Hardlooptijd 3-1-2015: Nieuwjaarsloop Nunspeet, 5.000 m, 00:18:34 door Matthijs Horlings

Hardlooptijd informatie

Tijd00:18:34
Afstand5.000 m
Datum3-1-2015
WedstrijdNieuwjaarsloop Nunspeet

Statistieken

Snelheid16,16 km/u
Tijd per km.03:43 min/km
Inspanning5: Zwaar
Positie3 van de 11 tijden

Nieuwjaarsloop Nunspeet

Aantal tijden11
PlaatsNunspeet
Beoordeling     

Meer wedstrijd informatie
Locatie van 3-1-2015: Nieuwjaarsloop Nunspeet, 5.000 m, 00:18:34

Deze pagina toont de details over de hardlooptijd 3-1-2015: Nieuwjaarsloop Nunspeet, 5.000 m, 00:18:34 door Matthijs Horlings.

Loop jij ook wel eens hard en wil je je looptijden gratis bijhouden? Meld je dan nu aan bij Looptijden.nl. Hiermee kan je heel eenvoudig je hardlooptijden bijhouden, statistieken bekijken en je aanmelden bij loopgroepen.

Opmerkingen

Beste wensen voor 2015! Een nieuw jaar, nieuwe kansen en nieuwe loopjes. Voor nu geen nieuw loopje voor mij, maar wel toepasselijk de Nieuwjaarsloop. In Nunspeet om precies te zijn. Een heerlijke 5 km loop, verdeeld over 2 rondes waar ik op mijn manier het nieuwe jaar in kon knallen.

Twee jaar eerder werd ik hier 4e, vorig jaar 3e, dus wat zou dit jaar brengen? Het parcours bestaat uit 2 rondes, welke starten rond een voetbalveld. Er zitten een paar korte onverharde passages in en de 2e ronde loop je ook een stuk over het voetbalveld. De ervaring is dat dit vaak het loopritme iets verstoord, maar dat geldt natuurlijk ook voor de concurrentie.

Met Everdien 's ochtends afgereisd naar Nunspeet. Beide voor de 5 km die om 11:00 zou starten. Al ruim op tijd om 10:15 gearriveerd en een mooie parkeerplek naast het startgebied geregeld. Zoals altijd stond ik quasi zenuwachtig de voetbalkantine door te zoeken naar concurrenten. Ik wil vandaag voor het podium gaan, dus is het altijd spannend wie mij er van weerhouden.

Ik herkende 2 wat oudere heren, maar waarvan ik weet dat ze minstens net zo hard kunnen lopen als ik. Het zou niet de eerste keer zijn dat ze voor mij zouden eindigen, maar het was niet per se een verloren zaak.
Ook met jonge voetballertjes is het altijd afwachten, deze hebben vaak een erg goede conditie en kunnen nog onverwachte concurrentie bieden.

Ook zag ik wat heren rap inlopen, maar aan de hoeveelheid kledinglagen en de typische sprintjes die ze deden straalde het toch te veel onervarenheid uit.

Bij de start was er dit jaar een speaker. Hij vroeg mij nog even wat voor tempo ik liep en met mijn beoogde 16 per uur had ik zijn toestemming om vooraan te blijven staan. Niet dat ik zijn toestemming nodig heb, maar goed.

Het was nog een minuutje tot de start. De 2 oudere snelle heren praatte ik wat mee. De ene wilde voor 18:20 gaan de ander noemde niet echt een tijd. Ik gaf aan dat ik voor een negatieve split ging, en ieder geval rustig zou starten.

De voetbaljochies van de vereniging stonden achter ons en had nu nog praatjes: "oooh, hij staat al met één voet over de streep, hahaha". Maar ik besloot mij maar te richten op mijn twee beoogde concurrenten en maar af te wachten.

Het startschot klonk en de 2 heren stoven er vandoor. Het leek wel een soort sprint wie als eerst door de eerste bocht mocht. Ik volgde als een ingehouden nummer 3 en om mij heen wat opgefokte kleuters die al hun energie in de eerste 100 meter wisten te verspillen.

Na zo'n 400 meter liep ik nog steeds derde maar hoorde de voetstappen dichtbij achter mij. Het gat met nummer 2 werd inmiddels niet meer groter en de nummer 1 had daarvoor een gaatje geslagen.

Ik focuste op mijn ademhaling en merkte toch dat ik voor mijn doen redelijk hard gestart was. Nu was het een kwestie van ritme draaien en volhouden. Na 1 km volgde een stuk wind in de rug, daarna draaide we linksaf. Ik keek achterom en zag dat het deelnemersveld al flink uit elkaar getrokken was. Slechts enkele lopers liepen nog met gaten ertussen van zo'n 10 meter per loper, achter mij. Het voelde nog niet als een gewonnen zaak voor het podium.

