Looptip van de dag 9 Dec

Over '63 Runners

Gepost door Harry Boerefijn op donderdag 9 december 2010 17:10

Vroeger, jongens en meisjes, hongerden marathonlopers zich in de weken voorafgaand aan de marathon uit door bijna geen koolhydraten te eten maar wel ontzettend zwaar te trainen. Dit zogenaamde depletieregime – het Saltindieet bedacht in Scandinavië rond 1967 - moest resulteren in een grotere reservetank koolhydraten door in de laatste dagen ontzettend veel pasta, pannekoeken en aanverwante producten te bunkeren.

Dat je er aardig beroerd van kon worden namen ze destijds op de koop toe. Spartaans moest het, die marathon was tenslotte niet zomaar wat. Marathonlopers leken bezield met een heilig moeten, een soort van sekte op zoek naar persoonlijke verdieping die ergens in de heuvels rond Athene te vinden zou zijn. In de afgelopen jaren is met enige regelmaat wetenschappelijk aangetoond dat het niet zo bar en boos hoeft. Het kan veel gemakkelijker. Gewoon in de laatste dagen voor de hele of halve marathon extra koolhydraten eten en that’s it.


Looptijden.nl op Facebook