*Scania Zwolse Halve Marathon*

Gepost door Ben Engel op zondag 10 juni 2018 20:48

HALVE MARATHON ZWOLLE

Gisteren was het dan zover mijn 3de keer dat ik de Zwolse Halve Marathon ging lopen. De voorbereiding was goed en heb ik het rustig opgebouwd met een 16 weken HM schema van Garmin Connect. En dat zijn 3 trainingen per week, maar ik loop 4 keer per week omdat ik op de donderdagavond met de ABS Loopgroep Bathmen mee train en neem ik deze ook mee in het schema.

ZATERDAG DE DAG VAN DE HM

Zaterdag was er nog genoeg tijd om even een terrasje te pakken en samen boodschappen te doen. Om 17:00 uur heb ik mijn pasta maaltijd gegeten met ook een toetje achteraf (is standaard) en daarna nog even kunnen relaxen. Ik kon mee rijden naar Zwolle met 2 andere loopmaatjes van ons loopgroep en afgesproken ons te verzamelen om 18:30 uur bij Henk. Aangezien hij dichtbij woont hadden mijn vrouw en ik besloten samen met onze 2 labradors Kyla en Hexe naar Henk te wandelen. Dan hadden ze gelijk ook hun vroege avond wandeling gehad.

KLEDING

Ik had de avond vooraf aan zaterdag alles klaar gelegd en ondanks dat het warm zou worden zaterdag (26 graden was er voorspeld) mijn Odlo hemdje er ook bij gelegd. Aangezien het later op de avond in Zwolle kouder wordt had ik besloten zaterdag het hemdje wel onder mijn shirt aan te trekken. Achteraf was ik blij dat ik ervoor gekozen had want het was idd een stuk kouder geworden en is ook mijn ervaring van de vorige 2 keren.

VERTREK NAAR ZWOLLE

Rond 18.30 uur zijn wij naar Zwolle gereden en hebben de auto geparkeerd op de voor ons bekende parkeerplaats vlak bij het station in Zwolle. Het is dan even een stukje lopen naar het het Stadskantoor (Lübeckplein 2) waar wij onze eigen kledingtas in een door de organisatie te verkrijgen linnentas moesten deponeren en vervolgens hebben wij het naar de kledingwagen gebracht. Maar nog snel op het plein een gratis banaan mee gepakt die er verstrekt werden.

WACHTEN TOT DE START

Wij waren behoorlijk op tijd dus was het wachten tot wij uiteindelijk mochten vertrekken. Ik heb nog via twitter een berichtje gestuurd naar een loopmaatje die ik volg en andersom maar helaas niet gelukt elkaar te treffen. In de drukte is dat ook best wel lastig. Tijdens het wachten merkte je al het is warm en dat wordt nog een helel toer voor deze HM. Ik had mij zelf niet een te strak doel gesteld vanwege de hitte 26 graden. De tijd die ik vooraf in gedachte had was zo rond de 2:15:00 uur maar dacht ik zie wel waar ik op uitkom qua eindtijd met deze HM.

SCHEMA OP MIJN FENIX 3HR

Tegenwoordig zet ik wel en schema op mijn Garmin Fenix 3HR en omdat het 3 ronden waren heb ik dit erin gezet van 2 keer 7,5 en 1 keer 6,10 en lopen op hartslag zone 3. Dit is voor mijn een mooie maatstaf en werkt goed.

DE START

Om 20:15 was het dan zover maar van de omroeper merkte en hoorde ik weinig door de massa mensen en het omgeving lawaai. Maar aangezien alles in beweging kwam was het dus zover en kon ik aan mijn 3de HM Zwolle beginnen. Mijn Fenix 3 had ik startklaar gezet en bij de start hem geactiveerd voor de tijdregistratie. Ook nu had ik ervoor gekozen rustig mijn eigen tempo te lopen en zeker vanwege de temperatuur niks te forceren. Het eerste rondje ging al in een mooi tempo en voelde best goed had verbazend weinig last van de hitte. Ik heb wel elke keer gebruik gemaakt van de waterposten waarbij het sponsje ook heel prettig was. Hiermee kon ik even mijn nek en hoofd verfrissen. Ook mijn zweetband die ik om had deed weer goed dienst en mag dan wel wat warm zijn maar voorkomt wel dat er zweetdruppels in de ogen en achter mijn bril loopt. Ook het 2de rondje ging weer goed en kon het tempo vasthouden. Nu waren er 2 loopmaatjes die steeds voor mij liepen met een mooi constant tempo. Deze 2 heb ik maar min of meer gevolgd alhoewel ik ze soms ook weer kwijt was als ik bij de drankposten was geweest. Toch kwam ik ze steeds weer achterop gelopen en dat voelde wel prettig want ik dacht dan zit het wel goed met mijn lopen vandaag. Ik had dit keer geen enkel moment van een inzinking en had dus echt wel een gevoel van dit gaat perfect. Bij de andere loopjes had ik wel vaker last van vermoeidheid zeker op de laatste kilometers naar de finish. In de laatste 3de ronden had ik dus ook niet het gevoel dit wordt nog lastig zo meteen aan het eind van deze HM. Ik ben in deze ronde bij de laatste 2 waterposten maar doorgelopen want het voelde zo goed dat ik dacht ik moet nu even doorlopen en in de flow blijven. Het was plezierig dat ik uiteindelijk de finish in beeld kreeg en heb er nog een klein spurtje uitgetrokken.

EINDTIJD VAN MIJN HALVE MARATHON

Mijn eindtijd wist ik op dat moment nog niet, maar Garmin gaf een eindtijd van 2:15:56 waar ik al heel vrolijk van werd. Want ondanks dat ik mij geen geforceerd doel had gesteld heb ik het wel weer gepresteerd om toch rond de 2:15:00 te lopen. De netto registratie van deze HM was nog mooier en heb ik hem gelopen in 2:15:53. Zet ik deze af tegen de HM Zwolle 2017 met een tijd van 2:18:12 dan heb ik er zelfs nog 2 minuut 59 ervan afgehaald.

HUISWAARTS

Wij hadden ons uiteindelijk weer getroffen bij de kleding afhaalwagens en even omgekleed om de meegnomen warme kleiding aan te trekken. Op het late tijdstip is het een stuk kouder en ik wilde geen kou oplopen. Wij moesten door de poortjes op het station en daar had ik even niet aandacht dus had de code niet meegenomen. Maar het is wel gelukt want ik ben nadat het poortje open ging met een van onze loopmaatje er direct achteraan gegaan. Oké om 23:45 was ik thuis alles uitgepakt opgehangen en gelijk gaan douchen. Nog even nagepraat met mijn vrouw en om 00:20 vond wij het wel welletjes en hebben de dag afgesloten.

VOLGENDE HM ZWOLLE 2019

Volgend jaar ben ik er weer bij en wordt het mijn 4de en wil er een lustrum van maken en ga dus ook de 5de in 2020 lopen en is een mooi jaargetal dacht ik zo.

Foto's bij deze blogpost

Zwolse Halve Marathon medaille 1.jpg Zwolse Halve Marathon  uitslag 4.jpg 20x30-ZHMF4021.jpeg 20x30-ZHMF4020.jpeg

Looptijden.nl op Facebook