Hardlooptijd 24-1-2015: Kidneyrun@Night 5km, 5.120 m, 00:18:22 door Matthijs Horlings

Hardlooptijd informatie

Tijd00:18:22
Afstand5.120 m
Datum24-1-2015
WedstrijdKidneyrun@Night 5km

Statistieken

Snelheid16,73 km/u
Tijd per km.03:35 min/km
Inspanning5: Zwaar
Positie1 van de 3 tijden

Kidneyrun@Night 5km

Aantal tijden3
PlaatsAlmere
Beoordeling     

Meer wedstrijd informatie
Locatie van 24-1-2015: Kidneyrun@Night 5km, 5.120 m, 00:18:22

Deze pagina toont de details over de hardlooptijd 24-1-2015: Kidneyrun@Night 5km, 5.120 m, 00:18:22 door Matthijs Horlings.

Loop jij ook wel eens hard en wil je je looptijden gratis bijhouden? Meld je dan nu aan bij Looptijden.nl. Hiermee kan je heel eenvoudig je hardlooptijden bijhouden, statistieken bekijken en je aanmelden bij loopgroepen.

Opmerkingen

De Kidneyrun by Night. Een hardloopwedstrijd in Almere waaraan ik alweer voor de derde keer zou meedoen. De afgelopen 2 jaar liep ik in respectievelijk 19:57 en 18:42. Daarbij was ik beide jaren 4e geworden in mijn categorie heren 20 t/m 40 jaar.

Dit keer lagen de resultaten onder een andere druk. Ik had mij namelijk ingeschreven voor het Almerens Triathlon Circuit (ATC). Een serie van 4 wedstrijden waarbij de Kidneyrun 5 km de opening zou zijn en er verder nog een zwemloop (500m/5km), een tijdrit (20 km) en een sprinttriathlon volgen (750m/20km/5km).

Ik wil proberen in dit klassement mee te strijden om het podium en aangezien lopen mijn beste onderdeel is van deze sporten, moest ik vandaag al mijn goede vorm tonen. Mogelijk moest ik zelfs al marge pakken op mijn tegenstanders zodat ik bij mindere onderdelen weer wat tijd kan verliezen.

Verder is de vorm op de 5 km de laatste weken erg sterk. Een goede intervaltraining gehad afgelopen week met 600 meter tempo's van 17,5 km per uur. Ik wilde vandaag mijn PR van 18:14 op de 5 km aanvallen en kijken of ik na twee eerdere 4e plekken dit keer mee kon doen voor het podium.

Ik had een goede week gehad en mijn rust genomen op de dagen voor de Kidneyrun. Het was tijd om te knallen.
Wat verdieping in de deelnemerslijst bood potentie en ook het tijdstip van 18:30 uur 's avonds bevalt mij goed.

Eenmaal in het startgebied zag ik dat het parcours een te lang parcours betrof. Dit was wel even jammer voor een zuiver 5 km PR. Het 5 km bord stond al voor de laatste bocht. Het parcours was exact zo opgesteld als op afstandmeten.nl stond en dit leerde mij dat het parcours 5,12 km zou zijn.

Ik besloot in ieder geval gewoon volle bak te lopen. Ook al zou er geen concurrentie in de buurt zijn wilde ik nog een eindsprint plaatsen omdat elke seconde telt voor het klassement. Mogelijk kon ik dan een 'lap' afklokken bij het 5 km bord, zodat ik kon zien of ik daar een PR zou lopen.

Inmiddels had ik mijn startnummer gehaald en dit gaf nog even stress, waar er bleek geen zogenaamde afstandhouder op mijn chip op mijn startnummer te zitten. De ervaring met deze BIB-tag leert mij dat de schuimplastic afstandhouder niet verwijderd dient te worden, maar deze zat er dus in zijn geheel niet op.

Gelukkig begreep de vrouw van de organisatie direct dat dit wel eens géén chipmeting kon opleveren, dus werd mijn nummer nog gauw overgezet en kreeg ik een nieuw nummer met een nieuwe chip. Ik vond de '613' ook al geen lekker getal, dus met 643 stond ik klaar voor de start.

Het weer was best fris. Een klein briesje, die op de terugweg wind mee zou leveren, en het kwik was gedaald tot een graad of 2. Pas in het startvak mijn warme kleding uitgetrokken en zo bleef ik de laatste minuut mooi tussen de mensen warm in mijn singlet en korte broek. Everdien stond vlak achter mij klaar en had zich goed voorin het startvak genesteld om ook te knallen voor haar klassement van het ATC.

