Hardlooptijd 21-3-2015: zwemloop atc almere, 4.750 m, 00:28:43 door Matthijs Horlings

Hardlooptijd informatie

Tijd00:28:43
Afstand4.750 m
Datum21-3-2015 01:00
Wedstrijdzwemloop atc almere

Statistieken

Snelheid9,92 km/u
Tijd per km.06:03 min/km
Inspanning4: Pittig
Positie1 van de 4 tijden

zwemloop atc almere

Aantal tijden4
PlaatsAlmere
Beoordeling     

Meer wedstrijd informatie
Locatie van 21-3-2015: zwemloop atc almere, 4.750 m, 00:28:43

Deze pagina toont de details over de hardlooptijd 21-3-2015: zwemloop atc almere, 4.750 m, 00:28:43 door Matthijs Horlings.

Loop jij ook wel eens hard en wil je je looptijden gratis bijhouden? Meld je dan nu aan bij Looptijden.nl. Hiermee kan je heel eenvoudig je hardlooptijden bijhouden, statistieken bekijken en je aanmelden bij loopgroepen.

Opmerkingen

Het was eindelijk zo ver. De zwemloop van Almere, ofwel de tweede wedstrijd voor het Almere Triathlon Circuit (ATC). Ik stond na wedstrijd één, de 5 km Kidneyrun, verrassend eerste in het klassement Heren 20+. Ergens ook wel logisch, want lopen kan ik het beste, dus dat was mijn moment om te knallen.

Nu was het anders, een zwemloop, dus een combinatie van zwemmen en lopen. Om het zwemmen een beetje gecontroleerd te kunnen doen, heb ik de afgelopen 8 weken één keer per week een km gezwommen. Ik heb geoefend op mijn schoolslagtechniek, de zwemconditie verbeterd en het zwemmen meer eigen gemaakt. De borstcrawl was helaas te weinig tijd voor om dit helemaal te leren, maar ik had ingeschat met een goede schoolslag als zo'n 1:30 minuut sneller te kunnen zijn dan mijn eerste triathlonervaring van juni 2014.

Mijn doel was 500m te zwemmen in 10 minuten, vervolgens in maximaal 40 seconden te wisselen en dan de afsluitende 5 km te lopen voor wat ik waard was. Mijn eerdere triathlons zorgde altijd voor een mooie inhaalrace, nadat ik als één van de laatsten het water uit kwam. Hoe zou dat vandaag zijn?

Ik moet toegeven dat ik vrij zenuwachtig was voor de start en ook al de dag ervoor. Mijn laatste zwemtraining had ik mijn trisuit ingewijd, wat erg goed bevallen was. Ik had mijn oude wedstrijdschoenen uit het vet gehaald, welke nog elastische veters had en dus gemakkelijk en snel aan te trekken waren. Verder de vaste items, startnummerband en enkelband voor de championchip en als laatste een mooie zwembril die voor meer overzicht en comfort in het water moest zorgen. Materiaal technisch was ik er klaar voor.

Eenmaal aangekomen tegen half 6 in Almere moest Everdien nog een beetje haasten. Zij startte al om 17:55, terwijl ik pas om 18:20 vertrok. Samen gauw naar de wisselzone gegaan om daar het één en ander klaar te leggen. Gelukkig alleen maar loopspullen, wat dus mee viel aan voorbereidende organisatie. We legde onze schoenen met elastiek veters klaar en alvast een beetje los, handdoek ervoor om de voeten een beetje af te drogen, startnummerband met startnummer en een half gevuld flesje drinken voor wat snelle energie voor de looprondes.

We verkende even de route vanuit het zwembad naar de wisselzone en zagen dat de routes duidelijk liepen en je eigenlijk niet verkeerd kon lopen. Nu gauw omkleden en Everdien kon al direct door naar baan 1 in het water. Ik had wat meer tijd en kleedde mij rustig om en sprak nog even wat mensen. Everdien was inmiddels gestart en ik coachte haar nog wat bij haar baantjes, daarna werd het haar eigen race en moest ik ook mijn laatste dingen gaan klaarmaken.