De wind draaide nu tegen, dit had duidelijk invloed op het tempo, maar ik deed het niet slechter dan mijn concurrenten. Ik voelde dat de nummer 2 goed in beeld bleef en het gat misschien al wel kleiner werd.
Vervolgens was er weer een bocht naar links met ongeveer 500 meter semi verhard. Hier zat ook een lichte glooiing in het pad, maar door het hoge pasritme was het goed te doen.

Weer linksaf en we kwamen voorbij de start, de 2e ronde ging in. De speaker kende de eerste 2 heren van naam en moedigde ze aan. Over mij zei die: "en dan de derde atleet, ik weet zijn naam even niet, maar wel een bekend gezicht, hij volgt op gepaste afstand maar noteert een goede tussentijd."

Iets verderop sloegen we linksaf de voetbalvelden op voor wat draaien en keren om wat extra meters te maken, zodat het parcours 5 km was. Over het gras was het gelijk anders lopen. Ik merkte dat ik weer dichterbij de nummer 2 kwam. Ook zag ik in de bocht dat er alleen nog een nummer 4 serieus in het spel was, maar deze leek af te zwakken.

Even verderop moesten we linksaf een smal pad op. Degene voor mij had dat laat door en moest corrigeren door door de berm te lopen. Door zijn onoplettendheid was het gat nog kleiner geworden en ik zette aan om het helemaal dicht te lopen. Hierna volgde weer het stuk met wind in de rug. Mijn tempo lag duidelijk hoger en ik liep hem voorbij.

Inmiddels classic was het moment dat de concurrent dan probeert aan te haken, maar dat je hem al dusdanig hoort ademen, dat dit nooit lang stand zal houden. Dat geeft mij altijd energie en ik bleef vol doorlopen.

Ik sloeg een gaatje en daarna draaide de wind vol tegen. Gelukkig kon hij dus niet profiteren. Wel moest ik blijven knallen, omdat ik weet dat de andere loper ervaren is en niet in stort maar tempo houdt.
Ik wilde deze 2e plek nu niet meer uit handen geven.

Het gat met nummers 1 was gewoon te groot. Ik merkte dat ik in ronde 2 misschien iets dichterbij was gekomen, maar zou dit niet meer gaan dichtlopen.
Ik liep nu op het laatste rechte stuk voor de bocht naar de finish. Vlak voor de laatste bocht hoorde ik de speaker al roepen dat degene voor mij binnenkwam in een mooie tijd van 18:09.

Ik keek nog even achterom en zag dat de 2e plek zeker was. Ik kwam de hoek om en de speaker riep enthousiast "Geen Wout Mensink, maar de andere atleet is hem voorbij gegaan. En dat is Matthijs Horlings uit Amersfoort, een hele mooie tweede plek. Hij was vorig jaar derde zie ik hier en nu tweede. Gefeliciteerd, goed gedaan." Ik finishte en de speaker riep nog "Ook nog een stuk sneller dan vorig jaar he, Matthijs? Heel goed gelopen."
Dat is toch leuk dat zo'n man zijn huiswerk doet en echt inhoudelijk commentaar weet te geven. Ik feliciteerde de nummer 1 en ook de nummer 3 die inmiddels binnen kwam. Even later volgde ook nog een kort interview met RTV Nunspeet Radio over mijn 2e plek. Dat was een leuke primeur.

Na ruim 25 minuten kwam ook Everdien binnen op een mooie 4e plek bij de dames. Het podium komt ook voor haar steeds dichterbij. De voetballers met de praatjes aan de start kwamen nu allemaal nog even een handje schudden met felicitaties. Dat was positief. Daarna volgde de prijsuitreiking waar ik een beker ontving.

Zo begon 2015 in ieder geval succesvol met een mooie podiumplaats in 18:34 op de 5 km. Al met al een zeer goede start.

Startnummer 438

Berichten en likes

jan
07
Bericht

Bericht geschreven door Everdien van der Leek:

Super gedaan schatje! 4e, 3e, 2e...dan ben je hier volgend jaar eerste!
En ik hoop dan ook eens t podium te pakken smiley

 Verstuur aanmoediging

Tussentijden

Onderstaande kaart toont de gelopen route.

Route van deze tijd
 Klik op de kaart om in te zoomen.

Onderstaande grafiek toont het verloop van je hartslag en snelheid gedurende de wedstrijd.

Grafiek van de hartslag gedurende de wedstrijd

Onderstaande grafiek toont de wedstrijd opbouw.

Grafiek van deze tijd inclusief tussentijden
Afstand
Tijd
Snelheid
Tijd per km.
Hartslag (gem./max)
 

5.000 m
00:18:34  
16,16 km/u
03:43
- / -
4.000 m
00:14:52  
16,22 km/u
00:00
- / -
3.000 m
00:11:04  
15,79 km/u
00:00
- / -
2.000 m
00:07:15  
15,72 km/u
00:00
- / -
1.000 m
00:03:31  
16,07 km/u
00:00
- / -

Looptijden.nl op Facebook