Profiel van Jasper

Overzicht van alle hardloopprestaties van Jasper. Op deze profiel pagina worden alleen wedstrijdtijden getoond, trainingstijden zijn enkel voor de gebruiker zelf zichtbaar.

Hardloop statistieken

AfstandAantalBeste tijdDatum PRGemiddelde tijd
6.800m300:32:3915-09-201000:33:21
10.000m1400:46:2008-05-201000:48:24
15.000m501:13:3520-11-201101:14:38
16.093m201:21:5505-09-201001:22:04
21.097m201:52:3707-03-201001:53:05

Uitgebreide statistieken zijn alleen beschikbaar voor ingelogde gebruikers

Log eerst in op Looptijden.nl voordat je de uitgebreide statistieken kunt bekijken.

Indien je nog niet aangemeld bent op Looptijden.nl kun je je heel eenvoudig gratis aanmelden.


Blog posts

Apocalyptische taferelen in Zwolle

Gepost door Jasper op zondag 19 juni 2011 19:48

Nadat ik vorig jaar de halve marathon van Zwolle had gemist omdat de inschrijflimiet al een maand voor de wedstrijd was bereikt, had ik ditmaal mijn voorzorgsmaatregelen genomen: begin april had ik m’n bewijs van deelname al binnen en toen kon de voorbereiding beginnen. Het hardloopjaar was tot dan toe niet heel erg productief geweest. Door een knieblessure had ik wedstrijd na wedstrijd aan me voorbij moeten laten gaan. En toen in april de knie eindelijk weer helemaal beter was volgde een flinke griep, die goed voor een aantal dagen gedwongen schaapjes tellen. Begin mei zou ik dan eindelijk de eerste wedstrijd van het seizoen gaan lopen. De Kaaienloop in Oosterhout, nabij Breda had me twee jaar achterelkaar een PR op de 10 kilometer opgeleverd. Met onrealistische verwachtingen verscheen ik aan de start, en mede door het warme weer werd dat een grote teleurstelling.

Daarna besloot ik om de nog resterende wedstrijden in de aanloop naar Zwolle te laten lopen, en me volledig te concentreren op een optimale voorbereiding voor de halve marathon. Dat begon al slecht met een voedselvergiftiging, waarvan ik tot op heden in het duister tast over de bron. Wie weet welke EHEC-variant er stiekem de grens over is getrippeld. Een week later kon ik weer lopen, toen ging het gelukkig snel de goede kant uit. De resterende voorbereidingstijd was kort, dus ik heb me met name gericht op de duurlopen, om in ieder geval het lichaam alvast te laten wennen aan afstanden van 15-20 kilometer. De laatste dagen voor de wedstrijd had ik zware benen, de verwachtingen waren dan ook getemperd. Daar kwam nog bij dat de weersverwachtingen allerminst gunstig waren: dit keer geen hitte, maar regen, heel veel regen.

De reis met het openbaar vervoer naar Zwolle en terug was een avontuur op zich: omdat er geen treinen reden tussen Arnhem en Nijmegen moest ik op de heenweg met een NS-bus naar Arnhem, alwaar ik nipt de aansluiting naar Zwolle miste. Het begrip “wachten” komt kennelijk nog steeds niet in het spoorboekje voor. Gelukkig was ik bijtijds vertrokken, en zo arriveerde ik ongeveer een uur voor de start in Zwolle. Het weer was bedrieglijk mooi, met zon en typische Hollandse luchten. Wat overbleef was een aangename temperatuur van net onder de 20 graden. Ineens leek het ideaal hardloopweer te worden!

Normaal start ik het liefst vooraan in het veld omdat je dan de ruimte hebt, maar het nadeel is dat het moeilijk is om een goed groepje te vinden waarin je kan meelopen, omdat deze lopers over het algemeen toch wat sneller lopen dan ik. Voor een dergelijk lange afstand leek me dat niet zo handig, vandaar dat ik me nu verzoende met een plekje ergens in het middenveld. Vlak voor aanvang kregen we een na wat later bleek eerste voorproefje van het weer tijdens de wedstrijd. Gelukkig bleef het op dat moment nog bij een kort regenbuitje, en toen het startschot klonk was het weer droog geworden. Vooraf had ik becijferd dat een schema van 5:20 per kilometer me op een eindtijd zou brengen die exact gelijk was aan m’n PR van 1:52:37 dat ik in maart 2010 tijdens m’n eerste halve marathon had gevestigd. De eerste kilometers gingen goed. Even werd ik opgeschrikt door een ambulance bij een rotonde waar we langs kwamen, maar dat lopers onwel worden tijdens een wedstrijd ben ik inmiddels wel gewend, en de consternatie was dan ook weer snel voorbij. Na 8 kilometer zat ik op een gemiddelde van 5:16. Een tijd van even onder de 1:52 leek tot de mogelijkheden te behoren. Toen kwam de eerste verfrissende regenbui, op dat moment nog niet heel vervelend.

Een paar kilometer later werd alles anders: de hemelsluizen gingen wagenwijd open en een tropische regenbui begon het loopveld te teisteren. Dit leidde tot apocalyptische taferelen: in “no time” stonden er grote plassen op het parcours waarin plastic bekertjes en sponzen dreven die bij de diverse waterposten werden uitgereikt, en het schijnsel van autolampen in het water tegen de achtergrond van een gitzwarte hemel zorgde voor een spookachtige sfeer. Toeschouwers vluchten massaal naar drogere oorden, en alleen de echte “die hards” blijven met regenjas of paraplu langs de kant de elementen trotseren. Ik was niet echt bezig meer met parcours, het ontwijken van de in het water drijvende projectielen had nu voorrang. Ondertussen hield de sfeer van de diverse bands langs het parcours, die voor het overgrote deel wel overdekt stonden, ons op de been. Af en toe controleerde ik nog m’n horloge dat inmiddels een gemiddelde van 5:17 per kilometer aangaf. Ik dacht dus dat het wel goed zat, al had ik inmiddels geen droge draad meer aan m’n lijf en dreven mijn sokken voor het gevoel in m’n schoenen. Vijf kilometer voor het einde nam ik een gel van SiS, een experiment. M’n bovenbenen waren inmiddels aardig vermoeid geraakt, zoals ik meestal heb na ongeveer 1 uur en 20 minuten intensief hardlopen. Het voordeel van deze gel is dat je hem zonder water kan innemen, en op diverse fora was ie zeer goed aangeprezen. Het bleek een wondermiddel: vijf minuten later was het zware gevoel in de benen vrijwel verdwenen, en leek het erop dat ik ondanks het weer de wedstrijd zonder al teveel extra verval zou kunnen uitlopen.

