Hardlooptijd 24-4-2015: Dorpsloop Woubrugge, 5.350 m, 00:19:47 door Matthijs Horlings

Hardlooptijd informatie

Tijd00:19:47
Afstand5.350 m
Datum24-4-2015
WedstrijdDorpsloop Woubrugge

Statistieken

Snelheid16,23 km/u
Tijd per km.03:42 min/km
Inspanning5: Zwaar
Positie1 van de 3 tijden

Dorpsloop Woubrugge

Aantal tijden3
PlaatsWoubrugge
Beoordeling     

Meer wedstrijd informatie
Locatie van 24-4-2015: Dorpsloop Woubrugge, 5.350 m, 00:19:47

Deze pagina toont de details over de hardlooptijd 24-4-2015: Dorpsloop Woubrugge, 5.350 m, 00:19:47 door Matthijs Horlings.

Loop jij ook wel eens hard en wil je je looptijden gratis bijhouden? Meld je dan nu aan bij Looptijden.nl. Hiermee kan je heel eenvoudig je hardlooptijden bijhouden, statistieken bekijken en je aanmelden bij loopgroepen.

Opmerkingen

Vandaag was het tijd om weer een beetje op te warmen voor het zomerseizoen. Korte afstanden knallen van 5 a 10 km en veel avondloopjes. Het zou vandaag de eerste keer lopen worden sinds de marathon. Nouja, ik had 2 dagen eerder al een poging gedaan, maar ik kwam niet verder dan 1,5 km door een houterig gevoel in het lijf. Wellicht had dat ook te maken met griepachtige verschijnselen een dag eerder. Ik besloot mij toen na die 1,5 km te sparen voor de 5,35 km loop van vandaag in Woubrugge.

De marathon zat dus nog vers in de benen, maar ik had al wel weer twee keer op de racefiets gezeten voor onder andere de 21 km tijdrit van Almere. Nou niet echt het rustige op gang komen volgens het boekje. Dus ik had voor Woubrugge een gecontroleerde wedstrijd op 90% vermogen op het programma staan. Gewoon is kijken hoe de snelheid aanvoelde en heel blijven.

Zo sportief als ik mij voel besloot ik samen met Everdien op de fiets naar Woubrugge te gaan. Het is 12 km heen en 12 terug dus op de racefiets goed te doen. Een opwarmertje zeg maar.'
Op de heenweg hadden we zelfs wind mee, dus probleemloos met 25 km per uur stond we binnen 30 minuten al bij de start om mijn startbewijs op te halen.

Stiekem jeukt mijn competitiedrang bij dit soort loopjes altijd direct. Als een detective speur ik naar potentiële snelle lopers en schat ik mijn winkansen in. Nu was het ook nog zo dat de 5 en 10 km lopers tegelijk starten, dus het was afwachten, aangezien er geen splitsing in het parcours zat maar het 2 of 4 rondes omvatte.

Zo soepel als het fietsen ging, sloeg het warmlopen nergens op. Het voelde in ieder geval beter dan de 1,5 km 48 uur eerder, maar ik voelde me toch nog futloos. Misschien moest ik gewoon weer even schakelen om wedstrijdtempo te lopen en was het wennen om direct vanaf km 1 op vrijwel vol vermogen te lopen. Tenslotte is een 5 km race heel anders dan een marathon. Maar dat was juist de prikkel die ik even nodig had voor de omschakeling. Ik besloot wat langer warm te dribbelen dan normaal en ik merkte dat ik langzaam aan los kwam.

Ik zette mijzelf vooraan in het startvak, waar ook de kidsrun tegelijk zou starten. Maar gelukkig liepen die een met hekken afgescheiden, kleine ronde. De volwassenen liepen dus 2 of 4 rondes van 2,68 km. Het was tijd om te starten en ik zou wel zien hoe het zou verlopen en hoeveel snelle lopers er waren.

Het startschot klonk en ik was prima weg. Voor mijn gevoel liep ik behouden, en 2 heren sloegen gelijk vooraan een flink gat. Van rechts kreeg ik ineens een douw van iemand die besloot vol gas achter de koplopers aan de moeten. Maar toen ik zijn voetbalshirt en gewone schoenen zag grapte ik al tegen een medeloper dat we die halverwege wel weer tegen zouden komen. Ik liep nu 5e en werd nog ingehaald door iemand waardoor ik 6e liep. Het parcours was en groot vierkant dus je merkte de invloed van de wind op de rechte stukken. Na 1 km haalde ik alweer een loper in en na een halve ronde was het tempo bij de jongen met het voetbalshirt er ook wel uit. Ik liep 4e en het tempo voelde goed.

