Looptip van de dag 21 Dec

Over '63 Runners

Gepost door Harry Boerefijn op dinsdag 21 december 2010 17:51

Hoe hard mag je hart slaan tijdens hardlopen? Rare uitdrukking die in feite nergens op slaat. Net als je hart, dat slaat ook niet, dat klopt. Correct is: hartfrequentie, het aantal malen dat je hart klopt.

Wat is mijn maximale hartslag, is een veel gestelde vraag. Ooit bood het rekensommetje 220 min je leeftijd een werkbaar getal. Maar het ligt ingewikkelder. De maximale hartfrequentie is niet alleen persoonsgebonden, maar ook afhankelijk van, uiteraard, de mate van inspanning, maar ook de tak van sport, uur van de dag en weersomstandigheden. Veel te veel variabelen dus. Je doet er verstandig aan eerst eens een (sport)arts te consulteren en/of een ECG te laten maken alvorens snode loopplannen te smeden.

Uiteindelijk kun je dan deze doe-het-zelf test doen: loop na een serieuze warming-up drie minuten in een zo hoog mogelijk tempo (hard genoeg om goed moe te raken, maar het nog wel vol te houden). De laatste 30 seconden ga je echt voluit. Het mooiste is wanneer je dat ook nog heuvelop kunt doen. Je hebt nu een prima indicatie van je maximale hartfrequentie.


Looptijden.nl op Facebook