De teleurstelling kwam vlak voor de finish: het parcours bleek ruim 350 meter langer dan de GPS op m’n horloge aangaf, dat had ik nog nooit meegemaakt, meestal is de afwijking maximaal 50 meter. Waarschijnlijk is het horloge door de zware regen van slag geraakt. Ik heb het laatste half uur ook geen kilometerborden meer gezien, maar dat kan komen doordat ik meer bezig was met het overeind blijven in het extreme weer. Dat brengt me meteen bij een groot nadeel van deze wedstrijd, die bestaat uit een aanloopstuk, en daarna drie rondjes door de binnenstad: geen van deze stukken meet een exact aantal kilometers zodat het heel lastig is om onderweg te kunnen bepalen waar je precies bent. Op een parcours van één ronde van exact 21.097 km met duidelijke kilometeraanduidingen was ik waarschijnlijk al eerder gewaarschuwd over het verschil tussen de GPS en de werkelijke afstand. Hoe dan ook, in plaats van 1:52:00 kwam ik uit op 1:53:31, wat later in de officiële uitslag nog werd gecorrigeerd naar 1:53:33. Aan “als” heb je natuurlijk niets, maar ik was direct na de finish niet “half dood”, zoals meestal wel het geval is, dus had het zeker nog harder gekunt, maar hoeveel weet ik natuurlijk niet.

Het terugvinden van m’n kleding was de volgende uitdaging: die hadden we vooraf per 15 startnummers in boxen moeten deponeren, die vervolgens naar de finish waren gebracht. En hadden ze die boxen nou maar netjes op nummer naast elkaar neergezet, maar nee, alles stond kris-kras doorelkaar. De regen was inmiddels weliswaar bijna opgehouden maar ik was drijfnat en snakte naar droge kleren. Uiteindelijk bleek systematisch alle boxen langsgaan de enige manier om m’n rugzak terug te vinden. Na me even snel provisorisch op straat te hebben omgekleed was het nog stevig doorstappen naar het station waar in nog net de trein naar Arnhem kon halen. In de trein heb ik me op het toilet maar even netjes omgekleed. In Arnhem hadden we een leuke buschauffeur die vroeger op vrachtwagens had gereden en met een waanzinnig tempo terugreed naar Nijmegen. Omdat de laatste stadsbus naar huis toen inmiddels was vertrokken had ik vooraf al een regiotaxi geregeld. Maar de NS-bus was zo snel in Nijmegen aangekomen dat ik daar nog bijna 25 minuten zou moeten kleumen. Dacht ik, want ik had geluk: de chauffeur van de regiotaxi wilde graag naar huis, en was zelf ook 20 minuten te vroeg, zodat ik uiteindelijk toch nog net voor 1:00 bij de voordeur werd afgezet..

In the Dutch Mountains

Gepost door Jasper op zondag 26 september 2010 19:57

Zondag 26 september 2010, de datum van een nieuwe editie van de Posbankloop, het hoogtepunt van mijn seizoen. De wedstrijd vindt plaats in een heuvelachtig gedeelte rondom Velp, vlakbij Arnhem, en is wat mij betreft zowel qua omgeving als qua uitdaging de mooiste hardloopwedstrijd van Nederland. Ik zeg dit als geboren en getogen Nijmegenaar, maar de Zevenheuvelenloop kan hier echt op geen enkele manier aan tippen: de wedstrijd is eigenlijk veel te massaal, de omgeving is minder inspirerend, en de zeven heuvels zijn niet meer dan een slap aftreksel van wat de deelnemer van de Posbankloop voor zijn kiezen krijgt.

Omdat de NS in haar oneindige wijsheid had besloten juist dit weekend geen treinen te laten rijden tussen Nijmegen en Arnhem zag ik een beetje op tegen de reis, maar eerlijk is eerlijk, de vervangende bussen reden prima op tijd en zorgden voor slechts 15 minuten extra reistijd. Daarna ging het vanuit Arnhem met de sprinter naar Velp, die compleet leek te zijn overgenomen door mede-hardlopers, hetgeen voor een gezellig en ontspannen sfeertje zorgde.

Onderweg van het NS-station van Velp naar het ROC om het startnummer af te halen en me om te kleden, viel het meteen al op dat het zonnetje veel prominenter aanwezig was dan ons gisteren was voorgeschoteld. Gelukkig was de temperatuur met een graad of 16 optimaal, dus ik verwachtte geen problemen vergelijkbaar met eerdere wedstrijden dit jaar, waar het vaak te warm was geweest.

Wat ik van de wedstrijd kon verwachten was moeilijk in te schatten: ik had de afgelopen week last van m’n buik gehad, en had daarom ook maar één keer kunnen trainen. Wel had ik de afgelopen dagen goed gerust (de laatste vier dagen voor een wedstrijd lange nachten in bed maken zorgt ervoor dat je optimaal uitgerust aan de start verschijnt), en de linzen met rijst van gisteravond en vanochtend waren goed gevallen. Die Nepalezen zijn met hun dal bhat zo gek nog niet! Daartegenover stond die wedstrijd in 2008, toen alles klopte en ik met 1:13:49 boven mezelf uitsteeg. De wedstrijd die ik tot de dag van vandaag als de beste wedstrijd die ik ooit heb gelopen beschouwde.

