Hardloop blog van Erik Rommers

Zevenheuvelenloop 2018

Gepost door Erik Rommers op maandag 19 november 2018 12:54

Ik had al een hoop positieve verhalen gehoord over de Zevenheuvelenloop en gisteren was het zover : mijn eerste deelname aan de 7-Heuvelen.

Samen met 9 andere loopmaatjes van Loopgroep Prinsenbeek vertrek met de trein om 9:46 vanaf Station Breda-Prinsenbeek. Onderweg gezellig kletsend is het allerminst saai in de trein. Onderweg sluiten er tijdens de diverse stops meer en meer hardlopers aan. Aangekomen in Nijmegen worden we al opgewacht door de NS groep (Reis je fit) dus het eerste fotomomentje is een feit.

We hebben besloten om te verzamelen bij (Ik Loop Hard locatie) Cafe van Buren waar we onze tassen achter kunnen laten, om kunnen kleden en nog genoeg tijd hebben voor een bakje koffie.

Dan is het tijd om richting het startvak te gaan, vergezeld door een heerlijk zonnetje. Dat zonnetje is meer dan welkom aangezien het toch best wel fris is door de koude wind.

Ik heb zelf besloten om te lopen in een korte broek en voor de zekerheid een shirt met lange mouwen onder mijn hardloopshirt. Het word me al snel duidelijk dat dit echt een hardloopevenement is wat de nodige bekendheid geniet en waar heel veel mensen op af komen. Erg mooi om te zien.

We starten in verschillende startvakken. Ik sta zelf met Thomas, Sarissa,Ilona en Johan in startvak geel en we wensen elkaar succes wanneer we om 13:00 uur mogen vertrekken.

Het valt me op dat je gelijk na de startstreep ruimte genoeg hebt om goed te kunnen lopen. Een ruime/brede weg dus dat is erg prettig. Samen met Sarissa en Thomas hadden we vooraf al min of meer besloten om met zijn 3-en bij elkaar te blijven afhankelijk van hoe het zal gaan en dat we de nadruk leggen op het genieten en een (snelle) tijd niet het hoofddoel zal zijn.

Ik merk dat de heuvels toch meer impact hebben dan ik vooraf vermoedde en terwijl ik doorgaans het laatste stuk kan versnellen gaat er al snel iets door mijn hoofd dat het volgen van mijn metgezellen nog een hele klus zal worden deze dag. Dit wordt duidelijk wanneer ik rond kilometer 8 en 9 tijdens het klimmen last krijg van mijn hamstrings en Sarissa en Thomas niet meer kan volgen.

Het is nog ruim 7 kilometer en ik besluit even gas terug te nemen want forceren is op dit moment niet verstandig met het gevaar dat ik niet kan uitlopen. Bij de eerstvolgende drinkpost besluit ik al drinkend kort even te wandelen, dit is achteraf gezien een zeer verstandig besluit. Ik merk dat mijn benen weer iets beter aan gaan voelen en ik pak mijn oude ritme beetje bij beetje weer op. Kilometer 11 zit er op en het gaat nu grotendeels naar beneden. Het vertrouwen groeit weer wat en de laatste kilometers kan ik zelfs nog wat versnellen. Wat mij onderweg opvalt is dat gehele route onderweg mensen langs de kant staan om je aan te moedigen, geweldig is dat zeg !!

Uiteindelijk toch best tevreden met een eindtijd van 1:21:41 loop ik samen met Chris, Ilona Thomas en Sarissa terug naar Cafe van Buren waar we onder het genot van een lekker biertje de race-ervaringen uitwisselen wachtend op de rest van onze groep.

Hoewel nog steeds erg gezellig besluiten we om de trein van 17.17 terug te nemen naar Prinsenbeek We kunnen weer terug kijken op een geslaagd dagje hardlopen. Volgend jaar weer is de algehele conclusie van de personen die er gisteren bij waren.

Foto's bij deze blogpost

20181118_172418.jpg IMG-20181118-WA0001.jpg IMG-20181118-WA0006.jpg

Singelloop Breda 2017

Gepost door Erik Rommers op dinsdag 3 oktober 2017 16:44

Afgelopen zondag 1 oktober stond de Singelloop Breda weer op het programma. Hoewel de weersvoorspellingen vooraf niet heel erg goed waren viel dit uiteindelijk erg mee. Het was droog en de temperatuur om te lopen was warm zat.

We verzamelen met een aantal loopmaatjes van Loopgroep Prinsenbeek om 10.30 in Prinsenbeek om samen per fiets richting Breda centrum te vertrekken om zo een stukje van de start van de 5 km mee te pakken. Aangekomen in Breda splitsen we op omdat een aantal de 10 km gaan lopen maar ook verschillende mensen gaan de HM doen. Ikzelf ben ingedeeld in het 1e startvak van de 10 km (start 12:15) dus nog alle tijd om vooraf wat bekenden te treffen en wat sfeer te proeven. Ik had vrij recent mijn tijd op de 10 km verbeterd en zou de Singelloop in principe voor de fun (als training) lopen. In het startvak tref ik o.a. Paul van der Zalm en Patricia Haest die ik via het hardlopen en social media heb leren kennen. Patricia doet 2 afstanden, zowel de 5 als 10 km. Ze had al een PR gelopen op de 5 km en zit nog vol energie. Gezamenlijk zullen we van start gaan op een mooi tempo en zien waar het schip zal stranden. Ik weet uit ervaring dat de Singelloop altijd druk is met veel deelnemers dus zou al tevreden zijn als ik rond de 52 minuten zou eindigen.