Ik zag Everdien nog net het water verlaten, ik mijn hoofd wenste ik haar sterkte en hoopte ik voor haar op een sterke inhaalrace. Nu was het mijn beurt, gauw nog een gelletje en wat water genomen nog een zenuwplasje en toen richting mijn baan. Ik legde beslag op een 'mooie' groene badmuts en ik peilde even de concurrentie in mijn baan. Er zaten een paar rappe zwemmers bij, maar ik verwachtte nog wel kans te hebben in de 20+ categorie als ik een sterke inhaalrace kon lopen. Een wat meer gezette jongen zei dat hij snel kon zwemmen en ook wel 5 km in 20 minuten liep, ik was heel benieuwd... Later bleek hij 5 4800 meter in 24:xx te lopen, dus er was sowieso sprake van bluf in mijn baan.

Ik zou de enige schoolslagzwemmer in mijn baan zijn, maar ik grapte al dat ik op de finish wel op hen zou wachten. We hingen nu met 5 man aan de badrand en wachten op het fluitsignaal. De fluit klonk en de échte race was nu begonnen. Ik zette mij krachtig af van de kant en uit de zwemervaring gleed ik hier al mooi tot ruim een kwart van een baantje. De rest begon te crawlen en ik zwom er lekker achteraan. Ik merkte dat het gat langzaam groter werd met de concurrentie, maar niet per se met iedereen. Een aantal kon ik eigenlijk qua schoolslag prima bijhouden. Baantje na baantje zette ik mij steeds krachtig onderwater af en maakte ik mijn lichaam lang, dit scheelt enorm en op deze stukken verloor ik geen tijd op de concurrentie.

Wat balen was, was ondanks probleemloze trainingen, mijn zwembril ineens vol begon te lopen. Een paar keer leegde ik hem half, maar dit koste toch energie. Ik besloot er maar niet teveel aandacht aan te besteden en behield mijn ritme. Mijn ademhaling was goed en de baantjes vlogen voorbij. Inmiddels werd ik door één duo gedubbeld, maar de andere twee bleke niet zo'n grote voorsprong te hebben en ik liep zelfs op één borstcrawler weer in. De 'snelle' zwemmer die ook wel in 20 minuten dacht te lopen, was kennelijk moe aan het worden. Het was jammer dat ik net niet er voorbij kon, wegens ruimte gebrek, maar ik kon mooi in zijn spoor blijven zwemmen. We hadden een aanwijzing gekregen dat het onze laatste baantjes waren en zo mocht ik het bad weer verlaten. Ik verloor even 2 seconden, omdat 'dikkie dik' voor mij het water verliet. Voorzichtig dribbelde we over de natte vloer en verlieten via een zijingang het zwembad de wisselzone in. Hier piepte onze chip, zodat het zwemgedeelte was afgesloten en de wisseltijd begon te lopen.

Ondanks dat ik als laatste het water uitkwam in 10:07 (wat trouwens inhoud dat ik sowieso in 10 minuten heb gezwommen, aangezien de tijd pas buiten het gebouw stopte), zag ik dat er nog veel mensen aan het wisselen waren. En dat ging bij sommige erg traag. Ik trok niks warms aan, want ik zou gewoon lekker hard gaan lopen, dus het was bril af en zonder sokken jumpte ik in de schoenen. Ik klikte mijn startnummerband om en ik zag dat ik gelijk al een man of vier achter mij liet in de wisselzone. Ik spurtte de wisselzone uit en mijn ooptijd begon te tellen. Mijn benen voelde verrassend goed, ik liep een hoge cadans en relatief korte pas. De benen waren te moe om grote passen te nemen en de hoge cadans zorgde voor een goed doorbloeding om de verzuring tegen te gaan. Ik wilde mijn haar naar achter gooien, maar toen voelde ik rubber op mijn hoofd. Ik had mijn badmuts nog op en trok deze gauw af en bond hem aan mijn startnummerband.

Ik moest goed focussen op de ademhaling, maar ik was door het zwemmen lekker warm gedraaid. Ondanks de lage temperatuur en flinke wind had ik het eigenlijk niet koud. Wat ook prettig was, was dat ik bij bosjes mensen inhaalde en omdat het tempoverschil zo groot was, zag ik het ene moment niemand voor mij lopen en een bocht later zat ik alweer vlak achter de volgende. Zo had ik een gretige inhaalrace en bleef ik volle bak gaan. In plaats van vermoeidheid begon ik steeds makkelijk te loper. Het was een bochtig, semi verhard parcours, maar mijn tempo bleef goed draaien.

