Hardlooptijd 28-3-2015: De 32 van Kampen (32 KM), 32.000 m, 02:20:11 door Matthijs Horlings

Hardlooptijd informatie

Tijd02:20:11
Afstand32.000 m
Datum28-3-2015
WedstrijdDe 32 van Kampen (32 KM)

Statistieken

Snelheid13,70 km/u
Tijd per km.04:23 min/km
Inspanning5: Zwaar
Positie5 van de 96 tijden

De 32 van Kampen (32 KM)

Aantal tijden96
PlaatsKampen
Beoordeling     

Meer wedstrijd informatie
Locatie van 28-3-2015: De 32 van Kampen (32 KM), 32.000 m, 02:20:11

Deze pagina toont de details over de hardlooptijd 28-3-2015: De 32 van Kampen (32 KM), 32.000 m, 02:20:11 door Matthijs Horlings.

Loop jij ook wel eens hard en wil je je looptijden gratis bijhouden? Meld je dan nu aan bij Looptijden.nl. Hiermee kan je heel eenvoudig je hardlooptijden bijhouden, statistieken bekijken en je aanmelden bij loopgroepen.

Opmerkingen

Vandaag was het tijd voor een belangrijke voorbereidingsloop voor de marathon van Rotterdam op 12 april a.s. Dit ging gebeuren in de vorm van de 32 km van Kampen. Ruim een maand eerder kon ik de 30 van Schoorl van niet doen vanwege griep en ik wilde in de voorbereiding nog wel minimaal één 30+ afstand lopen.

Het weer beloofde weinig goeds, maar bleek redelijk mee te vallen. Niet per se koud, wel regenachtig en een flink briesje. Ik ging er vandaag zonder verwachting starten en zou het echt als training zien. Niet te gek en gecontroleerd lopen. Een belangrijk leermoment.

Het startschot klonk voor mij langste afstand ooit. Ik wilde vooral ontspannen lopen en zat in mijn hoofd met een gemiddelde pace van 4:17. Ik liet mij helaas even gek maken in het begin, want omdat mijn actuele pace op mijn horloge soms onbetrouwbaar is, besloot ik elke km bordje op de klok te kijken en zo door te rekenen. Helaas klopte de posities van de bordjes niet, dus hier had ik weinig aan.

De eerste 10 km gingen niet heel rap, gemiddeld zo'n 4:20. Ondanks dat ik weinig moeite had met het tempo, voelde ik mijn heup wat opspelen. Ik stond uitgerust aan de start, maar misschien toch te kort voor vandaag nog inspanningen gedaan, zoals afgelopen woensdag nog ruim een uur op vol tempo gefietst. Ik besloot lekker door te lopen en maar te zien.

De drankposten waren goed verzorgd, met thee, water, banaan en AA-drink. Op 9 km kwam er van achter iemand aansluiten. Er volgde een stuk met wind tegen, en hij wilde niet alleen lopen. Ik hoorde dat hij moeite had met het tempo en ik bleef op kop sleuren. We maakte een praatje en zo vlogen er wat kilometers voorbij. De splitsing van de hm en 32 km was nog niet geweest, dus we werden op 12 km ingehaald door iemand die zijn tempo omhoog had gegooid. Ik haakte even aan, maar besloot toch te lossen. Hij was vermoedelijk een hm loper die al over de helft was, terwijl wij nog 11 extra km's hadden.

Op 15 km sloeg de loper voor ons inderdaad af richting de finish en wij mochten opnieuw de bossen in. Ik liep inmiddels steeds minder lekker en door de regen werd ik wat stijf. Ook had ik het idee dat ik moest plassen. Ik bedacht mij dat dit een training was. Ik riep naar mijn achtervolger dat hij maar door moest lopen, ik ging even plassen en zou hem wel weer inhalen.

Mijn plaspauze kostte mij 20 seconden, maar ik merkte dat de korte 'pauze' even rust gaf en ik makkelijk mijn tempo herpakte en zelfs weer soepeler liep. Het tempo lag in deze km's hoog. Ik liep tussen de 4:05 en 4:15. Ik naderde mijn medeloper, maar het tempoverschil was groot, dus het was erop en erover. Ik grapte even: "halve kilo eraf en weer helemaal fris en fruitig." Vanaf hier moest ik het wel alleen doen. Op 19 km was er een drankpost. Hier nam ik wandelend te tijd om een stuk banaan, water, thee en AA-drink te nemen. Ik was nu bijna anderhalf uur onderweg, dus de energie kon ik goed gebruiken.