Al vrij snel na de start zit ik lekker in mijn eigen tempo en loop zij aan zij met Patricia de eerste 2 kilometers. Na 2 kilometer geeft Patricia aan dat ze het tempo wat zal minderen. Ik ga alleen verder en blijf het zelfde tempo aanhouden (gemiddeld 5:10 m. p/km) en neem me voor dit zo lang mogelijk vol te houden.

Het blijft lekker gaan en de kilometers vorderen. Stilaan begin ik te geloven dat een verbetering van mijn beste tijd (52:03) er zowaar in zit.

De laatste kilometer nadert en we naderen de Grote markt van Breda. Ik hou het tempo vast tot aan de finish. Mijn Polar M400 zet ik op stop en ik zie in elk geval dat ik mijn tijd heb verbeterd. Benieuwd naar de officiële uitslag maar dat zie ik later wel.

Totaal niet verwacht vooraf, wat een heerlijk gevoel om juist bij de Singelloop mijn PR te verbeteren. Officiële tijd is uiteindelijk 51:13 dus ik heb mijn tijd met bijna 1 volle minuut verbeterd.Teruglopend richting Chassé theater en het Stadskantoor zie ik nog wat bekenden en delen we onze ervaringen opgedaan tijdens de run. Samen met loopmaatje Chris kijken we nog naar de start van de halve marathon en zien we nog wat bekende hardlopers voorbij snellen.

We gaan op ons gemak terug richting fiets en gezamenlijk met wat loopmaatjes van de Loopgroep gaan we terug richting Prinsenbeek. Kortom het was weer een mooi evenement en ik weet nu al dat ik er volgend jaar weer bij wil zijn.

Foto's bij deze blogpost

IMG_20171001_174129_996.jpg IMG_20171003_131547.jpg 20171001_131714.jpg

Hardloopjaar 2016 !

Gepost door Erik Rommers op dinsdag 17 januari 2017 08:45

Terugkijkend op het afgelopen jaar kan ik stellen dat dit voor mij een bijzonder hardloopjaar was. In maart liep ik mijn 1e halve marathon in Drunen. Dat voelde toch wel heel speciaal, het moment waarop ik over de finish kwam zal ik niet snel vergeten.

Buiten die halve marathon waren er de trainingsrondjes solo en/of met Loopgroep Prinsenbeek en speciale officiële hardloopafstanden als de Singelloop Breda en de Tilburg Ten Miles (wat een sfeer, super), gevolgd door mijn 2e halve marathon in Etten-Leur, afgelopen oktober waar ik ruim 9 minuten van mijn beste HM tijd afsnoepte.

Inmiddels is 2017 al weer bijna een maand onderweg en ben ik nog druk zoekende om mijn favoriete hardloopfrequentie (3 x per week hardlopen) te vinden. Door tijdgebrek en in mindere mate weersomstandigheden is dit vooralsnog nog niet helemaal gelukt maar dat zal vast wel goed komen de komende weken. Ik heb tot dusver maar 1 afstand officieel ingeschreven, De Antwerp 10 Miles op 23 april, deze stond al op mijn lijstje om een keer te lopen en het toeval wil dat ik deze afstand dit jaar samen met een aantal collega's kan lopen dus daar kijk ik nu al naar uit.

Komende tijd eerst maar eens wat trainingskilometers maken en verder zie ik wel wat 2017 me op hardloopgebied brengt.

Run while you can !

Foto's bij deze blogpost

images (1).jpg

Marathon Brabant (HM Etten-Leur) 2016 (2 reacties)

Gepost door Erik Rommers op dinsdag 1 november 2016 13:29

Afgelopen zondag 30 oktober was het zover, mijn 2e halve marathon stond op het programma. De voorbereiding was goed geweest dus vol vertrouwen stond ik zondagochtend dan ook op. De weersomstandigheden konden ook niet beter zijn voor een hardloopwedstrijd, nagenoeg windstil, prima temperatuur en een heerlijk zonnetje. De starttijd van de HM was om 14:00 uur. Aangezien de klok van zaterdag op zondag ook nog eens een uurtje achteruit mocht worden gezet alle tijd om me voor te bereiden. Afgesproken met Thomas van Loopgroep Prinsenbeek om samen met de fiets richting Etten-Leur te gaan, is immers goed te doen vanuit Prinsenbeek.

We kwamen omstreeks 13:30 aan bij de Nobelaer en konden daar onze rugzak en waardevolle spullen kwijt. Op het gemakje richting startvak gelopen waar we her en der nog wat bekenden van ons tegen kwamen. Mijn doelstelling was om te proberen rond de 2:00:00 uur te finishen. Dat zou een behoorlijke verbetering zijn ten opzichte van mijn eerst gelopen halve marathon (maart jl. in Drunen, eindtijd 2:10:17).

