Looptip van de dag 30 Maart

Over '63 Runners

Gepost door Harry Boerefijn op donderdag 31 maart 2011 17:39

Moeten hardlopers rekken?

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is gevonden voor de stelling dat rekken tijdens de warming-up je kansen op blessures vermindert, zijn er weinig deskundigen die het afraden. Hun verklaring: lopers krijgen op voorspelbare plekken te maken met strakke spieren. Op deze plekken ontstaan de meeste blessures, en daarom moet daar de flexibiliteit worden vergroot.

De spiergroepen aan de achterkant van je benen: de hamstrings en kuitspieren, staan bovenaan op de reklijst. Soepele hamstrings en heupflexoren lijken een goede invloed te hebben op de functie van je knieën (diverse rapporten linken slechte hamstring- en heupflexor-flexibiliteit aan extra belasting op het kniegewricht). En soepele kuitspieren ontzien zowel je achillespezen als je pezen onder je voet.

Een simpele test kan aantonen hoe flexibel je spieren zijn en in welke mate je het rekken moet toevoegen aan je programma: ga op je rug liggen met je linkerbeen in een hoek van 45 graden ten opzichte van de grond. Schuif een handdoek onder je rechterkuit en trek je gestrekte rechterbeen met de beide uiteinden van de handdoek omhoog. Je kunt de flexibiliteit van je dijbeen en heup bepalen aan de hoek die je ten opzichte van de grond kunt maken. Herhaal dit met je andere been.

Je resultaten

>Minder dan 45 graden
Als je je rechterbeen minder dan 45 graden kunt optillen, ben je er slecht aan toe. Je bewegingsbereik is beperkt en je moet eraan werken om de flexibiliteit van je beenspieren te vergroten om toekomstige blessures te voorkomen.

>Tussen 45 en 90 graden
Je hebt geen al te grote kans op blessures. Wel zou je de flexibiliteit van je beenspieren nog kunnen verbeteren door na het lopen altijd te rekken.

>Meer dan 90 graden
Je bent behoorlijk soepel. Het risico op blessures is bijna nihil. De soepelste mensen kunnen een hoek maken van honderd graden. Blijf dus rekken!


Looptijden.nl op Facebook