Ik had besloten eens een andere strategie te proberen en wat meer achter in het deelnemersveld te starten. Het was me bij de afgelopen wedstrijden opgevallen dat voorin toch veelal de beste lopers starten, en het daardoor moeilijker wordt om een “goed groepje” te vinden. Uiteindelijk bleek dit toch ook weer contraproductief te werken, omdat ik nu vooral lopers aan het inhalen was tijdens de wedstrijd, en dat groepje nooit wist te vinden. Ach, het gaf wel een kik om zoveel mensen voorbij te rennen, dus zo slecht was het misschien ook weer niet. Daarnaast zou ik vooral de eerste kilometer rustiger van start gaan. Analyses van voorgaande wedstrijden, maar ook van trainingen, hadden me geleerd dat ik in het begin ongemerkt steeds te snel start. Vooral in wedstrijden betekent dit tè snel een hoge hartslag, waarvoor je later op de één of andere manier de tol betaalt. Een genot aan het begin van elke editie van de Posbankloop is telkens weer om met de muziek van “In the Dutch Mountains” van The Nits te worden weggeschoten. Het adrenalinepeil, dat zo vlak voor de start toch al hoog is, krijgt bij het horen van deze klanken telkens nog een extra zwieper, en zo ging ik een paar minuten na het horen van het kanonsschot, nog een traditie van de wedstrijd, van start.

De eerste vier vlakke kilometers gingen goed, ik wist een constant tempo van rond de 4:50 per kilometer gemakkelijk vast te houden. Dan de beklimming van de Posbank is altijd weer zwaar door zijn lengte van 3.5km met het zwaarste stuk net onder de top. Alleen de laatste kilometer was ditmaal echt zwaar, maar nu kon ik even wat uitrusten. De Tafelberg en de Zypenberg, die opdoemen in de kilometers na top zijn niet veel meer dan stukjes vals plat omhoog. Daarna volgt een gevreesde afdaling, omdat die zo steil is dat als je eenmaal het tempo naar beneden goed te pakken hebt je jezelf dreigt voorbij te lopen. De klappen op de benen zijn enorm als je snelheden tot boven de 15km/u bereikt.

Vlak voor de beklimming van de Emmapiramide, die zijn naam alle eer aan doet met haarspeldbochten naar boven en een gemiddeld stijgingspercentage van 7% begon ik voor het eerst eens te becijferen hoe het met mijn tijd zat. Ik liep op dat moment met een gemiddelde snelheid van 4:57 per kilometer. Een gemiddelde van 4:55 zou een eindtijd van 1:13:45 betekenen, maar dat zou betekenen dat ik de tijd die ik zeker zou gaan verliezen op de flanken van de Emmapiramide nog meer dan goed zou moeten maken in het restant van de wedstrijd. Eerst maar eens zien boven te komen! De klim is slechts 500m lang, maar niet geheel ten onrechte staat er om de 100m een aanmoedingsbordje met de resterende afstand tot de top. Dat heb je ook echt nodig om de moed niet te verliezen, want de klim is een verschrikking voor de bovenbenen, die op dat kleine stukje in een razend tempo verzuren. Het blijft een hel, maar ik kwam boven! De gemiddelde kilometertijd stond nu op 5:00, hetgeen zou betekenen dat ik nog een waanzinnige afdaling en laatste kilometer zou moeten lopen.

De afdaling was zo waanzinnig als gehoopt, en toen ik bij het bord van de laatste kilometer aankwam ging het er om hangen. Mijn gemiddelde kilometertijd was weer gezakt tot 4:56, dus was het nu nog een kwestie van verstand op nul, blik op oneindig en gaan, ondertussen alle signalen van mijn lichaam, dat op dat moment echt iets heel anders in gedachte had, uit alle macht negerend. In een volle sprint in de laatste honderden meters kwam ik uiteindelijk in het waanzinnige 1:13:39 over de finish, later door mijn Champion-chip gecorrigeerd tot 1:13:40, slecht 9 tellen onder de ultieme loop uit 2008, maar het was genoeg! En gek genoeg was ik niet eens helemaal kapot. Dat kwam niet alleen door de euforie, maar ook door het parcours in de laatste kilometers. Steil afdalend kunnen je benen op een gegeven moment gewoon niet harder, terwijl je hartslag toch een paar tikken terug maakt.

Compleet tevreden liep ik in de badende zon tussen alle andere lopers, ieder met hun eigen verhaal, rustig terug naar de omkleedruimtes. Wat de Kaaienloop in Oosterhout (NB) voor de 10km met me doet, doet de Posbankloop voor de 15km: het hoe en waarom is me nog steeds niet helemaal duidelijk maar dit zijn twee, overigens totaal verschillende wedstrijden, die het beste in me bovenhalen. En jawel hoor, in november ga ik gewoon die Zevenheuvelenloop lopen, maar ondanks het veel gemakkelijkere parcours is het allerminst zeker dat ik er in zal slagen dit PR nogmaals te verbeteren..

Grafiekjes zijn te vinden op mijn WordPress-blog: http://pupske.wordpress.com

Afgelast (3 reacties)

Gepost door Jasper op vrijdag 2 juli 2010 05:37

Het had mijn laatste wedstrijd van het voorseizoen moeten worden, maar door de te verwachten extreme weersomstandigheden is de Van Bank tot Bank loop in Heerde van zaterdag a.s. afgelast.

De organisatie meldt op haar website:
"We hebben uitgebreid advies ingewonnen bij medici en weerkundigen en het door laten gaan van hardloopevenementen a.s. zaterdag wordt afgeraden. Met name wordt gewaarschuwd voor de hoge luchtvochtigheid in combinatie met smog die er zaterdag zal zijn. Dit zorgt onherroepelijk voor problemen".

Wat vinden jullie: moet een organisatie haar lopers tegen zichzelf in bescherming nemen, of moet iedere hardloper gewoon zijn/haar eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen? Dit is de tweede keer dat ik met iets dergelijks geconfronteerd wordt: in 2006 liep ik voor het eerst mee in de Nijmeegse Vierdaagse, die toen na dag 1 werd gestaakt..

Sprookje uit Oosterhout (2 reacties)

Gepost door Jasper op zaterdag 8 mei 2010 22:46

Ik begin bijna te geloven dat er in de omgeving van Oosterhout (nabij Breda) iets aparts in de lucht hangt.
Vorig jaar schaafde ik daar hardlopend 11 tellen van mijn PR op de 10km af, en nadien wist ik niet meer in de buurt van die tijd te komen. Ik had al voorzichtig geconcludeerd dat die 47:15 misschien wel mijn ultieme limiet was, gelopen onder een combinatie van ideale omstandigheden.