Het kon wat mij betreft niet snel genoeg 14:00 uur zijn, al dat wachten, je geduld wordt dan aardig op de proef gesteld. En hup daar gingen we, in de menigte richting Markt van Etten-Leur, de Bisschopsmolenstraat in. Hoewel we al een paar keer zij aan zij wat officiële lopen hebben gedaan nam ik al vrij snel afstand van Thomas, die zijn eerste halve liep. Nu was het zaak om in mijn ritme te komen en dan zien om zo lang mogelijk tot het einde het voorgenomen gemiddelde van rond de 5:40/5:50 p/km aan te houden. Dat ging vrij aardig t/m kilometer 16 en toen begon ik het per kilometer wat zwaarder te krijgen. Het laatste deel van het parcours verloopt hetzelfde als van de 10 km die ik het jaar daarvoor had gelopen. Een paar kilometer voor de finish dien je de A58 (snelweg) over te steken via een viaduct. Dat zou dus nog een pittige slotfase worden. Het werd ondertussen zwaarder en zwaarder en ik begon te merken dat mijn traditiegetrouwe versnelling aan het eind er vandaag echt niet in zou zitten. Bij het beruchte viaduct aangekomen leek het wel of ik geparkeerd stond, mijn benen hadden het serieus zwaar. Maar omdat mijn gemiddelde tempo tijdens de afstand redelijk solide was geweest had ik nog steeds hoop op een mooie eindtijd.

Meer dan uitlopen zat er inmiddels niet meer in. In het zicht van de finish nog even een high five met wedstrijdleider Cor Nagtzaam (oom) die me signaleerde en met een eindtijd van 2:01:03 (een verbetering van mijn PR met ruim 9 minuten) kon ik uiteindelijk alleen maar tevreden zijn.

Na afloop stond er nog een leuke activiteit op het programma. Samen met een aantal bekenden (uit alle delen van het land), waar we normaal gesproken alleen via social media contact mee hebben nog wat gedronken en onze ervaringen uitgewisseld in café de Butler.

Kortom een zeer mooie (hardloop) dag in het zonnige Etten-Leur.

En mijn volgende doel staat inmiddels vast : de eerstvolgende halve marathon proberen te lopen onder de 2 uur Wink smiley

Foto's bij deze blogpost

Uitslag Etten-Leur 2016.JPG HM Etten Leur.jpg 20161030_172325.jpg RommieLooptHard.jpg

Voorbereiding Halve Marathon Etten Leur

Gepost door Erik Rommers op maandag 24 oktober 2016 08:58

Afgelopen zaterdag stond mijn laatste lange duurloop op het programma, 1 week voor de halve marathon van Etten-Leur. Dit wordt mijn 2e halve marathon en tot dusver verloopt de voorbereiding een stuk prettiger dan bij mijn eerste halve marathon moet ik zeggen. Een stuk fitter, in aanloop naar mijn eerste marathon had ik wat lichamelijk ongemak vooraf, namelijk een peesplaat ontsteking. dat maakte mijn voorbereiding toch wat lastiger. De laatste tijd heb ik (afkloppen) nergens pijntjes en het lopen gaat me goed af. Op vrijdagavond nog een bezoek gebracht aan de sportpodoloog en daar weer een paar nieuwe schoenen gekocht omdat mijn oude schoenen slijtage begonnen te vertonen en ik er ook al zo'n 900 km op had gelopen. Schoenen blijven voorlopig exact hetzelfde als voorheen, de Brooks Defyance 9. Deze zitten als gegoten en hebben dus als voordeel dat deze niet door mij vooraf te worden ingelopen.

Zaterdagochtend stonden er eerst nog wat werkzaamheden in de tuin op het programma, een viertal bomen snoeien en de heg aan 2 kanten. Op tijd uit bed dus, er stond immers ook een duurloop op de planning die ik niet te laat op de dag wilde doen. Het snoeien vlotte gelukkig en na de nodige opruimwerkzaamheden en de lunch was ik iets na 13:00 uur klaar voor mijn duurloop.

Snel nog even buienradar gecheckt en het zou droog blijven, mooi!. Meestal heb ik vooraf al bedacht welke route ik zal lopen of welke richting ik op zal gaan maar dit keer had ik nog niet echt definitief in mijn hoofd welke kant ik op zou gaan. Wel had ik bedacht dat ik minimaal de 16 km aan zou tikken vandaag. Sowieso wissel ik mijn hardlooproutes af voor de variatie, ik loop nooit dezelfde route in korte tijd. Het werd richting Haagse Beemden (Breda) waarbij ik dus vrij kort na de start de fietsbrug over de A16 moest trotseren. Wat klimmetjes in de route zou me eigenlijk wel goed uitkomen omdat in het laatste deel van de HM van Etten-Leur ook een stevige klim zit.

Had me voorgenomen om het tempo bewust zo tussen de 6 min/km en 6:20 min.km te lopen en dat ging vrij aardig. Gaandeweg werd het weer steeds beter en op een gegeven moment kwam de zon er lekker door. Wat de weersomstandigheden betreft zijn de afgelopen weken heerlijk geweest om te hardlopen. Hopelijk is dit op zondag 30 oktober ook het geval. Na een afstand van ruim 18 km moe maar voldaan weer thuis. Deze week nog 2 x een korte afstand en verder rust om de beentjes soepel te houden en dan aftellen naar zondag. Heb er zin in.