In het startvak keek ik om mij heen en schatte de concurrentie in. In Almere had ik al opgemerkt dat er elk jaar snelle junioren zijn (14 - 20 jaar) dus een eerste plek had ik wel uit mijn hoofd gezet. Verder herkende ik nog 2 snelle heren, waarvan ik van één weet dat als ik PR tempo zou lopen ik wel kans zou maken om hem te kunnen verslaan.

De route was zo opgedeeld met eerst een zuidelijk lusje met wat bredere wegen. Deze eerste halve kilometer was er dan veel ruimte voor alle lopers om wat positie in te nemen en vervolgens werd er over een fietspad richting een keerpunt gelopen. Voor extra ruimte leidde het keerpunt iedereen de hoofdweg op zodat er alle ruimte was voor de lopers die nog op de heenweg zouden zijn. De laatste 500 meter gingen dan via het fietspad, laatste bocht linksaf de havenkom in van Almere haven.

Het startschot klonk en een aantal kleuters stoven er classic vandoor. Ik liep mijn eigen tempo, maar bedacht mijzelf daarna direct "Ik kom voor een PR en een klassement dus gelijk vol aan de bak en serieus op de ademhaling focussen." Zo zette ik mij direct in de juiste versnelling en haalde al veel hard gestarte jongelingen in. Inmiddels bleven de wat meer steady lopers over en liep ik ineens al 6e. Vervolgens naar de 5e plaats en hing even achter een duo waaronder de jongen die ik met PR tempo wel moest kunnen verslaan.

Op het fietspad waren nog wat gladde plekken vanwege sneeuw en ijs, maar toch kon ik goed tempo houden. Ik voelde mij sterk en merkte dat ik langzaam het duo voorbij ging naar de 3e plaats. Ik merkte achter mij dat mijn vooraf ingeschatte concurrent deze 'bus' duidelijk niet wilde missen en hij haakte aan. Inmiddels liep ik zelfs wat in op de nummer 2 en de nummer 1 liep daar een meter of 50 voor. Zo kwamen we het 1 km punt voorbij, moest ik flink werken maar voelde het toch goed. De lucht was koud, maar inmiddels had ik een fijn tempo te pakken en merkte ik dat ik harder liep dan ooit.

Ik had het idee dat wij als top 4 de wedstrijd zouden gaan bepalen. Wie had de langste adem? Van degene die achter mij liep wist ik dat hij ook niet onervaren is en ik bespeurde een maximale maar gecontroleerde ademhaling. Het voelde als een spelletje poker, wie blufte er met zijn tempo en wie kon het volhouden?

Ik was nu aangesloten bij de nummer 2 en zo liepen wij in de rijtje van 3 richting het keerpunt. Ondanks dat de nummer 2 een jong ventje was wist hij sterk te lopen en verslapte hij geen seconde. De nummer 4 stond even op mijn hak, wat mij uit mijn ritme haalde. Een "sorry" hoorde ik hijgend, maar gelukkig kon ik mijn ritme houden. Het was ook een vrij donker fietspad en we hadden de bebouwde kom inmiddels al even verlaten. Ook de ledkaarsjes op de grond boden weinig verlichting.

Het keerpunt naderde en zo liepen we nog steeds als trein van 3. Wel leek de nummer 1 in zicht te komen. Verslapte hij? Het keerpunt volgde en we draaide de weg op. Hier kwam de wind in de rug. Tegen mijn verwachting in liep het jochie voor mij met een flinke tempoversnelling bij mij weg. Al snel sloot hij aan bij de nummer één die op zijn beurt weer bij hem aanhaakte en samen liepen ze op mij en mijn achtervolger uit.

Het overall podium was binnen handbereik, maar dan moest ik mijn volger nog even lossen. Ik hoorde rechts "kom op schatje" en zag Everdien voorbij komen beneden op het fietspad. Meer dan een "Wooooop" kon ik niet uitbrengen omdat ik echt maximaal op de ademhaling moest focussen. Wel zag ik hier mijn kans om het ritme nog één tandje omhoog te gooien. Het leek te werken en ik hoorde mijn achtervolger langzaam achterop raken. Maar deze achtervolger liep ook niet zijn eerste wedstrijd, dus ik hoorde hem op een meter of 8 blijven hangen.
Ik besloot te consolideren en maar af te wachten en eventueel een sprint aan te trekken. Het feit dat hij niet kon bijbenen vertelde mij dat hij toch wel op zijn max liep.

