Hardlooptijd 23-8-2014: Nunspeetse Heideloop, 5.000 m, 00:19:02 door Matthijs Horlings

Hardlooptijd informatie

Tijd00:19:02
Afstand5.000 m
Datum23-8-2014
WedstrijdNunspeetse Heideloop

Statistieken

Snelheid15,76 km/u
Tijd per km.03:48 min/km
Inspanning5: Zwaar
Positie1 van de 14 tijden

Nunspeetse Heideloop

Aantal tijden14
PlaatsNunspeet
Beoordeling     

Meer wedstrijd informatie
Locatie van 23-8-2014: Nunspeetse Heideloop, 5.000 m, 00:19:02

Deze pagina toont de details over de hardlooptijd 23-8-2014: Nunspeetse Heideloop, 5.000 m, 00:19:02 door Matthijs Horlings.

Loop jij ook wel eens hard en wil je je looptijden gratis bijhouden? Meld je dan nu aan bij Looptijden.nl. Hiermee kan je heel eenvoudig je hardlooptijden bijhouden, statistieken bekijken en je aanmelden bij loopgroepen.

Opmerkingen

Vandaag was het weer tijd voor de inmiddels jaarlijkse Nunspeetse Heideloop. In augustus is er relatief weinig te lopen, dus biedt Nunspeet een mooie loop zo aan het eind van de zomer.
In 2011 en 2012 al respectievelijk 3e en 2e geworden in mijn categorie op de 5 km. En in 2013 helaas met een 4e plek net buiten het podium gevallen. Het was afwachten wat er dit jaar mogelijk zou zijn, al is de vorm beter dan ooit.

Dit jaar samen met Everdien afgereisd om beide de 5 km te lopen over de bloeiende heide van Nunspeet. Ik had haar al uitgelegd dat het een pittig parcours is waar je zeker geen pr loopt. Mede door mul zand en korte klimmetjes is het altijd afwachten wat voor tijd er zichtbaar wordt op de klok bij de finish. Gelukkig was het al een genot om samen te kunnen lopen en het evenement te kunnen ervaren.

Eenmaal aan de start peilde ik de concurrentie. Ik was duidelijk niet de enige die potentie had om onder de 20 minuten te lopen. Podium zou spannend worden, maar ik had er zin in.

Het startschot klonk en we waren direct met een groepje van acht man op kop. We renden het grasveld over, wat licht omhoog liep, om tussen de bomen door de heide te betreden. Ik kwam als laatste van die acht de heide op. Ik had bedacht mijn eigen tempo en eigen race te lopen en maar te zien wat er in zat. De volledige heide bestaat uit singletracks en deels twee naast elkaar. Continu was ik op zoek naar het beste/hardste zand om zo min mogelijk energie in het mulle zand te verliezen. Om mensen in te halen moet je soms van het ene naar het andere pad springen en dat kost energie. Dus een vlak tempo was hier verstandig om de krachten goed te verdelen.

Na zo'n 750 meter kon ik de eerste al inhalen wat mij naar de 7e plek bracht. Ik zag ook dat het groepje al iets uit elkaar viel, maar de nummer één liep niet ver meer uit.
Ik volgde kort op de nummer vijf en zes. De nummer vijf liep nu uit en ik haalde de nummer zes in om bij te blijven.
Ik zag dat de nummer vijf ook duidelijk goed krachten verdeelde en aan een opmars bezig was. Ondertussen was helemaal voorop de nummer één aan een solo begonnen. Ik zat te rekenen in mijn hoofd. De nummer één liep uit op de rest en zou nummer één blijven. De nummer vijf zou naar voren kruipen als nummer twee.
Als ik nu het groepje voor mij van drie man kon inhalen, zou ik in één klap de nummer drie zijn.