Foto's bij deze blogpost

HB 1.jpg Brooks.jpg afstand HB.jpg

Singelloop Breda 2016 (2 reacties)

Gepost door Erik Rommers op maandag 3 oktober 2016 11:40

Gisteren stond de Singelloop Breda op het programma. Voor mij dit keer een extra speciale editie vanwege het feit dat Yvonne, mijn vrouw, haar eerste 5 km ooit zou gaan lopen, samen met nog enkele vrienden van ons.

Aangestoken door het "loopvirus" had zij een tiental weken geleden het plan opgevat om te gaan hardlopen. Ook mede door het feit dat haar werkgever lopers zocht om namens hun mee te doen aan de Singelloop om zodoende wat meer naamsbekendheid te creëren.

Ze had mij gevraagd om met haar mee te lopen tijdens trainingen ter morele ondersteuning. Met behulp van de Evy App werd er gestart met enkele minuten wandelen, gevolgd door een aantal minuten hardlopen, zo opbouwend naar de 5 km. Voor mij een ideale warming up laten we zeggen. Alle begin is moeilijk en het begin was best zwaar voor Yvonne. Allerlei lichamelijke pijntjes en veel doorzettingsvermogen verder liep ze vorige week haar eerste 30 minuten aaneengesloten en wat mij betreft was ze dan ook klaar voor de Singelloop. Daar dacht ze zelf overigens nog iets anders over Wink smiley Ze had haar twijfels of ze het zou kunnen.

Omdat we op uitnodiging van het werk van Yvonne mee zouden doen moesten we reeds om 10:15 verzamelen. We gingen we met zijn zessen + wat supporters naar Breda. Thomas en ik zouden met zijn 2-en de 10 km gaan lopen, wij hadden dus nog ruimschoots de tijd en namen rustig een bakje koffie.

Bij de debutanten was er toch wel wat "wedstrijdspanning". Aangezien Thomas en ik al wat langer lopen en dus meer ervaring hebben stelden we de nieuwelingen wat op hun gemak.

Nadat we met alle deelnemers van de Leystroom op de foto waren gegaan togen we richting centrum naar het startvak voor de 5 km deelnemers. Na allen succes gewenst te hebben besluiten Thomas en ik dwars door het centrum richting finish op de altijd sfeervolle Grote Markt van Breda te wandelen om zo de finish van onze 5 km debutanten live mee te kunnen maken.

Gelukkig valt het weer erg mee, er was herfstachtig weer voorspeld met fikse buien en onweer. Maar er komt zelfs een flauw zonnetje door wat het wachten wat aangenamer maakt. Een beetje rekenen door ons maakt dat we redelijk goed in kunnen schatten wanneer de 5 km lopers ongeveer binnen moeten komen. En ja hoor daar zie ik Yvonne aankomen, moe maar voldaan. Een snelle high five en dan moeten Thomas en ik ons richting ons startvak begeven voor onze 10 km.

Aangekomen bij het startvak zien we al een massa volk staan waar we ons tussen begeven. Even wat korte praatjes met bekenden ondertussen wachtend op het startschot. De lucht wordt ondertussen wat donkerder maar het is nog steeds droog. Daar gaan we, zij aan zij. Het tempo zit er gelijk lekker in, het is nu een kwestie van volhouden.

Na 5,5 kilometer te hebben gelopen naderen we de pacer die op 55 minuten finishtijd loopt. Aangezien de Singelloop een zeer druk bezochte race is is het niet overal even makkelijk lopen. Door enkele wijzigingen in het parcours lopen we inmiddels op een (te) smal fietspad met heel veel mensen. Ik besluit een stukje door het gras te lopen om zo wat ruimte voor mezelf te creëren en schiet snel de pacer voorbij. Aan mijzelf nu de taak om voor deze man te blijven de rest van de race om zo een voor mij acceptabele eindtijd neer te zetten. Ondertussen ben ik Thomas uit het oog verloren, het jaar daarvoor liepen we gedurende gehele afstand gebroederlijk naast elkaar hetzelfde tempo maar achteraf hoor ik van Thomas dat hij te snel van start is gegaan en zichzelf heeft opgeblazen. Hij haalt de pacer aanvankelijk in, wordt daarna weer ingehaald door de pacer en vanaf km 8 gaat het lampje bij hem langzaam uit.

Ik kan zelf het tempo gelukkig vasthouden en loop gemiddeld 5:15 per km. Mijn beste tijd ooit is 52:16 op de 10 km en richting de finish probeer ik tempo vast te houden om zo te kijken waar ik uit ga komen. Inmidddels valt er wat regen maar dit kan me niet echt deren, ik zit nog steeds in de goede flow. Met een uiteindelijke eindtijd van 52:51 ben ik tevreden en met een goed gevoel keer ik terug naar de anderen die zich inmiddels hebben genesteld in één van de horecagelegenheden op de Grote Markt. Iedereen heeft wat trek gekregen na de inspanning en gezamenlijk lunchen we onder het genot van een lekker Hertog Jan Bock biertje.