Ik bleef maar mensen inhalen en niemand kon aanhaken. Het was erg leuk om te ervaren dat ondanks dat ik steeds meer vooraan kwam te lopen, er toch steeds nieuwe mensen in zicht kwamen en voor ik het wist liep ik er al weer achter en ging ik er voorbij. Inmiddels liep ik al in de 2e ronde. Ik vroeg mij af of ik mijn directe concurrent van het klassement nog zou tegenkomen. Marcel Caro stond na de Kidneyrun ruim 2 minuten achter op mij, maar bleek een goede zwemmer te zijn. Waar hij inzette op een zwemtijd van 7:30 terwijl ik dat deed in 10:00, moest ik 2:30 minuut sneller lopen om dat te compenseren. Opzich niet onmogelijk, dus ik behield mijn focus. Elke seconde telde.

Ineens zag ik in de verte een duo en ik dacht Marcel te herkennen. Dat duo was geen duo meer toen ik dichterbij kwam, want Marcel liep nu al ruim voor die ander uit. Toch kwam ik langzaam dichterbij. Ik herkende in de tweede ronde dat het loopparcours op zijn eind begon te lopen, maar voor Marcel was er geen ontkomen aan. Een paar bochten voor de finish liep ik naast hem. Nog circa 150 meter te gaan. We liepen door een fietstunneltje heen en door de tempoverhoging naar beneden lanceerde ik mijzelf voor een eindschot. Ik passeerde Marcel en hij baalde duidelijk even dat ik tóch voorbij kwam zetten, waar hij had gehoopt misschien wat tijd goed te maken in het klassement. Ik spurtte het tunneltje uit naar boven en zette dit vermogen op het vlakke stuk om in een krachtige sprint. Ik snelde de laatste bochten door, waar Everdien mij toejuichde. De speaker sprak van een échte eindsprint. Uiteindelijk finishte ik nog 7 seconden voor mijn concurrent en behield zo mijn leiding in het klassement.

Al met al kijk ik zeer tevreden terug op het evenement. Geen tijd verloren, relatief sterk gezwommen, een snelle wissel en een zeer sterke comeback bij het lopen.
Wel bleek het parcours iets korter dan verwacht. De eerste ronde 2400 meter en de tweede ronde 2350, maakt het totaal 4750 meter i.p.v. 5 km.
De tweede ronde klokte ik 8:48 af, wat een tempo van ruim 16 per uur is.

Uiteindelijk bleek ik van de 32 mannen als laatste het water te hebben verlaten, maar door het sterke lopen eindigde ik toch 8e en zelfs 2e in mijn categorie. Bij de prijsuitreiking nog een mooie zilveren medaille ontvangen en Everdien mocht verrassend op het derde schavot plaatsnemen bij de categorie Dames 20+.

Op naar de tijdrit op 19 april!

Startnummer 125

Berichten en likes

mrt
22
Like

Like ontvangen van Jaco Rip.

mrt
22
Bericht

Bericht geschreven door Jaco Rip:

Ook via deze weg nog even de complimenten voor je prima race en dito verhaal! Goed gedaan jochie Wink smiley.

 Verstuur aanmoediging

Tussentijden

Onderstaande grafiek toont het verloop van je hartslag en snelheid gedurende de wedstrijd.

Grafiek van de hartslag gedurende de wedstrijd

Onderstaande grafiek toont de wedstrijd opbouw.

Grafiek van deze tijd inclusief tussentijden
Afstand
Tijd
Snelheid
Tijd per km.
Hartslag (gem./max)
 

2.350 m
00:08:48
16,02 km/u
03:45
- / -
 
2.400 m
00:09:14
15,60 km/u
03:51
- / -
 
50 m
00:00:36
5,00 km/u
12:00
- / -
 
500 m
00:10:07
2,97 km/u
20:14
- / -
 

Looptijden.nl op Facebook