Sportvoeding voor marathon lopers

De marathon: 42.195 meter! Een afstand die voor iedere atleet een bijzondere uitdaging is. De marathon vraagt van zowel de beginnende als ervaren atleet een intensieve inspanning. Het lichaam wordt (zeer) zwaar belast. Conditioneel gezien is de marathon een ware uitputtingsslag. Niet alleen conditioneel gezien is het een ware opgave. Ook krijgen je spieren het nodige te verduren tijdens de (voorbereiding op een) marathon. Sportvoedingsdeskundige Henk-Jan Koershuis van SportvoedingWebshop.com gaat in op het aspect sportvoeding rondom de marathon.

In de afgelopen jaren heb ik vele sporters zien ‘afbranden’ tijdens of vlak na de marathon. Of zelfs al (kort) voordat ze begonnen zijn aan de wedstrijd. De ervaring leert dat sporters bijzonder veel tijd, energie en geld stoppen in zaken als schoeisel, kleding en trainingen. Het aspect voeding wordt vaak onderschat. Wellicht heeft dit te maken met een gebrek aan kennis. Hoewel ik ook denk dat dit te maken heeft met de Nederlandse nuchterheid “eet maar gewoon, dan is het goed genoeg”. Hoe dan ook, het is van groot belang om je lichaam te voorzien van de juiste voeding op het juiste moment. Zowel in de voorbereiding als tijdens de wedstrijd. Voeding is de brandstof van je lichaam. De motor waar uiteindelijk alles op draait. Je kunt de beste schoenen hebben, een snelle en perfecte outfit, maar als ‘de tank’ leeg is, kom je de man met de hamer ongetwijfeld tegen. Keihard!

De meest onzinnige opmerking over het aspect sportvoeding met betrekking tot het lopen van een marathon is toch wel deze: “Ik heb dat toch allemaal niet nodig! Ik ben toch geen topsporter”. Mijn antwoord hierop is het volgende: Je lichaam levert een extreme prestatie. Hoewel je (wellicht) geen topsporter bent, vraag je wel maximale prestatie van je lichaam. Een van de belangrijkste verschillen tussen jou en de topsporter, is weliswaar dat hij (zeer waarschijnlijk) meer traint en meer getalenteerd is. Maar; beide lichamen geven 100% inspanning en jullie gaan beiden ‘tot het gaatje’. Met andere woorden: zowel de topsporter als de amateursporter belasten het lichaam maximaal. Dit vraagt dan ook maximale aandacht.

Je lichaam presteert en heeft hiervoor voeding (lees: energie) nodig. De 2 cruciale vragen zijn:

 • Wat is de juiste brandstof voor een marathon loper?
 • Welke hoeveelheden dien ik tot mij te nemen, zodat ik een succesvolle en verantwoorde marathon prestatie kan leveren?

Het lichaam van de juiste brandstof voorzien, en in de juiste hoeveelheden, is dan ook een absolute must. Ten eerste om de marathon uit te lopen en ten tweede is het van belang omdat je de wedstrijd niet alleen dient uit te lopen, maar ook nog eens verantwoord moet omgaan met je lichaam. Helaas wordt het aspect voeding vaak teveel onderschat, waardoor vele sporters vaak jaren na het lopen van een marathon nog de negatieve gevolgen ervaren als vermoeidheid, verminderde weerstand en niet meer presteren op het oude gewenste niveau.

Lees alles over de verschillende soorten sportvoeding

Voeding vóór, tijdens en na de wedstrijd

Voordat je van start gaat

De tank moet vol zitten! Met andere woorden. Voordat je aan je marathon begint is het belangrijk dat je lichaam maximaal geladen is met energie (en over voldoende vocht beschikt!). Hiervoor zijn verschillende voedingsstrategieën. Het eten van grote hoeveelheden spaghetti, pasta of aardappelen op de dag voorafgaand aan de marathon is nog steeds het meest populair onder hardlopers. Dit wordt ook wel koolhydraat stapelen genoemd. Deze methode van koolhydraat stapelen kan véél efficiënter en effectiever. Het is goed om de hoeveelheid koolhydraten in je dieet – vooral in de laatste week – op te hogen, maar het eten van grote hoeveelheden vast voedsel is niet prettig, niet nodig en kan absoluut beter. Er bestaan tal van koolhydraatrijke producten die specifiek bedoeld zijn om de energievoorraden in het lichaam aan te vullen / te verhogen. Deze producten worden zogenaamde Carbo Loaders genoemd. Dit zijn dus niet de ‘normale’ sportdranken die je tijdens de inspanning gebruikt. Carbo loaders bevatten een hoge dosering langzame koolhydraten, onder andere maltodextrine. Deze energie wordt opgeslagen in het lichaam en pas vrijgegeven wanneer jij gaat sporten. Kies dus niet voor een high energie drink, voorafgaand aan de marathon. Het effect is kortstondig en kent daardoor een averechts effect.