Terug rijdend naar huis is het inmiddels door gaan regenen, jammer voor de deelnemers aan de Familieloop die nog van start moet gaan. Voor ons was het een leuke, sportieve dag, op naar volgend jaar !

Foto's bij deze blogpost

IMG_20161002_230020.jpg bazu-9898456.jpg IMG_20161002_230020.jpg bazu-9898587.jpg

Tilburg Ten Miles 2016

Gepost door Erik Rommers op maandag 5 september 2016 08:40

Gisteren was het dan zover, mijn 1e Tilburg Ten Miles. Vooraf al veel positieve verhalen gehoord van mensen uit de Loopgroep die reeds eerdere edities hadden gelopen dus met positief gevoel meldde ik me rond 12:00 uur op station Breda-Prinsenbeek waar we zouden verzamelen om samen naar Tilburg af te reizen.

Aangekomen op het station in Tilburg werden we bij de uitgang verwelkomd door een team van #reisjefit, Supporter van Bewegen. Door hen werden we gevraagd of er een groepsfoto van ons gemaakt mocht worden. Uiteraard geen probleem voor ons, altijd leuk. Omdat alle lopers zich hadden ingeschreven via de Rabobank waren we in de gelegenheid om gebruik te kunnen maken van de faciliteiten (omkleden/lockers voor spullen etc.) van het Rabo House, dichtbij start en finish. Goed geregeld moet ik zeggen, altijd fijn wanneer je weet dat je persoonlijke spullen tijdens het hardlopen in goede handen zijn. Na afloop konden we in het Rabo House ook nog terecht voor een hapje en drankje, echt top.

Na het omkleden en opbergen van de spullen en een bakje koffie voor de liefhebbers gezamenlijk richting het startvak bij de Spoorzone. Hoewel de weersvoorspellingen niet erg positief waren, regen en veel wind waren immers voorspeld viel dit uiteindelijk erg mee. Wanneer de zon er zo nu en dan doorheen kwam was het zelfs behoorlijk warm. Hoewel we met een behoorlijk groot aantal mensen in de startvakken klaar stonden konden we verrassend snel bij vertrek vrijuit lopen zonder hinder van elkaar te hebben. Dat maak je wel eens anders mee.

Omdat dit voor mij de 1e keer was dat ik officieel 16 km zou lopen had ik me voorgenomen niet te snel van start te gaan om het gevaar van opblazen te voorkomen. Terugkijkend op mijn tussentijden en eindtijd (1:30:32) kan ik concluderen dat ik daarin geslaagd ben. Ik heb mijn race goed ingedeeld en kon de laatste km's nog versnellen zelfs.

Onderweg heb ik genoten van het vele publiek langs gehele route. Sfeer was echt fantastisch met versierde straten, orkestjes. De muziek en het publiek slepen je er op bepaalde momenten er echt doorheen. Het geeft mij in elk geval echt een boost.

Kort samengevat : een leuk evenement met fantastisch publiek en een puike organisatie. Ik zeg tot volgend jaar Tilburg !

Foto's bij deze blogpost

LGP Prinsenbeek TTM 2016.jpg Finishfoto.jpg

Trainen tijdens vakantie

Gepost door Erik Rommers op woensdag 31 augustus 2016 08:35

Hoewel ik in mijn vorige blog nog aangaf waarschijnlijk niet veel kilometers te maken in de maand Augustus vanwege het feit dat mijn vakantie daarin was gepland moet ik achteraf toegeven dat dit alleszins is meegevallen.

Al een aantal jaar verblijven we tijdens de zomervakantie in West Zeeuws Vlaanderen, in Nieuwvliet (vlakbij Cadzand) en deze omgeving leent zich bij uitstek voor hardloopkilometers wat mij betreft.

Goed aangelegde fietspaden en vanaf camping de mogelijkheid om zo de polder in te rennen, of richting strand en duinen, was de keuze voor mij snel gemaakt om toch een aantal keer de hardloopschoenen aan te doen. Kort samengevat, in totaal 8 x gelopen tijdens 3 weken vakantie, net geen 3 x per week dus. Ik kijk tevreden terug mede door het feit dat ik nu voor mijn gevoel uitgerust en toch fit aan de start kan verschijnen van de Tilburg Ten Miles die ik samen met 7 anderen van onze Loopgroep ga doen aanstaande zondag 4 September.

Ben erg benieuwd naar de Tilburg Ten Miles, heb er al veel positieve berichten over gehoord en gelezen.

Foto's bij deze blogpost

I love running.png

Kilometers (2 reacties)

Gepost door Erik Rommers op vrijdag 29 juli 2016 10:37

Een nieuwe mijlpaal bereikt in mijn hardloopcarrière. Ik heb deze maand tot dusver al 126 kilometer gerend, een nieuw persoonlijk record.En aangezien ik aankomend weekend nog een duurloop wil doen van rond de +/- 15 kilometer komen er nog wel wat kilometers bij.