Tot vanavond.. Dit keer geen kaasschaaf, maar een bijl waarmee ik bijna 1 minuut van die tijd afhakte. Weer in Oosterhout dus. Vorig jaar, toen ik nog zonder GPS-horloge liep had ik het idee dat de afstand misschien niet helemaal 10.000 meter was, maar dat argument kan ik na vanavond niet meer gebruiken, aangezien mijn horloge na het passeren van de finishlijn zelfs 10.132 meter aangaf, waarschijnlijk veroorzaakt door het bochtige parcours door de stad.

Maar wat dan? Is het omdat ik na dinsdagavond bewust niet meer heb getraind? Of omdat ik woensdag, donderdag, en vrijdag vrij had en een aantal nachten extreem lang heb doorgeslapen, zodat ik vanavond wellicht helemaal uitgerust aan de start verscheen. Of komt het door het weer, dat voor het tweede jaar op rij ideaal was: mij hoor je niet klagen over een graad of tien bij bewolkte hemel met nauwelijks wind. Bevatte de heerlijke salade die ik vanmiddag had klaargemaakt soms een aantal bijzondere ingredienten? Maar helaas weet ik niet meer wat ik vorig jaar voor aanvang van die wedstrijd heb gegeten. Is het dan misschien een psychologisch effect: de wedstrijd loopt over vier rondes van 2,5km door het stadscentrum en het park, en is erg bochtig. Dat lijkt misschien een nadeel, maar het voordeel is dat er nauwelijks lange rechte stukken in het parcours zitten waarop je niet vooruit lijkt te komen. Na elke bocht direct zicht op de volgende hebben om naar toe te lopen is zeker niet onaangenaam.

Maar misschien is het toch gewoon de magie van Oosterhout, iets tussen hemel en aarde wat verder niet te definieren valt. Hoe dan ook: na de perfecte race passeer ik in 46:20, met een gemiddelde snelheid van net geen 13 kilometer per uur, de finishlijn. Om vervolgens een kwartier lang hoestend en proestend op een bankje met het hoofd naar beneden te zitten. Dan ben ik weer in het land der levenden, en komt het besef pas goed binnen: vanavond heb ik persoonlijke geschiedenis geschreven..

Het recept van de al dan niet magische salade: rauwe spinazie, rucola, little gem sla, lente/bos ui, bieslook, koriander, gekookte aardappels in stukken, gekookte eieren in plakjes, rivierkreeftjes, uitgebakken spekjes, en een dressing van selderij, witte wijnazijn en olijfolie (in een 1:1-verhouding), honing, mosterd, knoflook, en een beetje peper en zout. Alles goed mengen en dan besprenkelen met geroosterde zonnebloempitten. De exacte verhoudingen zijn niet zo belangrijk, van de slasoorten net zoveel nemen als in de schaal past waarin je het gerecht wilt opdienen.

Grafieken en statistieken: http://home.deds.nl/~pupske/kaaienloop2010.jpg

Het laatste gratis PR (3 reacties)

Gepost door Jasper op zondag 18 april 2010 17:46

De wedstrijdafstanden bij het hardlopen zijn een vreemd fenomeen. Tot en met 15km is het nog wel te volgen: er zijn veel wedstrijden van zowel 5, 10 als 15km. Maar de eerstvolgende "courante" afstand daarna is de tien Engelse mijl, of kortweg 10em. Wikipedia zegt dat 1km ongeveer 0,6213711992 Engelse mijl is, hetgeen mij te exact voor "ongeveer" lijkt maar goed. Als je daarmee gaat rekenen blijkt dan 1 Engelse mijl "ongeveer" 1,6093 kilometer is. Hieruit volgt niet geheel verrassend dat 10em dus 16,093 kilometer is, en zo is het. Een leuke afstand voor iemand die een aantal maal de 15km heeft gelopen en net een klein stapje verder wil. De volgende afstand daarna is de halve marathon. Nou weten wij natuurlijk allemaal dat in het jaar 490 voor Christus de Griekse soldaat Phidippides hardlopend van Marathon naar Athene is gegaan om het nieuws van de overwinning op de Perzen te melden. Daarna legde hij wel het loodje vanwege een zonnesteek. Niet echt een mooi debuut op de marathon, dat door deze heroïsche daad de vreemde afstand van 42 kilometer en 195 meter kreeg aangemeten. Nou zijn wij natuurlijk niet allemaal zo stoer als Phidippides, dus speciaal voor ons Westerse watjes (waarvan ik er overigens ook één ben) is de halve marathon in het leven geroepen, die dus 21 kilometer en 97,5 meter lang is. Die halve meter krijgen we vaak kado, en zo is de officiële halve marathon afstand tegenwoordig 21,097 kilometer. En door de heroïek die het lopen van een halve marathon omgeeft worden er eigenlijk zelden of nooit wedstrijden over de 20km uitgeschreven.

Wedstrijden op de 5, 10, 15 en sinds vorige maand ook de halve marathon had ik al gelopen. Het laatste gratis persoonlijk record (mits ik de wedstrijd zou uitlopen natuurlijk) was dus af te halen op de 10em. Nou werd deze wedstrijd me min of meer in de schoot geworpen. Eigenlijk had ik vorig weekend in Druten een 10km willen lopen, maar toen was ik nog niet helemaal hersteld van een lichte achillespeesblessure. En omdat het lopen van een tweede halve marathon volgende week in Enschede ook erg lastig zou gaan worden, met een vroege start op de zondag, en de dag ervoor aan de andere kant van het land de reünie van mijn Mali-reis, was het snel beklonken dat ik deze twee wedstrijden zou inwisselen voor de 10em van Deventer, door het mooie uiterwaardegebied rondom te stad. Net als mijn halve marathon debuut van vorige maand hing ook deze wedstrijd weer aan een zijden draadje. Vrijdagavond had ik namelijk het sterke gevoel dat er een griepje aanstaande was. Tweemaal een nachtrust van 10 uur hield me echter aan de goede kant van de streep, en zo kon er vanmiddag dus toch worden gestart.