Het tempo voelde niet enorm pittig, al voelde de hamstrings wel wat moe in de afzet. Voor mijn gevoel liep ik ook in op de nummer 3. Ik wist niet wie er allemaal 5 of 10 km liepen, dus ik besloot voor de zekerheid de nummer 3 maar goed in beeld te houden. Ik bedacht een standaard scenario dat hij in ronde 2 wellicht iets zou inzakken en ik heb op kon rapen, om zo de 3e plek sowieso op te eisen. Maar i.p.v. dat hij na 1 ronde inzakte leek het gat juist weer groter te worden. Hij liep goed door, terwijl ik wat inzakte. Ik griste snel een bekertje water mee voor de verfrissing en klokte zo de eerste ronde van 2,68 km af in 10:00.

De competitiedrang borrelde op en ik besloot toch mijn kans te pakken voor met zekerheid een 3e plek op de 5 km. Ik moest in de achtervolging en daarvoor moest ik flink aan de bak. Het gat was inmiddels zo'n 50 a 70 meter wat bij een tempo van 3:50 per km, toch zo'n 15 seconden achterstand was. Ik merkte dat hij wat verval toonde op het stuk met wind tegen. Ik focuste maximaal op mijn ademhaling en had het zwaar maar ik merkte dat het gat iets kleiner werd. We draaide weer de hoek om en ik zag hem kijken. Ik kreeg weer een concurrentieprikkel en begon steeds harder te lopen. Het richtpunt was fijn, waardoor ik kon blijven volhouden.

In de volgende bocht zat een klein klimmetje van een dijkje, die ook 10 meter verder gelijk weer naar beneden ging. Ik trok door omhoog en verlengde mijn pas naar beneden. Daardoor was ik goed op gang gekomen en liep ik nu met forse snelheid het gat dicht. We draaide de laatste hoek om op ongeveer het 5 km punt. Ik zat nu nog maar 3 meter achter hem. Ik had het heel erg zwaar, maar het podium lonkte nu echt. Ik besloot niet af te wachten, maar er op en er over te gaan. Everdien bleek het scenario al voorspeld te hebben en had mij in de verte al de hoek om zien komen en kende mijn sterke eindschot.

Ik haalde de man voor mij in, waarop hij heel droog zegt: "Goed bezig jongen." Waarop ik bedacht dat hij dat niet zou zeggen bij een strijd om de derde plek. Ik vroeg of hij de 10 liep en inderdaad liep hij de 10. Hij had mijn startnummer al herkend dat ik de 5 liep. Kennelijk kwam het concurrentie gevoel dus alleen van mijn kant en had ik mij flink laten opjutten. Maar ja, daardoor wel het maximale eruit gehaald. Als ik had geweten dat hij de 10 liep had ik misschien nog wel extra terrein op hem verloren in de 2e ronde en liet ik zomaar een minuut op mijn eindtijd liggen.

Ik wenste hem succes en trok mijn tempo door. Nu wilde ik ook wel echt voor hem onder de boog doorkomen ongeacht of hij nog 2 rondes moest. Met forse passen hield ik mijn tempo hoog en het leek wel alsof mijn achtervolger nu wat liet begaan. Met uiteindelijk nog een verschil van bijna 50 meter finishte ik zeer tevreden, heel ruim onder de 20 minuten, waar ik vooraf in mijn hoofd had ingezet op 20:30.
Mijn tijd van de 2e ronde was dus 9:47, wat een mooie negatieve split betekent.

Even later bleek de 'nummer 2' ook een 10 km loper te zijn, waardoor ik dus met mijn 3e binnenkomst de 2e plek mocht opeisen. Dat viel helemaal niet tegen. Uiteindelijk dus redelijk moet ploegen in de 2e ronde, maar het gaf veel zelfvertrouwen voor de vorm richting het komend seizoen. Een mooie medaille voor de 2e plek en een trotse Everdien zijn natuurlijk onbetaalbaar. De terugreis 12 km was heerlijk om te fietsen in een mooie omgeving. Zeer tevreden!

Startnummer 55

Berichten en likes

apr
25
Like

Like ontvangen van Everdien van der Leek.

apr
25
Bericht

Bericht geschreven door Everdien van der Leek:

Megatrotse Everdien Theeth smiley

apr
25
Like

Like ontvangen van Jaco Rip.

 Verstuur aanmoediging

Tussentijden

Onderstaande grafiek toont het verloop van je hartslag en snelheid gedurende de wedstrijd.

Grafiek van de hartslag gedurende de wedstrijd

Onderstaande grafiek toont de wedstrijd opbouw.

Grafiek van deze tijd inclusief tussentijden
Afstand
Tijd
Snelheid
Tijd per km.
Hartslag (gem./max)
 

2.675 m
00:10:00  
16,05 km/u
03:44
- / -
 
5.350 m
00:19:47  
16,41 km/u
03:39
- / -
 

Looptijden.nl op Facebook