Mede door de frequentie van 3 x per week hardlopen dit mooie aantal kunnen bereiken. In Augustus zal het aantal kilometers ongetwijfeld lager liggen vanwege vakantie maar ben wel van plan om tijdens de vakantie ook wat kilometers te maken om zo toch een beetje in het ritme te blijven.

Foto's bij deze blogpost

images (4).jpg images (5).jpg

Afstand

Gepost door Erik Rommers op maandag 4 juli 2016 09:14

In mijn aanloop naar de Tilburg Ten Miles gisteren eindelijk weer eens een training in de vorm van een duurloop af kunnen werken die meer dan 15 kilometer bedroeg. Hoewel toch nog behoorlijk warm (ik vertrok om 14:40 vanaf huis) in een rustig maar mooi constant tempo gelopen wat lag tussen de 5:55-6:10 min/per km. Ik had de laatste weken enkel wat kortere afstanden gedaan met tempowerk dus ook in het kader van afwisseling was een lange duurloop fijn.

Afgelopen weken was het vooral puzzelen wanneer ik überhaupt kon kan gaan lopen dus dan is het al snel wat minder qua kilometers. Hopelijk vanaf nu weer wat meer structuur zodat ik de 3 x per week weer aan kan gaan tikken waar ik de laatste tijd op zat.

Ik heb tot aan de Tilburg Ten Miles (september) geen officiële wedstrijden meer gepland dus in die zin kan ik in alle rust naar deze voor mij lastige afstand toe werken. Lastig omdat je niet volle bak van start kan gaan omdat je dan te snel stuk zit, het is voor mij toch leren om te doseren op een afstand die boven de 10 kilometer gaat.

Kortom, wel een leuke uitdaging die op me wacht, de Ten Miles Wink smiley

Foto's bij deze blogpost

IMG_20160703_165557.jpg Screenshot_20160703-171256.png

Rondje Sprundel (10 KM)

Gepost door Erik Rommers op maandag 30 mei 2016 09:20

Afgelopen zaterdag weer eens een 10 km gelopen in wedstrijdverband. Dat had nog heel wat voeten in de aarde, het was uiteindelijk een soort van Last minute beslissing om deel te nemen.

Had het er met één van de Loopmaatjes van Loopgroep Prinsenbeek wel kort over gehad tijdens een training, hij had eventueel ook wel interesse om met me mee te gaan. Naarmate de datum dichterbij kwam begon ik te twijfelen aangezien ik de (vrijdag)avond ervoor een gecombineerd optreden had staan van Within Temptation en Kensington in Pesse (Drenthe). Dit ging, zo wist ik vooraf, laat worden, we moesten immers ruim 2 uur heen en terug rijden. Kensington stopte om 00:50 en uiteindelijk kroop ik om 03:30 mijn mandje in. De ochtend erna was uitslapen (voor zover me dat al lukt) geen optie. Ik moest vroeg uit de veren, een bardienst draaien bij de Hockey tijdens wedstrijd van mijn jongste dochter.

Gelukkig voelde ik me, ondanks de korte nachtrust, fitter dan verwacht maar had toch de nodige twijfel of het slim zou zijn om 's middags een 10 KM te gaan rennen. Het was ook nog eens een warme/broeierige zaterdag, zou ik wel een behoorlijke prestatie neer kunnen zetten?

Om 13:00 uur de knoop doorgehakt, we gaan vanmiddag Rondje Sprundel lopen en zien wel waar het schip strandt. Geen hoge verwachtingen en onbevangen van start gaan.

Om 16:00 uur na een korte warming up gingen we van start samen met nog een mooie groep hardlopers. Zij aan zij de eerste kilometers in een mooi tempo, we zouden proberen dit zo lang mogelijk vol te gaan houden. Het bleef lekker gaan en we hielden elkaar mooi in evenwicht. Onderweg gelukkig wat stukken waar schaduw was, sowieso een mooi afwisselend parcours door veelal buitengebied, ik hou daar wel van. Omdat we naarmate de kilometers vorderden nog steeds een gemiddelde van tussen de 5:10-5.20 p/km aan hielden begonnen we wat voorgangers in te halen, dit geeft altijd een extra boost en stilaan begon ik te denken dat als we dit vol zouden kunnen houden t/m het einde er misschien (stiekem) wel een nieuw PR in kon zitten.

2 kilometer voor het einde begon ik het toch wel echt zwaar te krijgen, vol in de brandende zon. Ik moest metgezel Richard laten gaan. Hij kon nog wat versnellen. Voor mij was het zaak het huidige tempo proberen vast te houden om een zo goed mogelijke eindtijd neer te zetten. Richard liep uiteindelijk netjes een nieuw PR (51:51) en ik kwam binnen in een tijd van 52:31, slechts 15 seconden langzamer dan mijn beste tijd. Voor mij was dit weer een bevestiging dat hardlopen naast de uiteraard benodigde trainingsuren en kilometers ook afhangt van de vorm van de dag. Op papier was dit immers mijn minst goede voorbereiding ooit op een officiële hardloopafstand maar in de praktijk ging het gewoon lekker.

Nu even extra dagje rust pakken en dan donderdag weer een nieuwe training afwerken met de Loopgroep. Op weg naar de volgende uitdaging !