De weersvooruitzichten waren goed: een zonovergoten dag, een aangenaam temperatuurtje en weinig wind. De conditie was na vrijdag niet helemaal perfect, maar wat kon er gebeuren? Uitlopen zou immers automatisch een PR betekenen. In Deventer aangekomen bleek dat aangename temperatuurtje al snel tegen te vallen: midden in de stad en uit de wind was zelf stilstaan in de zon al bijna onaangenaam. Dit zou nog wel eens een zware inspanning kunnen worden! Het bleek dat bijna iedereen daar zo over dacht: tot 5 minuten voor de start stond er helemaal niemand voor de startstreep, iedereen stond in de half-schaduw onder de bomen 100 meter verderop. Vooraf een streeftijd voor zo'n debuut bepalen is niet zo eenvoudig. Kijk je naar mijn PR op de 15km van 1:13:49, en tel je daar na 5:30 voor de resterende 1,100 meter bij op dan kom je op 1:19:19. Neem je echter mijn halve marathontijd van 1:52:37 als uitgangspunt, en trekt daar 5 keer een kilometertijd van 5:20 (mijn gemiddelde kilometertijd op de halve marathon) vanaf dan kom je op 1:25:57 uit. Met de wetenschap dat de waarheid zoals wel vaker in het midden ligt besloot ik te gaan voor iets in de buurt van 1:22:30.

Direct na de start bleek al dat het erg warm was. Vrijwel het gehele parcours lag in de bakkende zon, en waar 99% van alle Nederlanders deze zondag waarschijnlijk hebben omarmd, was ik hem al vrij snel aan het vervloeken. Ondanks dat liep ik de eerste kilometers vrij gemakkelijk een tempo waarin ik de beoogde tijd zeker zou gaan halen. Maar daarna begon het "zwemmen": ik slaagde er eigenlijk nooit in om een goed groepje te vinden dat in mijn tempo liep en dat ook wist vol te houden. En zo zwierf ik van loper naar loper, en moest ik telkens alert blijven op het inzakken van het tempo voor mij (op kop van een groepje lopen doe ik eigenlijk zelden), om in dat geval weer een nieuw groepje te gaan zoeken. Op de dijk rondom de uiterwaarden, waar het grootste deel van de wedstrijd zich afspeelde, hield ik desondanks tot 11km mijn tempo vast. Toen kwam het keerpunt (letterlijk, vanaf dat moment liepen we om een pilon heen de tegengestelde richting uit terug richting Deventer), en begreep ik ineens waarom het zo lekker was gegaan: ik had al die kilometers met de wind in de rug gelopen. Na dat keerpunt ging het tegen de wind in (die hier absoluut meer dan de verwachte 2 Bft was) een stuk minder makkelijk. Ik besefte me dat ik kapot zou gaan als ik in het huidige tempo bleef doorlopen en begon te temporiseren. Mijn kilometertijden vielen onmiddellijk terug van 5:05 naar 5:25, maar omdat ik op mijn horloge mijn hartslag gevaarlijk dicht in de buurt van de 180 zag komen (ter indicatie: grofweg gezegd begin ik in het rood te lopen zodra mijn hartslag boven de 175 uitkomt), wist ik dat ik de juiste beslissing had genomen. De laatste kilometers waren loodzwaar maar ik wist mijn nieuwe tempo vast te houden en finishte uiteindelijk in een prima 1:22:13. Dat kan zeker nog sneller, maar dat mag ik dan in een volgende wedstrijd bewijzen, zo hield ik me tevreden voor.

Dat het weer een aanslag op mijn lichaam was geweest bleek thuis: ik heb ruim 2 liter vocht moeten bijdrinken voordat mijn urine weer een beetje een normale kleur had (dat blijft toch de beste indicatie voor een tekort aan vocht). Dat het op het einde wat minder goed ging was dus niet zo verwonderlijk. Er zijn onderweg wel drankposten maar meer dan een paar slokjes krijg je daar toch niet weg. Volgende keer dus meer van te voren drinken, bedacht ik later, of gewoon niet zo eigenwijs zijn, en net zoals iedere weldenkende burger lekker met een boekje in de tuin gaan zitten..

Linkje naar de grafieken: http://home.deds.nl/~pupske/deventer2010-grafieken.jpg

500 kilometer en de halve marathon

Gepost door Jasper op vrijdag 12 maart 2010 20:27

Geweldig Monique dat je nu al bijna aan 400 kilometer zit, hoeveel wordt dat wel niet op jaarbasis? Ik zit met mijn halve marathon debuut van vorige weekend op 150, en dacht even dat ik best goed bezig was Wink smiley

Eigenwijs (3 reacties)

Gepost door Jasper op zondag 7 maart 2010 22:27

Sinds ik half januari terug was van vakantie zat het al in m'n hoofd: ik wilde eindelijk eens een halve marathon gaan lopen! Oorspronkelijk stond dat debuut gepland voor oktober 2009, maar toen had een blindedarmontsteking al roet in het eten gegooid. Toen ik 23 januari weer begon met trainen had ik nog 1,5 maand tot de Drunese Duinen halve marathon. Ik had juist deze wedstrijd gekozen vanwege het prachtige parcours door de Loonse en Drunense Duinen. Door de zandafgravingen waan je je daar met een beetje fantasie even in de woestijn. Kortom: helemaal mijn parcours dus!

Ondanks de winterse omstandigheden liet ik me de afgelopen maand niet uit het veld slaan: waar velen naar binnen verhuisden om op een loopband te gaan lopen (is er iets meer geestdodend denkbaar?), ploegde ik braaf m'n rondjes door de Hollandse sneeuw. Over het algemeen was dat best lekker, als de zon erbij kwam zelfs voorjaarsachtig door de weerkaatsing van het licht op het witte oppervlak. Zolang de sneeuw niet onder m'n schoenen bleef plakken, en hij niet te papperig werd (uitglijden!) was ik tijdens zo'n training al snel één met de natuur.