Leuk bedacht natuurlijk, maar waarmaken gaat niet vanzelf. Ik moest hard aan de bak, maar ik merkte dat het bedachte scenario op zijn plek begon te vallen. De nummer vijf liep het rijtje van drie man voorbij en was zomaar de nummer twee. Ook ik liep met nu nog een gat van twintig meter, duidelijk in op dit rijtje van drie. Ze hadden het gas er vol op, maar ik merkte bij hen een licht verval. Op circa 3,5 km kwam ik heuvel op in hun rijtje aansluiten. Ik wisselde van track en wilde voorbij, maar eentje dook op dat moment voor mijn voeten.

Niet zo fijn, maar ik moest me niet gek laten maken en doorzetten. Heuvel af verlengde ik mijn pas en ging aan het rijtje voorbij. Nu moest ik doorzetten, want ik hoorde ze hijgen in mijn nek. Ze wilden aansluiten, maar ik zette door. Langzaam hoorde ik de stappen en de ademhaling verder achterop raken. Maar de slag was nog niet voorbij. We sloegen rechtsaf een ruiterpad op. Het was loodzwaar, maar de passering van het bordje 'laatste km' gaf mij energie. Gelukkig liepen zij ook over dit loodzware pad.

Ik zag mijzelf nog iets inlopen op de nummer één en twee, maar waarborging van mijn derde positie was nu het meest belangrijk. Aan het eind van het ruiterpad sloegen we weer rechtsaf, ik keek even om en zag een gat van zo'n 25 meter. Niet heel veel marge en het groepje van drie was uit elkaar gevallen. Ik bleef aanzetten en pushen en zag toen ik de heide afliep een gat van circa 50 meter. Die derde plek werd wel zeker, maar toch bleef ik aanzetten ik de finish. Ik zag een kleine 100 meter voor mij de sprint van de nummer één en twee, waarbij zij hun posities van de wedstrijd nog op het laatste moment verruilde.

Ik kwam tevreden de finish over met mijn handen in de lucht. In een sterke, tactische race toch naar de 3e plek opgeklommen, mede dankzij amper verval in de tweede helft. Tijd klokte ik af op circa 19:00.

Uiteindelijk kwam Everdien heel knap als vijfde vrouw over de finish, in een tijd van net onder de 27 min. Erg netjes op dit parcours. Haar eindsprint zorgde ervoor dat ze letterlijk één meter voor de finish nog een concurrente klopte.

Helaas bij de prijsuitreiking ging er even wat fout. Kennelijk is mijn tijd niet goed genoteerd bij de finish. (Ik kwam op dat moment als enige met niemand om mij heen over de finish, waar is het fout gegaan?). Ze riepen voor de derde plaats een andere tijd en naam om.
Eenmaal thuis klopte er ook weinig van de uitslag en stond Everdien er niet eens in. Beetje matig geregeld. Gelukkig kon iedereen bij de uitreiking beamen dat ik derde was geworden en kon ik in ieder geval met een medaille huiswaarts. Ook leuk was dat ik vandaag echt 3e overall was en niet alleen in mijn categorie.

Kortom een heerlijke dag dat ik samen met Everdien heb kunnen lopen en de derde prijs is een goede herinnering.

Startnummer 523

Berichten en likes

aug
25
Like

Like ontvangen van Jaco Rip.

aug
25
Bericht

Bericht geschreven door Jaco Rip:

Leuk verslag Matthijs, vooral leuk om te lezen hoe je stukje bij beetje dat groepje van 3 weet in te halen. Raar wel dat het bij de uitslagen nog misging en dat Everdien helemaal er niet in voorkwam, maar goed, jullie weten wat je hebt gepresteerd!

aug
25
Bericht

Bericht geschreven door Matthijs Horlings:

Thanks Jaco! Ja inderdaad. Mijn eindtijd is een kleine gis. Ik weet het namelijk niet exact en de uitslag klopt dus helaas niet. Beetje jammer natuurlijk, maar goed de derde plek maakt een hoop goed.

 Verstuur aanmoediging

Tussentijden

Onderstaande kaart toont de gelopen route.

Route van deze tijd
 Klik op de kaart om in te zoomen.

Onderstaande grafiek toont het verloop van je hartslag en snelheid gedurende de wedstrijd.

Grafiek van de hartslag gedurende de wedstrijd

Looptijden.nl op Facebook