Foto's bij deze blogpost

Rondje Sprundel.JPG Rondje Sprundel 2.jpg

Hardloop doelen

Gepost door Erik Rommers op vrijdag 13 mei 2016 10:40

Deze week 2 trainingen voltooid met Loopgroep Prinsenbeek en gemerkt dat lopen in de warmte toch niet helemaal mijn ding is. Maar in het kader van lopen in en onder allerlei omstandigheden toch blij dat ik het heb gedaan. Als ik een gaatje kan vinden aankomend Pinksterweekend ook nog een individueel trainingsrondje zodat ik deze week 3 x getraind heb.

Heb voor mezelf de volgende 3 officiële wedstrijdlopen op de kalender geplaatst : 28 mei Rondje Sprundel (10 KM), wellicht een mooie gelegenheid om daar mijn pr op de 10 KM aan te scherpen. In september de Tilburg Ten Miles en in oktober de Halve Marathon van Etten Leur. Betreft alle 3 afstanden en locaties waar ik nog niet eerder heb gelopen.

volg me op twitter : @ERommers
vind ik leuk Wink smiley

Training met Loopgroep Prinsenbeek.

Gepost door Erik Rommers op woensdag 11 mei 2016 08:32

Na enkele weken wat minder te hebben hardgelopen wegens drukte op werk en weekje vakantie gisteren weer met Loopgroep Prinsenbeek een duurloop van een kleine 10 kilometer gemaakt. De meeste teamgenoten liepen gisteren rustig uit omdat zij afgelopen zondag hadden deelgenomen aan de Wings for Life Run in Breda. Ik heb me rustig in groep genesteld en alleen bij het laatste punt (we hebben vaste punten op verschillende routes waarop we versnellen) heb ik voor mezelf een versnelling geplaatst. Hoewel het nog behoorlijk warm was gisteravond (benauwd) ging me dit toch redelijk goed af.

Ik heb nog steeds niets officieels gepland staan voor de komende maanden qua hardloopevenementen. Mogelijk wordt de Haagse Beemden Loop in Breda op 29 mei (15 KM) mijn eerste serieuze test. Het streven is om dit jaar een goede 15 kilometer neer te zetten en de tijd op mijn Halve Marathon te verbeteren. Deze week eerst maar eens proberen om 2 tot 3 x de loopschoenen aan te doen. Het weer werkt in elk geval goed mee dus dat moet goed komen.

Hardloop doelen

Gepost door Erik Rommers op dinsdag 5 april 2016 12:48

Al vrij snel na het lopen van mijn 1e Halve Marathon, 20 maart jl. werd door diverse mensen uit mijn directe omgeving de vraag gesteld : "en nu, nu ga je zeker trainen voor een hele marathon". Ik reageer(de) hierop : "nee hoor, daar ben ik totaal (nog) niet mee bezig". De nog staat bewust tussen haakjes onder het mom van zeg nooit nooit maar voorlopig moet ik echt niet aan een hele marathon denken.

Nu enkele weken later is mijn standpunt niet veranderd. Afgelopen week nog vroeg iemand uit onze Loopgroep of ik nog plannen had op hardloopgebied. Ik heb mezelf tot doel gesteld om mijn persoonlijk beste tijden op de 5,10 en HM dit jaar proberen te verbeteren. Dat lijkt me al een heel mooi en uitdagend doel op zich.

Waar en wanneer ik dan ga lopen (naast de wekelijkse gebruikelijke trainingskilometers uiteraard) daar ben ik voor mezelf nog niet aan uit. Ik wil dit jaar wel enkele lopen doen die ik nog niet heb gedaan (bijvoorbeeld de Tilburg Ten Miles en de Zevenheuvelen Loop) maar die zijn nog "ver" weg. Ook de Halve Marathon van Etten-Leur staat in mijn agenda, oktober 2016.

Wellicht komen er tussendoor nog leuke lopen op mijn pad, wie weet.

Nu eerst lekker trainen en kilometers maken.

Foto's bij deze blogpost

Etten-Leur 2015.JPG

Halve Marathon (Drunense Duinenloop) (2 reacties)

Gepost door Erik Rommers op maandag 21 maart 2016 09:14

Gisteren was het dan zover, mijn 1e Halve Marathon ! Samen met een 6-tal loopmaatjes van Loopgroep Prinsenbeek gingen we al op tijd richting Drunen om ons voor te bereiden op de afstand.

Nog wat drinken/eten, al dan niet verkleden en richting startvak waar we elkaar succes wensten. Onder ons zitten ook een paar ervaren lopers dus daarvan wisten we dat we ze pas na de finish weer zouden zien.

Had me voorgenomen om zeker niet te snel van start te gaan om zo aan het eind nog wat over te hebben c.q. niet kapot te zitten. De eerste kilometers nog zoekende naar het juiste tempo/ritme samen met loopmaatjes Patricia en Louise kwam ik na een kilometer of 4 alleen te lopen. Heb vervolgens vrij constant tempo gelopen (rond de 6:00 p/km) onderweg genietend van de werkelijk schitterende route.