Zo trainde ik tot afgelopen dinsdag 120km in 40 dagen bijelkaar. Wat kon er nog mis gaan? Nog één korte training voor het goede gevoel en dan moest ik er toch echt helemaal klaar voor zijn! Maar in die domme 6km sloeg het noodlot toe: ik miste een verkeerd geparkeerde steen, en ging door m'n linker enkel. Het netto resultaat: op woensdagochtend kon ik nauwelijks lopen, trappen op en af was al helemaal een nachtmerrie. De wedstrijd waar ik zo naar toe had geleefd leek als een zeepbel uitelkaar te spatten. Niet weer!! Donderdag liep ik alweer wat beter, maar was er ook de berusting: zo'n blessure vergt toch minimaal één week rust. Vrijdagochtend moest ik constateren dat het herstel toch wel snel ging: gelijkvloers lopen ging weer bijna als vanouds. Zaterdag was het vooral nog stijf en deed het alleen nog pijn bij onverwachtse bewegingen. Toch maar stiekum een testrondje van 5km doen dan? Dat viel niet tegen, hoewel heuvel op-en-af nog steeds niet prettig was.

Toen ik zondagochtend wakker werd had ik nog een heel licht zeurend pijntje, dat af en toe kwam en weer verdween. Plotseling wist ik het zeker: ik moest daar lopen, zelfs al zou ik na 5km uitstappen, dan had ik het in ieder geval toch geprobeerd! Bus, trein, en bus brachten me in anderhalf uur in Drunen, dat ten noordoosten van Tilburg ligt. Na het startschot gingen de eerste twee kilometer heel soepel, ik moest me zelfs inhouden. Daarna begon het zeurende pijntje langzaam maar zeker steeds harder te zeuren, en was ik een aantal kilometers voornamelijk bezig met de vraag waar ik zou gaan uitstappen. Halverwege zou uiterst onpraktisch zijn, omdat ik dan 10km lopend verder zou moeten naar de finish. Ondertussen had het zeurende pijntje wel een steady state bereikt: het werd niet minder, maar ook niet erger. Heuvels, vooral naar beneden waren lastig: daar moest ik me flink inhouden, en bochten linksom nam ik zo ruim dat ik zeker wat extra meters heb gelopen. Maar het ging!

Ik kwam in een soort roes waarin ik op zoek ging naar lopers die in mijn tempo liepen, en probeerde daar zoveel mogelijk gedachteloos achteraan te gaan. Als het voor het gevoel te langzaam ging sprong ik naar het volgende groepje. De laatste kilometers gingen er andere dingen meespelen, zoals doodnormale vermoeidheid. Maar het besef dat de kans groot was dat ik hem echt ging uitlopen hield me op de been. Omdat de conditie en vorm van de dag wel ècht goed waren, had ik vanaf de start kilometers van rond de 5:20 neergezet. De bedoeling was om dat langzaam te laten oplopen en zo uit te komen op een tijd van rond de 2 uur. Maar de kilometertijden liepen niet op, ze bleven stabiel, precies in een tempo wat mijn enkel ook nog acceptabel vond. En zo finishte ik na 21 kilometer en 97 meter in 1:52:37, ruim zeven minuten onder de beoogde eindtijd. What a beautiful day.. en de zon was ook nog shining!

's Avonds thuis liet mijn enkel natuurlijk wel weten dat hij deze onverwachte inspanning toch niet zo heel erg op prijs had gesteld, maar het was minder erg dan de eerste dag na het ontstaan van de blessure. Natuurlijk was een riskante onderneming geweest, die ik puur op gevoel was aangegaan. Maar het was goed afgelopen, eigenwijs zijn loont kennelijk toch ook nog wel eens! En mijn enkel: die heeft de toezegging gekregen dat hij nu alle zorg en rust krijgt tot ie weer helemaal de oude is..

Tot slot nog wat leuke grafiekjes, gemaakt op basis van de data uit mijn Garmin 405CX-hardloophorloge: http://home.deds.nl/~pupske/drunen2010-grafieken.jpg

Halve marathon in 2010

Gepost door Jasper op zondag 31 januari 2010 17:19

Enschede staat op mijn reservelijst, daarnaast heb ik Gennep (26 juni) en de Hoge Veluwe (10 oktober) staan. En opportunistisch de halve in de Drunense Duinen in maart, maar die laatste alleen als de training de komende weken heel voorspoedig gaat. Ook mijn doel is 2:00:00 op mijn eerste halve!

Bekijk de blog van Jasper

Tijden voor hardloopwedstrijden

DatumParcoursTijdAfstandSnelheid
20-11-2011Zevenheuvelenloop (15 km)01:13:3515.000 m12,23 km/u
18-06-2011Zwolse Halve Marathon (halve marathon)01:53:3321.097 m11,15 km/u
07-05-2011Kaaienloop00:50:0510.000 m11,98 km/u
26-09-2010Posbankloop (15 km)01:13:4015.000 m12,22 km/u
15-09-2010Bruggenloop Nijmegen00:32:396.800 m12,50 km/u
05-09-2010Tilburg Ten Miles (10 EM)01:21:5516.093 m11,79 km/u
24-05-2010run beuningen run00:48:4310.000 m12,32 km/u
08-05-2010Kaaienloop00:46:2010.000 m12,95 km/u
18-04-2010IJsselloop (10 EM)01:22:1316.093 m11,74 km/u
28-03-2010Rondje NL00:48:5210.000 m12,28 km/u
07-03-2010Drunense Duinen (halve marathon)01:52:3721.097 m11,24 km/u
15-11-2009Zevenheuvelenloop (15 km)01:14:1615.000 m12,12 km/u
27-09-2009Posbankloop (15 km)01:17:5415.000 m11,55 km/u
16-09-2009Bruggenloop Nijmegen00:33:146.800 m12,28 km/u
04-07-2009Wiezoloop (10 km)00:48:1210.000 m12,45 km/u
07-06-2009Zwitserloot Dakrun00:47:4710.000 m12,56 km/u
24-05-2009Vestingloop 's-Hertogenbosch (5km)00:49:1410.000 m12,19 km/u
09-05-2009Kaaienloop00:47:1510.000 m12,70 km/u
27-09-2008Posbankloop (15 km)01:13:4915.000 m12,19 km/u
16-09-2008Bruggenloop Nijmegen00:34:106.800 m11,94 km/u
07-09-2008Tilburg Ten Miles (10 EM)00:47:2610.000 m12,65 km/u
01-08-2008Halve Marathon van Dalfsen00:49:5510.000 m12,02 km/u
28-06-2008Wiezoloop (10 km)00:48:2210.000 m12,41 km/u
07-06-2008Zwitserloot Dakrun00:48:3210.000 m12,36 km/u
20-04-2008IJsselloop (10 km)00:48:1010.000 m12,46 km/u
09-03-2008Rondje NL00:48:5210.000 m12,28 km/u

