Hardlooptijd 25-5-2014: Ronde van Cothen, 5.000 m, 00:18:34 door Matthijs Horlings

Hardlooptijd informatie

Tijd00:18:34
Afstand5.000 m
Datum25-5-2014
WedstrijdRonde van Cothen

Statistieken

Snelheid16,16 km/u
Tijd per km.03:43 min/km
Inspanning4: Pittig
Positie1 van de 7 tijden

Ronde van Cothen

Aantal tijden7
PlaatsCothen
Beoordeling     

Meer wedstrijd informatie
Locatie van 25-5-2014: Ronde van Cothen, 5.000 m, 00:18:34

Deze pagina toont de details over de hardlooptijd 25-5-2014: Ronde van Cothen, 5.000 m, 00:18:34 door Matthijs Horlings.

Loop jij ook wel eens hard en wil je je looptijden gratis bijhouden? Meld je dan nu aan bij Looptijden.nl. Hiermee kan je heel eenvoudig je hardlooptijden bijhouden, statistieken bekijken en je aanmelden bij loopgroepen.

Opmerkingen

Vandaag was het weer tijd voor de Ronde van Cothen. Vorig jaar was ik hier tweede overall en eerste mannen senioren. Vandaag hoopte ik ook op podiumkansen en was dit tevens een snelle 5 km als generale repetitie voor de Loop van Leidsche Rijn. Ik moest dus vandaag eigenlijk al bewijzen dat de vorm goed zit.

De start was dit jaar bij de lokale voetbalclub en ook het parcours was anders. Ik had het parcours online en via Google Maps vast verkend, zodat ik wat herkenningspunten had en dat ik wist waar ik eventueel kon versnellen.

Aan de start zag ik toch een paar potentiële snelle mannen. Ook leeftijd zegt niet alles, zou ook later blijken. Verder was er nog een Griekse(?) jongen die erg snel oogde, maar hij vertelde in het Engels dat hij pas weer sinds drie weken trainde en dit zijn eerste wedstrijd in twee jaar tijd zou zijn. Toch is het met dat soort gasten altijd afwachten, want voor het zelfde geld zijn ze bescheiden en raffelen zij 5 km af in 16 minuten.

Ook een man van rond de vijftig jaar oud, gaf aan hopelijk in de 18 te zullen lopen. Dit was dus zeker een concurrent, omdat een 18:XX bij mij niet vanzelfsprekend is.

Het was inmiddels half 11, de zon scheen goed, maar het was nog niet te warm. Iedereen stond klaar bij de start naast het voetbalveld. Ik had vlak daarvoor de finish, een paar honderd meter verderop, al even verkend. Ik was klaar om te gaan jagen op die podiumplek.

Het startschot klonk en we waren gelijk goed weg. Na 400 meter sloegen we rechtsaf, de sprintende kinderen vielen terug en ik vormde met twee oudere mannen en 'de Griek' een kopgroep. Het tempo lag hoog, maar het was goed bij te houden.

Als je te hard start en je loopt de eerste 1500 meter op je tandvlees, dan kan je de versnelling op de helft vaak niet bijbenen. Maar dit voelde goed en ik probeerde te stabiliseren, zodat ik in het tweede deel indien nodig kon versnellen.

Inmiddels waren er circa 1500 meter voorbij en viel de Griek als eerste weg uit onze kopgroep. Bij de volgende splitsing ontstond even wat twijfel, omdat de begeleidende motor relatief ver vooruit reed en na een slingerbochtje even uit zicht was. Ik proefde wat ergernis bij mijn medelopers, maar gelukkig door mijn parcourskennis kon ik de rust bewaren.

Na 2 km zakte ik even wat weg bij de twee heren voor mij. Ik hoorde voetstappen achter mij en zag uit mijn ooghoek een wat jongere jongen die probeerde aan te haken. Ik liep dus op de derde plaats en het volledige podium lag nog open. Ik bedacht mijzelf dat een gat van 20 meter altijd nog makkelijk te overbruggen was, ook aan het eind, maar ik besloot om het direct maar even dicht te lopen om goed te blijven meestrijden.

De oudste van onze kopgroep, wat achteraf een man van eind zestig bleek, had er goed de vaart in en sloeg nu toch een gat en liep solo vooruit. Ik haakte aan bij de nummer twee en de voetstappen achter mij klonken nog steeds dichtbij. Op 3 km volgde een bocht naar rechts en hier kwam duidelijk de wind in de rug. Misschien kon ik hier wat terrein winnen.

