Hardloop blog van Matthias Huisman

KvS Trail weekend, double or nothing

Gepost door Matthias Huisman op maandag 25 april 2016 22:18

De Rotterdam Marathon zit er weer op. 2 dagen opeenvolgend een werkelijk verpletterende menigte die over nagenoeg de hele wedstrijd aanmoedigd en elke 5 kilometer weer een drankpost om je bij te vullen met al dat nodig is om de finish te bereiken. Zo anders is 2 weken later de Koning van Spanje trail in de heuvels bij Gulpen. Je publiek zijn toevallige passant wandelaren op het enkeltrail, er is 1 verzorgingspunt waar je je zelf meegenomen beker kunt vullen en de onmiskenbare aanwezigheid van Steve.
Origineel was het de planning om, net als voorgaande jaren, de middenafstand te pakken waarvan de verwachting was dat dit rond de 17 kilometer uit zou komen. Alleen hadden ze die afstand niet beschikbaar. Zaterdag 15 of 25, zondag 11, 22, of 37 kilometer. Doordat mijn voorkeursafstanden al bezet waren, heb ik dan ook gekozen voor de zaterdag editie van 15 kilometer. In de aanloop kwam er ook nog een startnummer voor 22 kilometer beschikbaar en zo zat ik met 2 startnummers en een keuze.

Zaterdag kwam ik bij de camping aan bovenop de heuvel, uitkijkende op Rocca waar je in de voorgaande jaren startte en met een noodgang van het pad met losliggende steentjes naar beneden kwam om aldaar te finishen. In de veronderstelling dat er geen lopers die ik ken zouden zijn die op de zaterdag acte de presence zouden geven, werd ik toch herkend door Stef van Holstein en Arnold "Leuke Loopjes" Vonk, beiden van AV Sparta en aangemeld voor de 25. De verbazing was dan ook even aanwezig dat ik de relatief korte afstand ging lopen. Na die discussie was ik klaar voor de start waar gewaarschuwd wordt dat de boeren bezig waren met gieren en we dus uit moeten kijken met die noodgang naar beneden.

Na een korte route door het dorp, gingen we via achterafweggetjes richting het heuvelland om na bijna 10 minuten de eerste echte klim te beginnen. Met grasland, wandelpaden en afdrukken van trekkers ging het landschap alle kanten op om vervolgens in het bosrijke gebied terecht te komen waar het veelal "ekelbaans" is. Laat toevallig op dat moment ook een lokale wandelvereniging een wandeltocht over ongeveer dezelfde route uitgezet hebben. Met wat goede wil van beide kanten werd het allemaal in goede baan geleid.

Na bijna 9 kilometer passeerden we het verzorgingspunt die ik, en de meesten met mij, links liet liggen. Met nog 7 kilometer te gaan, leek me dat niet echt nodig. Gelijk daarachter zat een beklimming van stuk of 80 hoogtemeters tegenover ongeveer een kilometer, wat gelijk de langste beklimming van de dag was. Met een tweede steile beklimming aan de andere kant van diezelfde heuvel die 50 hoogtemeters had over 500 meter op de 13 kilometer was zo onderhand het zwaarste leed geleden. Wat overbleef was nog 2 kilometer aan panoramabeeld van de omgeving te kijken bij het lopen voordat de finish in zicht was.

Tegen beter weten in, besloot ik om alsnog op zondag aan de start te verschijnen voor de 22 kilometer. Na medeSpartaan Ralph Smits even gesproken te hebben, sloeg het weer om naar de verwachtte regen. Op die noot ging ik vrij laat naar de start en daarmee best ver achterin in het startgebied. Met een target van ongeveer 2:15:00 maakte me dat op zich niet uit.

Bij de eerste afdaling in omgekeerde richting van het parcour de voorgaande dag voelde ik toch de verzuring van de 15 kilometer en was daarmee ook gelijk de vraag of het toch niet verstandiger was om te keren en de 11 kilometer aan te haken of halverwege uit te stappen. Het parcour liep immers toch langs de overnachtingnsplek. Uiteraard hielp het niet echt om bij de start iedereen al in te gaan halen. Rustig starten is immers het devies. Na ongeveer 2 kilometer en de eerste beklimming van 50 meter hoogtemeters over 800 meter, wordt ik onverwachts ingehaald door Ralph die voor mij gestart was. Blijkbaar was ik hem dus bij de afdaling gepasseerd, wat een slecht teken is aangezien ik hem toch als sterkere loper beschouw en had een snellere tijd als mij voor ogen.

In de opvolgende kilometers nam ik wat gas terug om wat energie te conserveren. Zeker met het gevoel dat ik richting mijn limiet loop en de route begin te herkennen waar Steve de voorgaande jaargangen stond waar ik toen nog fit liep, voedt het gevoel dat opgeven een realistische optie begint te worden. En dan roept de horloge dat je op 3 kilometer zit en dus nog 18 te gaan hebt.bij de beklimmingen had ik het gevoel hard ingehaald te worden met als schrale troost dat ik gehavend aan de start kwam waar de voorbijschietende lopers fitter waren en bij de afdalingen toch even rust had en beetje bijtrok of zelfs wist in te halen.