Trainingstijden

DatumParcoursTijdAfstandSnelheid
07-03-2012Hatertse Vennen - variant 100:37:366.456 m10,30 km/u
22-02-2012Hatertse Vennen - variant 100:42:196.496 m9,21 km/u
12-02-2012Hatertse Vennen - variant 100:42:116.469 m9,20 km/u
05-02-2012Hatertse Vennen - variant 100:38:446.475 m10,03 km/u
15-10-2011Hatertse Vennen - variant 201:15:1112.002 m9,58 km/u
09-10-2011Hatertse Vennen - variant 201:09:2112.058 m10,43 km/u
05-10-2011Hatertse Vennen - variant 200:39:456.818 m10,29 km/u
02-10-2011Hatertse Vennen - variant 200:39:036.804 m10,45 km/u
01-10-2011Hatertse Vennen - variant 200:38:526.876 m10,61 km/u
28-09-2011Hatertse Vennen - variant 100:35:306.484 m10,96 km/u
25-09-2011Hatertse Vennen - variant 100:34:166.496 m11,37 km/u
04-09-2011Hatertse Vennen - variant 100:32:485.573 m10,19 km/u
17-07-2011Hatertse Vennen - variant 101:00:0510.008 m9,99 km/u
02-07-2011Hatertse Vennen - variant 201:27:1214.278 m9,82 km/u
29-06-2011Hatertse Vennen - variant 100:39:506.533 m9,84 km/u
14-06-2011Hatertse Vennen - variant 201:05:4711.471 m10,46 km/u
12-06-2011Hatertse Vennen - variant 200:43:297.125 m9,83 km/u
11-06-2011Hatertse Vennen - variant 100:46:008.647 m11,28 km/u
05-06-2011Hatertse Vennen - variant 201:54:0119.004 m10,00 km/u
02-06-2011Hatertse Vennen - variant 201:48:2616.505 m9,13 km/u
31-05-2011Hatertse Vennen - variant 201:29:0114.263 m9,61 km/u
29-05-2011Hatertse Vennen - variant 201:18:5311.891 m9,04 km/u
27-05-2011Hatertse Vennen - variant 100:38:286.474 m10,10 km/u
18-05-2011Hatertse Vennen - variant 100:47:278.651 m10,94 km/u
04-05-2011Hatertse Vennen00:33:256.491 m11,65 km/u
30-04-2011Hatertse Vennen - variant 201:34:1714.178 m9,02 km/u
24-04-2011Hatertse Vennen00:40:406.508 m9,60 km/u
20-04-2011Hatertse Vennen - variant 201:17:3413.700 m10,60 km/u
13-04-2011Hatertse Vennen - variant 201:18:2813.681 m10,46 km/u
10-04-2011Hatertse Vennen - variant 201:00:5211.529 m11,36 km/u
08-04-2011Hatertse Vennen - variant 200:38:246.826 m10,67 km/u
02-04-2011Hatertse Vennen - variant 201:19:1513.556 m10,26 km/u
30-03-2011Hatertse Vennen - variant 100:46:538.688 m11,12 km/u
27-03-2011Hatertse Vennen - variant 201:32:1415.408 m10,02 km/u
23-03-2011Hatertse Vennen00:33:436.513 m11,59 km/u
20-03-2011Hatertse Vennen - variant 201:25:1813.734 m9,66 km/u
16-03-2011Hatertse Vennen - variant 200:40:386.380 m9,42 km/u
13-03-2011Hatertse Vennen - variant 201:22:0713.750 m10,05 km/u
09-03-2011Hatertse Vennen - variant 101:00:0210.009 m10,00 km/u
02-03-2011Hatertse Vennen - variant 100:45:588.686 m11,34 km/u
27-02-2011Hatertse Vennen - variant 201:22:4614.273 m10,35 km/u
23-02-2011Hatertse Vennen - variant 101:07:0810.275 m9,18 km/u
20-02-2011Hatertse Vennen - variant 100:50:308.650 m10,28 km/u
18-02-2011Hatertse Vennen - variant 101:06:2610.270 m9,28 km/u
16-02-2011Hatertse Vennen - variant 100:53:048.647 m9,78 km/u
13-02-2011Hatertse Vennen - variant 100:47:418.098 m10,19 km/u
09-02-2011Hatertse Vennen - variant 200:50:578.617 m10,15 km/u
05-02-2011Hatertse Vennen - variant 100:36:376.431 m10,54 km/u
02-02-2011Hatertse Vennen - variant 100:35:386.422 m10,81 km/u
30-01-2011Hatertse Vennen - variant 100:36:296.461 m10,63 km/u
22-01-2011Hatertse Vennen - variant 100:35:266.480 m10,97 km/u
03-11-2010Hatertse Vennen00:36:126.500 m10,77 km/u
24-10-2010Hatertse Vennen - variant 100:36:065.685 m9,45 km/u
17-10-2010Hatertse Vennen - variant 201:28:0714.117 m9,61 km/u
10-10-2010Hatertse Vennen - variant 201:27:2514.188 m9,74 km/u
03-10-2010Hatertse Vennen - variant 201:25:4514.154 m9,90 km/u
22-09-2010Hatertse Vennen - variant 200:53:178.662 m9,75 km/u
11-09-2010Hatertse Vennen - variant 201:28:5914.179 m9,56 km/u
08-09-2010Hatertse Vennen - variant 201:21:1114.051 m10,38 km/u
01-09-2010Hatertse Vennen - variant 100:45:146.396 m8,48 km/u