Eenmaal de wind in de rug leek de nummer twee ook vleugels te geven. Hij leek even van mij weg te lopen, maar ook ik had er goed het tempo inzitten en liep het langzaam weer dicht. De voetstappen achter mij leken verder weg te klinken. Mijn hoge tempo voelde goed en ik zag dat de nummer twee het moeilijk had. Ik ging er langzaam aan voorbij en merkte dat hij niet kon aanhaken.

Ik was blij dat ik op het 1 km punt niet direct had versneld naar de koppositie, maar rustig had afgewacht. Daardoor had ik nu nog een hoog tempo met een lichte versnelling in de benen. Inmiddels bereikte we weer de bebouwde kom van Cothen en wist ik dat het nog circa 1 km was tot aan de finish. Ik zag in een bocht dat er nu toch een aardig gat was en de tweede plek leek vrij zeker. Aan winnen dacht ik sowieso niet op dat moment.

Maar in die laatste km merkte ik dat ik toch ineens flink was ingelopen op de nummer 1. Waar hij op 3,5 km nog een maximale voorsprong van zo'n 80 a 100 meter had, was dit inmiddels geslonken tot zo'n 20 meter. Ik bedacht in mijn hoofd de scenario's. Mijn benen wilde nog wel, maar ik liep toch wel op het maximale tempo nu. Ik vond een tweede plek wel prima, en kon mijzelf weinig motiveren om te versnellen.

Inmiddels liepen we in de laatste paar honderd meter op een slingerpad richting de finish. Ik dacht even de sportvelden al te zien en vanuit een automatisme versnelde ik. Maar het was loos alarm en hield weer in. Toen had ik eenmaal wel geproefd van de mogelijkheid dat mijn benen nog wel even het tempo wilde opschroeven en ik rook nu toch mijn kans om misschien nog eerste te worden. Het scenario van de Vathorstrun 2013 en de befaamde eindsprint schoot door mijn hoofd.

Daar zag ik dan toch de finishboog en ik versnelde wederom en naderde zeer rap de nummer 1. Mijn voordeel lag hier zeker in de explosiviteit. Vanwege het geruis van het zandpad waar we liepen hoorde hij mij aankomen. Het was nog 100 meter tot de finish, hij versnelde....Maar op het moment dat ik al aan het versnellen ben en iemand gaat dan de sprint aan, gaat bij mij van binnen echt de lachgas-kraan open. Ik trok het gas vol open en binnen twee seconden stoof ik hem voorbij.

Mijn leeftijd was hier zeer in het voordeel en op het moment dat ik voorbij kwam gaf hij al op. Met mijn armen in de lucht kwam ik blij de finish over. Onverwacht toch naar de eerste plaats gelopen!

Leuk dat moeders vandaag mee was en getuige kon zijn van een situatie die ik wel is omschrijf, maar zij hem nu echt kon beleven. Dat gaf een tevreden en fijn gevoel.

Ik kreeg nog complimenten van een toeschouwer voor mijn laatste versnelling. Ik schudde de hand van de tweede man. Hij was duidelijk not amused, maar bedacht zich ook dat wij uiteindelijk in verschillende leeftijdscategorieën zouden worden gehuldigd.

Uiteindelijk bleek mijn tijd 18:34 en een mooi tempo als basis voor aanstaande donderdag. Uiteindelijk met een vaantje, een medaille en een VVV-bon van 10 euro huiswaarts gekeerd. Missie geslaagd!

Startnummer 437

Berichten en likes

mei
25
Like

Like ontvangen van Jaco Rip.

mei
26
Like

Like ontvangen van Dennis Keyner.

mei
26
Bericht

Bericht geschreven door Dennis Keyner:

Goed zo jochie! Mooie prikkel voor donderdag, knalluuuhhhh!

 Verstuur aanmoediging

Tussentijden

Onderstaande kaart toont de gelopen route.

Route van deze tijd
 Klik op de kaart om in te zoomen.

Onderstaande grafiek toont het verloop van je hartslag en snelheid gedurende de wedstrijd.

Grafiek van de hartslag gedurende de wedstrijd

Foto's voor deze tijd

De winst op de 5 km

Looptijden.nl op Facebook