       Parcours       Organisatie       Website      

Bekijk beoordelingen (1)
Locatie van Trail by the Sea (halve marathon)

Omschrijving van de route

Sportpromotion Zeeland heeft opnieuw een uniek parcours uitgezet voor de hele marathontrail, halve marathontrail en een loop over 14,0 kilometer, waarbij alle facetten van het traillopen zijn opgenomen en uiteraard de unieke combinatie van zee en land niet uit het oog is verloren.

Dit jaar is aan het strijdtoneel, naast het strand, de duinen en de bossen het lopen door de polder richting 'nationaalpark de Oosterschelde' toegevoegd. Weliswaar is de aanloop hier naar toe niet geheel onverhard, maar dit unieke achterland op de 'Kop van Schouwen' willen wij de deelnemers niet onthouden. Het lopen door de vlakke polder, waar weer en wind vrij spel hebben zal de grote horde deelnemers al snel uiteen slaan, voordat er van de natuurlijke beschutting van het bos gebruik gemaakt kan worden en het 'echte trailrunning' over smalle onverharde paadjes kan beginnen.

Een zware beproeving
Trailrunning door dit gebied is een zware fysieke inspanning, waarbij je je benen en enkels zwaar belast omdat er over oneffen ondergronden gelopen wordt en er veel geklommen en gedaald wordt. Met je bovenlichaam moet je balans zien te houden. Verder vergt deze manier van lopen een grote mate van concentratie. Je moet constant kijken waar je loopt, waar zet ik mijn voeten neer in het zand, of je je hoofd niet tegen takken stoot, of struikelt over over een afgewaaide tak of een een losliggende steen. Ook het lopen door de polders en langs het strand, waar weer en wind vrij spel hebben vergen veel van je mentale doorzettigsvermogen.

Al met al een fysieke- en mentale uitdaging in de prachtige omgeving op de 'Kop van Schouwen' !

Blog posts over de Trail by the Sea (halve marathon)

Winter in Zeeland/Trail by the Sea (2 reacties)

Gepost door Jos Oonincx op zondag 26 februari 2017 20:16

Winter in Zeeland……en een Trail by the Sea.

De ‘masters’ onder ons kennen het vast nog wel: ‘Zomer in Zeeland’ van Saskia en Serge die hiermee in 1971 een hitje hadden. De meeste bezoekers aan Zeeland hebben hierbij dan ook zonnige zomerse beelden. Trailers kunnen echter het hele jaar hun hart ophalen door de vele runs die langs de Zeeuwse kust gehouden worden.
Om bij het zangduo te blijven kun je – ‘altijd in Zeeland – je spoor door het duinzand’ – trekken en heb je in de strijd met de elementen geen tijd om te denken aan ‘aardse zorgen’.

De bekende ‘Trail by the Sea’ wil nog wel eens wisselen in het aantal afstanden, kilometers en startlocaties. Op 26 februari als de rest van het Zuiden zich onderdompelt in Carnaval of Vastenavend, organiseert de sportieve Zeeuw in eerste instantie een marathon, maar voegt daar later alsnog een halve marathon XXL aan toe van 25 km. Dit in de overtuiging dat tegen de zee toch niet op te ‘dweilen’ valt.

Op 14 januari 2017 liepen we de 11 km Deltatrail als warming up door de Boswachterij van Westenschouwen. In tegenstelling tot het jaar ervoor was ik wat minder in mijn element; het klimmen en dalen viel me best zwaar en er zaten geen stukken in om te herstellen.
Dat Tim Pleijte deze run in ruim 41 minuten wint is dan ook een diepe buiging waard.

Runner, correspondent en organisator van evenementen Maurice Steketee memoreerde:
“Sinds het parkoers een metamorfose heeft ondergaan is het continu klimmen en dalen op de Kop van Schouwen. Vanaf kilometer één wordt langzaam alle energie uit je lichaam geslurpt en voelt het af en toe alsof er een stoomwals over je bovenbenen rijdt. Ik denk dat er wel zo’n 20 flinke klimmen in het parkoers waren opgenomen… Terug van weggeweest was ook de Elzelingeheuvel. Met een stijgingspercentage van 89 graden een enorme brekebeen, kuitenbijter, scherprechter enz.”

‘Ons ben nie zunig’ met trail kilometers en vanuit onze ‘Footprint/Brabantse Wal’ trail groep hadden we een training gepland op 4 februari om nu, naast het bos met de heuveltjes, het strand en de duinen mee te pakken. Met acht lopers waren we vanuit Brabant gekomen en om 9.15 uur startten we in de Boswachterij waar Bert al vrij snel in de war was met wilde wortels die zich vanuit het losse zand woelend naar boven worstelen.
Moment om een pauze in te lassen met wat oefeningen. We konden gelukkig voltallig door om via de ‘Boompjesput’ het strand op te gaan richting het ‘Oude Vuur’. Kenners weten dat we dan als vanzelf afslaan naar de ‘Meeuwenduinen’, beter bekend als ‘Dodemanspad’ om twee kilometer lang te bikkelen. Op de terugweg hebben we verschillende routes gevolgd zodat iedereen heel bleef en bij paviljoen 'Duinzigt’ was er koffie, gebak, bier en ijs; dat laatste om de blessure van Bert te kalmeren. Al met al een zeer geslaagde ochtend waar de focus op het zware werk lag; doel bereikt!!