30-08-2010Hatertse Vennen - variant 200:53:048.618 m9,74 km/u
28-08-2010Hatertse Vennen - variant 201:27:3314.084 m9,65 km/u
25-08-2010Hatertse Vennen - variant 200:55:098.655 m9,42 km/u
22-08-2010Hatertse Vennen - variant 200:51:538.631 m9,98 km/u
21-08-2010Hatertse Vennen - variant 201:36:2214.556 m9,06 km/u
18-08-2010Hatertse Vennen - variant 200:56:128.729 m9,32 km/u
03-08-2010Hatertse Vennen - variant 100:38:326.501 m10,12 km/u
31-07-2010Hatertse Vennen00:37:526.462 m10,24 km/u
28-07-2010Hatertse Vennen - variant 200:41:276.807 m9,85 km/u
25-07-2010Hatertse Vennen - variant 201:27:1314.593 m10,04 km/u
07-07-2010Hatertse Vennen00:36:516.460 m10,52 km/u
03-07-2010Hatertse Vennen00:39:426.439 m9,73 km/u
01-07-2010Hatertse Vennen00:35:236.442 m10,92 km/u
20-06-2010Hatertse Vennen - variant 100:47:598.083 m10,11 km/u
13-06-2010Hatertse Vennen - variant 201:14:0013.288 m10,77 km/u
09-06-2010Hatertse Vennen - variant 100:28:565.081 m10,54 km/u
22-05-2010Hatertse Vennen - variant 101:06:4311.411 m10,26 km/u
18-05-2010Hatertse Vennen - variant 100:32:205.614 m10,42 km/u
16-05-2010Hatertse Vennen - variant 101:33:2816.103 m10,34 km/u
04-05-2010Hatertse Vennen01:07:5711.375 m10,04 km/u
01-05-2010Hatertse Vennen01:01:5511.276 m10,93 km/u
28-04-2010Hatertse Vennen00:38:196.527 m10,22 km/u
25-04-2010Hatertse Vennen01:48:2616.083 m8,90 km/u
21-04-2010Hatertse Vennen00:34:566.478 m11,13 km/u
17-04-2010Hatertse Vennen00:40:586.489 m9,50 km/u
16-04-2010Hatertse Vennen01:09:5311.283 m9,69 km/u
13-04-2010Hatertse Vennen00:38:456.466 m10,01 km/u
11-04-2010Hatertse Vennen01:03:5711.322 m10,62 km/u
07-04-2010Hatertse Vennen00:41:486.511 m9,35 km/u
31-03-2010Hatertse Vennen00:39:166.475 m9,89 km/u
21-03-2010Hatertse Vennen00:34:546.456 m11,10 km/u
20-03-2010Hatertse Vennen01:11:3011.280 m9,47 km/u
17-03-2010Hatertse Vennen00:48:508.137 m10,00 km/u
02-03-2010Hatertse Vennen00:39:466.471 m9,76 km/u
27-02-2010Hatertse Vennen02:05:1921.101 m10,10 km/u
20-02-2010Hatertse Vennen01:54:5719.473 m10,16 km/u
14-02-2010Hatertse Vennen01:37:3916.137 m9,92 km/u
13-02-2010Hatertse Vennen01:01:3511.322 m11,03 km/u
07-02-2010Hatertse Vennen00:41:066.480 m9,46 km/u
06-02-2010Hatertse Vennen01:53:2416.133 m8,54 km/u
31-01-2010Hatertse Vennen00:39:486.452 m9,73 km/u
30-01-2010Hatertse Vennen00:39:076.513 m9,99 km/u
29-01-2010Hatertse Vennen00:43:516.487 m8,88 km/u
23-01-2010Hatertse Vennen01:16:1911.270 m8,86 km/u
13-12-2009Hatertse Vennen01:46:4116.084 m9,05 km/u
10-12-2009Hatertse Vennen01:05:4111.228 m10,26 km/u
06-12-2009Hatertse Vennen01:14:4611.271 m9,04 km/u
13-11-2009Hatertse Vennen00:37:586.472 m10,23 km/u
08-11-2009Hatertse Vennen01:22:2213.000 m9,47 km/u
06-11-2009Hatertse Vennen00:32:526.504 m11,87 km/u
25-10-2009Hatertse Vennen00:46:398.627 m11,10 km/u
23-10-2009Hatertse Vennen00:41:176.485 m9,43 km/u
21-10-2009Hatertse Vennen00:37:346.451 m10,30 km/u
17-10-2009Hatertse Vennen01:10:4111.922 m10,12 km/u
14-10-2009Hatertse Vennen00:36:236.508 m10,73 km/u
01-10-2009Hatertse Vennen01:06:4311.319 m10,18 km/u
25-09-2009Hatertse Vennen01:12:5411.265 m9,27 km/u
22-09-2009Hatertse Vennen01:15:5111.297 m8,94 km/u
20-09-2009Hatertse Vennen01:11:0011.296 m9,55 km/u
10-09-2009Hatertse Vennen00:36:386.464 m10,59 km/u
08-09-2009Hatertse Vennen01:08:1411.346 m9,98 km/u
06-09-2009Hatertse Vennen00:41:246.498 m9,42 km/u
05-09-2009Hatertse Vennen01:05:1111.392 m10,49 km/u
02-09-2009Hatertse Vennen00:42:206.483 m9,19 km/u
31-07-2009Hatertse Vennen00:35:517.016 m11,74 km/u
29-07-2009Hatertse Vennen01:26:0113.007 m9,07 km/u
26-07-2009Hatertse Vennen01:13:1411.322 m9,28 km/u
25-07-2009Hatertse Vennen00:36:597.007 m11,37 km/u
22-07-2009Hatertse Vennen01:12:0311.006 m9,17 km/u
18-07-2009Hatertse Vennen01:20:2214.004 m10,46 km/u

Hardloop foto's van Jasper

Groeten uit Timboektoe!

Looptijden.nl op Facebook