Gelukkig kwam ik een kilometer of 4 voor het einde naast een ervaren loopster (Kitty) te lopen en samen zijn we richting finish gegaan.

Ik merkte gaandeweg wel dat het parcours geen moment vlak is, veel "vals plat" en 2 kilometer voor de finish wachtte ook nog een klim die ik op dat moment wel even vervloekte Wink smiley

In het zicht van de haven bleek ik wonderwel toch nog wat te kunnen versnellen en met een uiteindelijke 2:10:17 was ik achteraf toch best wel een beetje trots op mezelf. Wie een jaar geleden tegen mij had gezegd : "jij loopt volgend jaar een Halve Marathon" had ik echt voor gek verklaard.

Naast de schitterende route hierbij ook een compliment aan de organisatie. Het was top geregeld, verkeersregelaars in ruime mate, voldoende verzorgingsposten etc. etc.

The day after zit ik vooral na te genieten ! Heb enorm veel leuke reacties gehad van bekenden via social media, echt heel leuk. Op naar de volgende wedstrijd !

Foto's bij deze blogpost

Drunen (2).jpg Drunen (1).jpg

Halve marathon (2 reacties)

Gepost door Erik Rommers op maandag 7 maart 2016 08:35

In aanloop naar de halve marathon van Drunen (nog 2 weken voor het zover is) afgelopen zaterdag mijn grootste afstand ooit gelopen, 20 km.

Het eerste stuk waarin een 3-tal kleine heuveltjes in een tempo van rond de 6 minuut per km afgelegd. Het waren perfecte weersomstandigheden voor een fijne duurloop, dus heb genoten. Alhoewel de laatste 3 km's toch een stuk moeizamer gingen dan vooraf gedacht (verzuring sloeg toe) stemt het mij tevreden dan ik de afstand zonder veel problemen heb afgelegd.

Belangrijker nog vind ik het feit dat ik geen lichamelijke klachten meer heb sinds kort. Heb een tijd (3-tal maanden) last gehad van de rechtervoet (bleek een peesplaatontsteking) en ik heb nu 2 dagen later gelukkig nog steeds geen reactie. Zelfs geen spierpijn.
Nu begint het echte aftellen tot aan de Halve van Drunen (Drunense Duinenloop). Ik kijk er naar uit.

Op weg naar mijn 1e halve marathon (4 reacties)

Gepost door Erik Rommers op dinsdag 23 februari 2016 10:33

Nog een kleine 4 weken en dan ga ik mijn 1e halve marathon lopen, De Drunense Duinenloop. De basis is goed dus ik heb er wel vertrouwen in alleen de laatste maanden verlopen qua training wel anders dan gepland.

Waar ik eerste geruime tijd last had van de peesplaat kamp ik nu al een 4-tal weken met een hardnekkige verkoudheid die maar niet over wil gaan. Afgelopen zaterdag al op tijd naar buiten gegaan voor een duurloop van ruim 13 kilometer. Dat ging redelijk, goed qua uithoudingsvermogen, de snelheid minder maar goed dat is voor mij momenteel van ondergeschikt belang.

Vanavond proberen weer wat trainingskilometers te maken samen met enkele loopmaatjes van Loopgroep Prinsenbeek zodat we up and running blijven.

Hardloop perikelen. (2 reacties)

Gepost door Erik Rommers op maandag 1 februari 2016 15:36

Hoewel al langer actief als hardloper heb ik hier nog nooit een blog aan gewijd. Dit is dus mijn 1e officiële blog smiley Na een lange periode zonder enige vorm van klacht te hebben gelopen kamp ik nu vanaf begin december met mijn 1e blessure, namelijk een peesplaatontsteking aan mijn rechtervoet.

Gelukkig heb ik gelijk gas terug genomen en ben naar de fysiotherapeut gegaan. Heb sindsdien wel verder gehobbeld maar het blijkt een blessure die niet zomaar vanzelf over gaat merk ik.

Aangezien ik actief ben op twitter en daar nogal wat volgers heb die ook de passie voor hardlopen delen wissel je automatisch ervaringen uit op hardloopgebied. Ik kreeg via via de gegevens van een Sportpodoloog door. Afgelopen vrijdag een bezoek gebracht en het is/was voor mij een openbaring. Tijdens een 1 1/2 uur durend voetenonderzoek bleek allereerst dat ik op te kleine maat schoenen liep (was inmiddels aan mijn 3e paar Asics schoenen bezig sinds ik hardloop).

Enfin, voeten verder onderzocht en dan komen er toch een aantal zaken aan het licht. Echt fascinerend om te zien middels video-analyse hoe je nu eigenlijk loopt. De schoenen die ik had (Asics Cumulus 17) zijn niet per definitie slecht maar in mijn geval bieden ze te weinig ondersteuning.

Ik ben naar huis gegaan met een nieuw paar schoenen (Brooks Defyance 9) en de op maat gemaakte zooltjes zullen over een kleine 2 weken klaar zijn.

Vol vertrouwen en hopelijk binnenkort klachtenvrij ga ik verder op weg naar mijn 1e halve marathon die gepland staat op 20 maart (Drunense Duinenloop).Bekijk de hardloop prestaties van Erik Rommers

Looptijden.nl op Facebook