De mentale handrem leek er hard op te blijven zitten en naarmate de overnachtingsplek naderde, bekroop mij steeds meer de gedachte om toch de handdoek in de ring te gooien, hoewel ik toch op een gegeven moment terug naar Gulpen zou moeten om mijn spullen op te halen. Het bordje "You are NOT almost there! smiley" van de organisatie bij de heuveltop bij de 7 kilometer waren de indicator dat ik aan de bodem van de heuvel een antwoord moest hebben op de vraag of dit alles was wat ik had. Doorbijten of afhaken. Op automatisme de heuvel die ik in de voorgaande week al meermaals had verkend, afdenderen om bij het draaihekje een duidelijk antwoord te hebben. De aanwezige kinderen op de boerderij high-fives geven, jas en broek uittrekken vanwege de hitte en het laatste greintje verstand achterlatend om te herinneren dat ik de Strongmanrun shirt "Don't cry, run!" ook waar moet maken. Deze run MOET afgemaakt worden.

Om dat waar te maken, moest wel eerste de beklimming waar je ook niet fatsoenlijk kunt inhalen van 80 hoogtemeters over 600 meter bedwongen worden. En gelijk mocht ik mijn keuze van het uittrekken van de warmtelagen bekopen met natte sneeuw. Gelukkig werden we de dichte begroeiing ingestuurd, wat natuurlijk lastig lopen is, maar tegelijkertijd ook erg leuk. Daarnaast kwam daarna de watercrossing die het 10 kilometerpunt markeerde.

Gelijk na de watercrossing zag ik in de verte Ralph de heuvel opgaan. Aangezien ik een halve minuut had stilgestaan bij het uitkleden, was dat toch een sterke motivatie om hem niet meer los te laten en als het kon, in te halen. Het verschil was op dat moment 40 seconden en de beklimming steil. Ik wist niet of hij aan het inhouden was voor de tweede helft van het parcour, last van een blessure had of dat hij aan het inzakken was. De afstand werd in elk geval kleiner om hem nog voor de 12 kilometer in te halen en aanspoorde toch vooral niet in te zakken.

Woorden die ik beter aan mijzelf had kunnen vertellen, want de "blauwe paaltjes" bij de MTB route die ik eerder die week als afdaling had gedaan die nogal modderig en steil was, had de hint kunnen wezen dat het dit keer in de beklimmingsvorm terug zou komen. In looppas tikte ik achter de rest van de meute aan, aangezien het lastig en riskant was om alternatief er om heen te gaan.

Een heuvel later kwamen we bij de 14 kilometer en de verzorgingspost waar ik als "de cameraman" onthaald werd. Bananen, gummibeertjes en allemaal andere versnaperingen lagen ter beschikking. Ik had toch echt alleen het bijvullen van mijn waterrugzak voor ogen. Minder ballast, minder afval, beter voor iedereen. Vlug bijvullen en wegwezen dus. Het moet geen theekransje worden. Helaas was ik vergeten voldoende te eten voor aan de start te komen en het machientje niet alleen op water loopt.

Bij de 16 kilometer zag ik dat een van de lopers de spelregel "Leave nothing but trails" niet helemaal begrepen had en een energy gel had laten vallen. Om toch recht te doen aan de regel, snel opgepakt en meegenomen om bij de eerstvolgende prullenbak weg te kunnen gooien. Maar dan moest die natuurlijk wel komen. Dat dat 3 kilometer verderop zou wezen, tja.

De waarschuwing van een andere loper dat de wolken die er aan kwamen gaven al een onheilspellend karakter. Gaan we het droog houden? Voor mijn gevoel was het niet echt een vraag, maar meer een heads-up dat die regen binnen 5 minuten over zou trekken. Mijn tempo begon al in te zakken met wat hulp van de man met de hamer. Alle hulp bij het openhouden van een hekje bovenop een heuvel ten spijt voelden mijn benen als lood. Achter me zag ik Ralph ook niet meer. Of dat in het gevecht om de laatste loodjes alsnog dichtgelopen zou worden, wilde ik niet afwachten en vocht tegen de zwaartekracht en momentum die me richting de haakse bochten met een lelijke afstand vallen in het vooruitzicht hadden als ik rechtdoor zou gaan in plaats van afslaan.

"Nog 1 afdaling en 1 beklimming!", werd me nageroepen. Die laatste beklimming was zoals vorig jaar lastig. Helemaal als je niets meer te geven hebt. In de verte klonk HET geluid van de Koning van Spanje Trail. De wetenschap dat je er echt bijna bent. Steve, the Bagpipe Player speelde nog steeds Scotland the Brave, Yankee Doodle en nog net niet Pippie Langkous (hint voor volgend jaar?) om er "the last push" van te maken. En dat liet ik me geen twee keer zeggen.

Vanuit de laatste bocht zag ik de chronometer gestaag doortikken met spot-on de juiste tijd die ik vooraf had besloten. 2:14:54 na het startschot kreeg ik van John van den Heuvel uit Swalmen (startnummer 314) een Erdinger in handen geschoven. Felicitaties over en weer, zoals het onderling hoort na zo'n martelgang. Na regen, warmte, hagel, natte sneeuw en 22 kilometer voelt het als een heldenontvangst. Kapot, maar vooral tevreden, kon ik Ralph ook verwelkomen bij de finish.

Foto's bij deze blogpost

afdaling.png finish.png 1.Afdaling.png 2.Ralph.png 4.Watercrossing.png 6.Omgeving.png 7.Regen.png 9.Afval.png 10.Steve.png 11.Finish.png


Bekijk de hardloop prestaties van Matthias Huisman

Looptijden.nl op Facebook