De twee daarop volgende zondagen hadden we nog twee pittige, maar gezellige trainingen (24/26 km) over de golvende Brabantse Wal waar in totaal 28 lopers bij Footprint aansloten.

Trail by the Sea 2017 op 26 februari stond voor Erwin en Tonny en mij in het teken van de voorbereiding op de Grizzly Run die op 12 maart op de agenda staat. Halve marathon XXL dus.
Inmiddels sluiten steeds meer bekenden van ons aan bij de Zeeuwse trails, omdat ze uitdagend en afwisselend zijn vanwege de elementen strand, duin, bos en natuurlijk het weer dat ook geen twee trails hetzelfde is.

Om 8.45 uur reden we met Luci, Bert, Tonny en Cobi (vrijwilligster start/finish gedeelte), richting Renesse. Ruim op tijd om nummer en een fraai shirt in ontvangst te nemen en hier en daar bij te praten en bekende medetrailers te begroeten. Veel ambitie om in te lopen was er niet onder het mom van: ‘D’r komen nog kilometers genoeg om warm te draaien, dus laten we de warming up maar binnen doen’.
Beide afstanden startten om 11.00 uur en de eerste kilometer over de ‘Luieweg’ kon ambitieus worden doorgelopen. Daarna ging het over in een verhard schelpenpad tot km 5 waar de route voor de eerste keer 1,5 km het strand aandeed. Aanmerkelijk minder wind dan vorig jaar, maar nog pittig genoeg om toch in een groep te willen lopen. Via het ‘Verklikkerpad’ ging het 2,5 km, vaak single track, door het duingebied om vervolgens langs het ‘Vuurtorenpad’ het strand weer op te zoeken. Inmiddels liep ik in mijn eentje en wachtte tot we weer een treintje konden vormen om wat energie te sparen voor wat nog zou gaan komen. Daarmee doel ik dan op de overgang ’t Oude Vuur (training 4 februari). De Meeuwenduinen volgen daar als vanzelf op en dat is voor mij altijd weer ruim 2 km bikkelen. (en ik was niet de enige die daar af en toe in wandelpas omhoog ging)
Via een klein stukje Boswachterij steek je dan over naar ‘Zeepeduinen’, een glooiend stuk van enkele km met veel plassen en een vogel uitkijk plaats; echt een heel mooi stukje natuur. Bij km 17 zaten de bunkers weer in het parcours, een technisch stukje en een trap omhoog. Na wat slingerpaadjes en een flinke modderplas kom je dan uit op de Vroonweg, vroeger een autoweg tussen Haamstede en Renesse. Tegenwoordig wordt er gefietst en gewandeld, er liggen wat plassen en er grazen paarden. Afwisselend is het niet, maar ik vond het wel lekker om weer even in mijn loopritme te komen. Inmiddels ben je dan voorbij de Halve Marathon en is het eigenlijk uitlopen naar het dorp en de finish.

Ook dit jaar zorgt Sportpromotion Zeeland weer voor een zeer goed georganiseerd evenement met veel vrijwilligers, uitstekende en goed overdachte verzorging en, voor wie er prijs op stelt, mooie en blijvende herinneringen. Bovendien is het leuk om een aantal bekenden tegen te komen die je zo af en toe bij trails ziet.

Een mooie manier om mijn winter in Zeeland af te sluiten, met de gedachte dat ik er weer ben voor de Halve van Renesse, de Hardloop3daagse en natuurlijk een Footprint/BW training.

Kaart van de route

Kaart van de route Trail by the Sea (halve marathon)
 Klik op de kaart om in te zoomen.

Hardlooptijden van hardlopers op Looptijden.nl

HardloperDatumTijdAfstandDetails
Ben Van der Herten04-11-201801:43:1521.262 mDetails
Jos Oonincx26-02-201702:41:4125.032 mDetails
Frans Linders06-11-201602:20:4625.000 mDetails
Steffen Smit21-02-201601:53:3320.638 mDetails
Frans Linders21-02-201601:45:1821.097 mDetails
Maarten Fornerod21-02-201601:53:2921.097 mDetails
Maarten Fornerod22-02-201502:07:3021.097 mDetails
Steffen Smit21-02-201502:02:1521.097 mDetails
Knic21-02-201503:10:0021.097 mDetails
Mart jan Delzenne21-02-201502:21:3821.097 mDetails

Ik heb deze wedstrijd ook gelopen

Hardlopers die van plan zijn om de Trail by the Sea (halve marathon) binnenkort te gaan hardlopen

Er hebben nog geen hardlopers deze wedstrijd ingepland.

Ik wil deze wedstrijd ook gaan lopen

Foto's van dit parcours

2017


Bekijk alle hardloopwedstrijden

Andere interessante evenementen


Hier adverteren?
Evenement toevoegen? | Onjuiste gegevens?

Looptijden.nl op Facebook