Singelloop Breda 2016

Gepost door Erik Rommers op maandag 3 oktober 2016 11:40

Gisteren stond de Singelloop Breda op het programma. Voor mij dit keer een extra speciale editie vanwege het feit dat Yvonne, mijn vrouw, haar eerste 5 km ooit zou gaan lopen, samen met nog enkele vrienden van ons.

Aangestoken door het "loopvirus" had zij een tiental weken geleden het plan opgevat om te gaan hardlopen. Ook mede door het feit dat haar werkgever lopers zocht om namens hun mee te doen aan de Singelloop om zodoende wat meer naamsbekendheid te creëren.

Ze had mij gevraagd om met haar mee te lopen tijdens trainingen ter morele ondersteuning. Met behulp van de Evy App werd er gestart met enkele minuten wandelen, gevolgd door een aantal minuten hardlopen, zo opbouwend naar de 5 km. Voor mij een ideale warming up laten we zeggen. Alle begin is moeilijk en het begin was best zwaar voor Yvonne. Allerlei lichamelijke pijntjes en veel doorzettingsvermogen verder liep ze vorige week haar eerste 30 minuten aaneengesloten en wat mij betreft was ze dan ook klaar voor de Singelloop. Daar dacht ze zelf overigens nog iets anders over Wink smiley Ze had haar twijfels of ze het zou kunnen.

Omdat we op uitnodiging van het werk van Yvonne mee zouden doen moesten we reeds om 10:15 verzamelen. We gingen we met zijn zessen + wat supporters naar Breda. Thomas en ik zouden met zijn 2-en de 10 km gaan lopen, wij hadden dus nog ruimschoots de tijd en namen rustig een bakje koffie.

Bij de debutanten was er toch wel wat "wedstrijdspanning". Aangezien Thomas en ik al wat langer lopen en dus meer ervaring hebben stelden we de nieuwelingen wat op hun gemak.

Nadat we met alle deelnemers van de Leystroom op de foto waren gegaan togen we richting centrum naar het startvak voor de 5 km deelnemers. Na allen succes gewenst te hebben besluiten Thomas en ik dwars door het centrum richting finish op de altijd sfeervolle Grote Markt van Breda te wandelen om zo de finish van onze 5 km debutanten live mee te kunnen maken.

Gelukkig valt het weer erg mee, er was herfstachtig weer voorspeld met fikse buien en onweer. Maar er komt zelfs een flauw zonnetje door wat het wachten wat aangenamer maakt. Een beetje rekenen door ons maakt dat we redelijk goed in kunnen schatten wanneer de 5 km lopers ongeveer binnen moeten komen. En ja hoor daar zie ik Yvonne aankomen, moe maar voldaan. Een snelle high five en dan moeten Thomas en ik ons richting ons startvak begeven voor onze 10 km.

Aangekomen bij het startvak zien we al een massa volk staan waar we ons tussen begeven. Even wat korte praatjes met bekenden ondertussen wachtend op het startschot. De lucht wordt ondertussen wat donkerder maar het is nog steeds droog. Daar gaan we, zij aan zij. Het tempo zit er gelijk lekker in, het is nu een kwestie van volhouden.

Na 5,5 kilometer te hebben gelopen naderen we de pacer die op 55 minuten finishtijd loopt. Aangezien de Singelloop een zeer druk bezochte race is is het niet overal even makkelijk lopen. Door enkele wijzigingen in het parcours lopen we inmiddels op een (te) smal fietspad met heel veel mensen. Ik besluit een stukje door het gras te lopen om zo wat ruimte voor mezelf te creëren en schiet snel de pacer voorbij. Aan mijzelf nu de taak om voor deze man te blijven de rest van de race om zo een voor mij acceptabele eindtijd neer te zetten. Ondertussen ben ik Thomas uit het oog verloren, het jaar daarvoor liepen we gedurende gehele afstand gebroederlijk naast elkaar hetzelfde tempo maar achteraf hoor ik van Thomas dat hij te snel van start is gegaan en zichzelf heeft opgeblazen. Hij haalt de pacer aanvankelijk in, wordt daarna weer ingehaald door de pacer en vanaf km 8 gaat het lampje bij hem langzaam uit.

Ik kan zelf het tempo gelukkig vasthouden en loop gemiddeld 5:15 per km. Mijn beste tijd ooit is 52:16 op de 10 km en richting de finish probeer ik tempo vast te houden om zo te kijken waar ik uit ga komen. Inmidddels valt er wat regen maar dit kan me niet echt deren, ik zit nog steeds in de goede flow. Met een uiteindelijke eindtijd van 52:51 ben ik tevreden en met een goed gevoel keer ik terug naar de anderen die zich inmiddels hebben genesteld in één van de horecagelegenheden op de Grote Markt. Iedereen heeft wat trek gekregen na de inspanning en gezamenlijk lunchen we onder het genot van een lekker Hertog Jan Bock biertje.

Terug rijdend naar huis is het inmiddels door gaan regenen, jammer voor de deelnemers aan de Familieloop die nog van start moet gaan. Voor ons was het een leuke, sportieve dag, op naar volgend jaar !

Foto's bij deze blogpost

IMG_20161002_230020.jpg bazu-9898456.jpg IMG_20161002_230020.jpg bazu-9898587.jpg

Looptijden.nl op Facebook