Looptip van de dag 5 April

Over '63 Runners

Gepost door Harry Boerefijn op dinsdag 5 april 2011 18:36

Er zijn twee veelgebruikte formules om je maximale hartfrequentie te berekenen. De eerste methode: 220 min je leeftijd. De tweede: 208 min je leeftijd x 0,7.

Helaas houdt geen van de twee theorieën rekening met je persoonlijke hartslag. Reden waarom prestatiesporters naar een sportarts gaan om daar hun exacte, individuele maximale hartslagfrequentie te laten berekenen. Als dit niet haalbaar is, zijn er ook andere acceptabele methoden, maar daarvoor moet je je grenzen opzoeken. Zeker voor beginners, lopers met overgewicht en ‘herintreders’ is dit niet aan te raden. Die kunnen prima toe met de bovenstaande formules. Ze geven weliswaar geen accuraat beeld, maar het is altijd beter dan vanaf nul te beginnen zonder enige wetenschap.

Voor alle anderen geldt: de hartslagen die je meet na het lopen van drie kilometer, vijf kilometer of tien kilometer met een eindsprint, geven je een aardig beeld van je maximale hartfrequentie. En als je geen wedstrijdloper bent, probeer dit dan eens: ga op een atletiekbaan rustig warmlopen gedurende vijftien tot twintig minuten. Loop 1600 meter (vier rondjes) stevig door, loop vervolgens een rondje tempo en uiteindelijk een rondje zo hard als je kunt. Het hoogste cijfer op je hartslagmonitor zit dicht aan tegen je maximale hartfrequentie. Let op: een warming-up is essentieel voor goede testresultaten. Je moet altijd topfit en uitgerust zijn voordat je de test doet.


Looptijden.nl op Facebook