Trailrunning

Bij trailrunning, ook wel berglopen genoemd, wordt er van de verharde wegen afgeweken om hardlopen op een geheel andere manier te beleven. Het gaat bij trailrunning niet zozeer meer om je eindtijd, maar meer om de beleving. De omgeving is meestal aanzienlijk mooier en de steeds wisselende ondergrond zorgt ervoor dat je constant alert moet zijn en dat het nooit gaat vervelen.
Door het unieke karakter van elke wedstrijd zijn er ook geen twee wedstrijden gelijk.

De meeste trailruns zijn te vinden in de Alpen landen (Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië). Maar ook in Schotland en Ierland zijn veel trailruns te vinden.

Het bergpad vlak voor de finish van de Montreux run, met de start bij het meer van Geneve op de achtergrond

Er zijn een aantal woorden in gebruik voor trailrunning. Vroeger werd het in het Nederlands 'berglopen' genoemd, en hoewel trailrunning vaak wel degelijk in de bergen beoefend wordt, is dat geen vereisde. Trailrunning is een algemenere naam voor alle wedstrijden welke off-road gehouden worden. Ook de Engelse termen 'mountainrunning' en 'skyrunning' zijn (nog) in gebruik.

Trailrunning in Nederland

Ook al zijn er in Nederland natuurlijk geen échte bergen om tegenaan te rennen, toch zijn er genoeg mogelijkheden voor trailrunning.

Trailrun wedstrijden in Nederland

Verder zijn er in Nederland ook nog gebouwenlopen (dwars door en onder grote gebouwen) en trappenlopen om wat afwisseling te zoeken.

Hiernaast zijn de beheerders van MudSweatTrails.nl van plan om komende jaren nog meer trailruns te organiseren in Nederland.

Looptijden.nl op Facebook