Herstel

Beloon je lichaam met goede en gezonde energie! Uiteraard dient het finishen van een marathon gevierd te worden. Maar vergeet je lichaam niet. Je hebt (wellicht) een van de zwaarste inspanningen geleverd. Je lichaam schreeuwt dan ook om herstelvoeding. Er is een ruim aanbod aan herstelvoeding in de vorm van herstelshakes. Deze herstelshakes zijn ervoor bedoeld je lichaam te voorzien van uitgebalanceerde voeding. De meeste herstelshakes voor duursporters bevatten een verhouding koolhydraten – eiwitten van 2/3 – 1/3. Neem je herstelshake binnen 45 minuten na je inspanning. Bij voorkeur nuttigen met water of magere melk. Is je trainingsintensiteit zwaar? Kies dan ook voor een herstelshake en zorg ervoor dat je snel hersteld, zodat je weer voldoende hersteld aan je volgende training kunt beginnen.

Train je voeding

Train je wat? Ja, “Train je voeding!”. Met andere woorden; zoals je traint op de te lopen tijd / afstand, dien je ook te trainen op juist gebruik van je voeding. Je lichaam dient te wennen aan het gebruik van de juiste voeding. Het zou bijzonder zonde zijn als je alle adviezen hebt ingewonnen, vele maanden hebt getraind en dat je voeding tijdens de marathon tot problemen leidt. Kortom; weet wat je eet tijdens de marathon en train je lichaam op dit onderdeel. “Train je voeding”.

Marathon advies

Samenvattend kunnen we het volgende algemene advies geven. Let wel; dit is een algemeen advies. Iedere atleet is anders. Een advies op-maat is dan ook zeer gewenst.

1 & 2 dagen voorafgaand aan de marathon:

 • 2 bidons 750 ml carbo loader; over de dag verspreid opdrinken

Ontbijt op de wedstrijddag (2 – 3 uur voorafgaand aan de marathon):

 • ontbijt niet met bruin, maar met witbrood. Witbrood wordt sneller omgezet naar energie
 • kies voor een koolhydraatrijke voeding: zoetigheid als stroop, honing en jam
 • kies je voor een bord yoghurt met cruesli: liever meer cruesli en weinig yoghurt
 • wees matig met vet (boter, worstjes)
 • liever thee dan koffie. Koffie onttrekt vocht uit het lichaam. Neem gerust een klontje suiker in de thee
 • drink 1 bidon 500 ml – Carbo loader. Opdrinken verdeeld over 20 minuten

1 uur voor de wedstrijd:

 • eventueel 1 bidon – 250 – 500 ml met isotone sportdrank
 • trek? Neem een goede energie reep

Wedstrijd:

 • eerste 20 km vast voedsel – repen
 • eerste 20 km isotone gels
 • vanaf km 20: overstap op hypotone gels
 • hoeveelheid is verschillend per persoon; niet aan te geven in een algemeen advies.
 • Blijf tijdens de wedstrijd voldoende drinken. Sla geen drankposten over. Liever iets dan niets

Na de wedstrijd:

 • zorg voor maximaal herstel: neem een herstelshake binnen 45 minuten
 • drink 750 ml isotone dorstlesser in het uur na de wedstrijd
 • drink tot 6 uur na de wedstrijd ieder uur een groot glas water: je herstel is niet afgelopen na 60 minuten na de finish.

Elk lichaam is verschillend. Het gebruik van de juiste sportvoeding is dan ook voor iedere atleet verschillend. Voor een meer persoonlijk op-maat advies kan je dan ook contact met mij opnemen.

Veel succes en vooral veel plezier!

© Tekst: Henk-Jan Koershuis – SportvoedingXpert www.SportvoedingWebshop.com


Over de auteur

Henk-Jan Koershuis: SportvoedingXpert van SportvoedingWebshop.com
In de sportvoeding industrie is Henk-Jan Koershuis geen onbekende. Binnen de Nederlandse voetballerij kwam hij met een vernieuwend supplementen programma. Voor sc Heerenveen maakte hij het meest uitgebreide supplementen programma van de Nederlandse Eredivisie. Momenteel verzorgd hij ook voor AZ de adviezen. Binnen de schaatssport adviseerde hij de professionele Team Telfort ploeg, met wereld schaatstoppers. Ook voor professional Enduro crosser Erwin Plekkenpol, het Honda Dakar team, Nederlandse toproeiers, Vincent Kerssies (Nederlands kampioen horden) en Bob Withag (Yamaha Motorracer) en Karting kampioen Roy Geerts stelde Henk- Jan sportvoedingsadviezen op. Tevens gaf hij zijn adviezen aan het talentvolle FBK Athleticsteam. Naast het begeleiden van topsporters is hij al jaren vaste columnist voor het populaire fitness en aerobic vakblad Xl Instructor.

Sportvoeding kopen?

Bekijk ons overzicht van alle hardloopwinkels.

Looptijden.nl op Facebook