Zo vorderde weer een km en gingen we bijna de laatste km in. Maar er kwam ineens weer iemand in zicht. De oorspronkelijke nummer 1 had zich kennelijk laten gek maken in het directe gevecht en was mee gegaan met de eerdere versnelling maar leek zich te hebben opgeblazen. Ik naderde snel en met zo'n 500 meter nog te gaan liep ik ineens vlak achter hem. Hier kon ik misschien nog wel de tweede plek pakken, maar ik merkte ook dat wij als duo een goed mikpunt waren voor mijn achtervolger. Inmiddels kwamen we de bebouwde kom inlopen en werd degene voor mij aangemoedigd. Hij toonde wil en versnelde, maar ik ben qua eindsprint ook niet van gisteren en versnelde mee. Het was duidelijk dat hij niet veel meer over had. Ik trok mijn gaspedaal vol open en ging er langs. Hij sloeg een kreet, maar waarschijnlijk door verzuring kon hij niet meer harder. Ik passeerde het 5 km bord maar was alleen maar gefocust op mijn sprint, het podium, de tweede plek en de finish. Als een debiel knalde ik door de bocht. Ik kwam er ruim uit en liep door de snelheid nog bijna de hekken in. Ik keek achterom en zag al een flink gat. Ik snelde door en sloeg mijn hand in de lucht. Bam! Gewoon een 2e plek overall in een tijd van 18:22 op 5,12 km.

Ook mijn eerdere achtervolger had nog sterk opgetreden en had de teruggevallen jongen nog ingehaald. Gelukkig had ik op tijd de sprint aangetrokken. Het verschil bleek uiteindelijk 5 seconden met mijn 2 achtervolgers. De nummer 1 was in 18:09 geëindigd. Hij bleek een loper uit de categorie tot 20 jaar, dus mocht ik de hoogste trede in de 20+ categorie betreden.

Vervolgens kwam ook Everdien al gauw in een prachtige tijd richting de finish. Zij klokte een 24:58 (PR) af op de 5 km en eindtijd 25:37. Ik moedigde haar nog aan om te sprinten voor elke seconde.

Na wat te zijn bijgekomen volgde de prijsuitreiking. Ik mocht inderdaad de hoogste trede bezetten, maar de grootste verrassing was dat ook Everdien vandaag voor het eerst in de prijzen viel, namelijk Dames 20 - 40 jaar, derde plek. Haar eerste beker en een paar hardloopsokken.
Ikzelf ontving een beker, een Saucony muts en een kadobon van €10 van Ikea.

Het was op deze manier een fantastische dubbelslag. Thuis bleek dat we beide onofficiële PR's hadden gelopen in respectievelijk 17:58 en 24:58 en zo allebei weer een hele minuut grens hadden gepasseerd. Ook samen podium was een unicum. Verder had ik zelf een mooie slag in het klassement geslagen, met een voorsprong van ruim 2 minuten op de eerst volgende binnenkomer van het klassement. Een avond waarop alles perfect verliep. Waar zou de progressie stoppen? Ik heb nu alweer zin om te knallen. Op naar de zwemloop!

Startnummer 643

Berichten en likes

jan
25
Like

Like ontvangen van Jaco Rip.

jan
25
Like

Like ontvangen van Everdien van der Leek.

jan
25
Bericht

Bericht geschreven door Everdien van der Leek:

Yes voor het eerst als stel op het podium! Op naar meer!

 Verstuur aanmoediging

Tussentijden

Onderstaande grafiek toont het verloop van je hartslag en snelheid gedurende de wedstrijd.

Grafiek van de hartslag gedurende de wedstrijd

Onderstaande grafiek toont de wedstrijd opbouw.

Grafiek van deze tijd inclusief tussentijden
Afstand
Tijd
Snelheid
Tijd per km.
Hartslag (gem./max)
 

5.000 m
00:17:58  
16,70 km/u
03:36
- / -
5.120 m
00:18:22  
18,00 km/u
03:20
- / -

Looptijden.nl op Facebook