Ik bedankte de vrijwilligers en herpakte mijn tempo. Er moest nu een korte lus met keerpunt worden gemaakt op een onverhard stuk. Na het keerpunt zag ik dat er 2 deelnemers mij volgde, maar ik liep duidelijk op hen uit. De bordjes 20 en 21 km volgde snel, zo ook het bordje van de hm. 1:31:15 klokte ik hier af. Iets langzamer dan ik hoopte, maar het maakte niet uit.

Ik had nu een mooie stuk wind mee, maar liep het bosgebied nu uit. Voor mij zag ik niemand lopen en ook achter mij was het gat al enkele honderden meters. Ik liep omhoog een dijk op en kwam nu parallel aan het water op een dijk te lopen. De weg liep boog langzaam af in een bocht en de wind kwam vol op kop. Dit was wel echt een dood moment. Ik zag niemand meer achter mij en ik kon kilometers vooruit kijken en zag niemand lopen. Het voelde alleen en ik had nergens om te schuilen voor de wind of de regen. Het tempo zakte iets in, vooral omdat ik wat pijntjes kreeg. De enkel voelde niet meer soepel en de knieën voelde koud. Totaal moest er 7 km over de dijk gelopen worden. Voor mijn gevoel kwam er geen einde aan. Een drankpost bood even wat afleiding en ook hier nam ik weer wandelend te tijd. Ik voelde mij conditioneel en qua energie nog scherp en fris, maar de benen kregen steeds minder zin. Een fikse blaar begon bij elke stap meer te irriteren.

Ik moest inmiddels echt compenseren om soepel te blijven lopen. Af en toe liep ik 20 meter, even het ritme opnieuw pakken en de sokken wat ophijsen uit de schoen. De energie was nog steeds goed en ik kon mijn tempo steeds herpakken op circa 4:15 per km. Maar de stijve enkel en de blaar speelde echt parte. Belangrijk leermoment om een andere sokkenkeuze te maken voor Rotterdam. Eindelijk was daar de brug, nog 4 km tot de finish. En de volle wind tegen was nu een stukje mee wind en zijwind. Op 2 km voor de finish was er nog een laatste moment voor een drankje, waar ik dankbaar gebruik van maakte. Ik haalde nog een loper uit de achterhoede van de hm in. Ik had aan het begin van de dijk nog ingezet op een eindtijd van 2:17:30, maar merkte dat ik niet eens meer onder de 2:20 zou finishen. Toch voelde ik mij fris en goed toen ik de baan opliep. Nog 100 meter en ik genoot even van mijn finish.

Everdien was allang binnen en had heel leuk geregeld dat de speaker een persoonlijk verhaaltje hield toen ik finishte. Iets als: "En daar komt Matthijs Horlings uit Amersfoort, die vandaag voor het eerst 32 km loopt, als voorbereiding voor de marathon van Rotterdam. Dat heeft zijn vriendin mij zojuist ingefluisterd die ook zojuist de 10,4 km heeft gelopen. Zij kennen elkaar van het lopen en moedigen elkaar aan. Matthijs Horlings naar de finish." Erg leuk om zó persoonlijk onthaald te worden. Achteraf bleek dat er al 10 minuten niemand was binnengekomen en na mij duurde het ook weer 2 minuten. Ondanks iets verval aan het eind ben ik niet meer ingehaald en zelfs een hele mooie 10e plek op 162 deelnemers.

Geen wereldtijd, maar wel een hele leerzame training. Zowel fysiek, mentaal, en ook qua materialen en kleding. Everdien had uiteindelijk een prachtig PR gelopen en met allebei een medaille konden we tevreden huiswaarts. Op naar 12 april!

Startnummer 937

Berichten en likes

mrt
29
Like

Like ontvangen van Dennis Keyner.

 Verstuur aanmoediging

Tussentijden

Onderstaande kaart toont de gelopen route.

Route van deze tijd
 Klik op de kaart om in te zoomen.

Onderstaande grafiek toont het verloop van je hartslag en snelheid gedurende de wedstrijd.

Grafiek van de hartslag gedurende de wedstrijd

Onderstaande grafiek toont de wedstrijd opbouw.

Grafiek van deze tijd inclusief tussentijden
Afstand
Tijd
Snelheid
Tijd per km.
Hartslag (gem./max)
 

21.097 m
01:31:15  
13,87 km/u
04:20
- / -
 
32.000 m
02:20:11  
13,37 km/u
04:29
- / -

Looptijden.nl op Facebook