Looptip van de dag 20 Jan

Over '63 Runners

Gepost door Harry Boerefijn op donderdag 20 januari 2011 16:37

De kerntaak van een spier is samentrekken. Dat kan ie dan ook als de beste. Tijdens hardlopen doen vooral de beenspieren hun uiterste best middels deze concentrische beweging – het dure woord voor samentrekken – ons zo snel mogelijk van a naar b, of van hot naar her als je een vrijbuiter-loper bent, te brengen.

Wanneer je op een gegeven moment veel langer en verder loopt dan je gewend bent, je loopt bijvoorbeeld de marathon, krijgt je spierstelsel er behoorlijk van langs. Daardoor ontstaan microruptuurtjes in de spiervezel met als gevolg een ontsteking. Spierpijn dus.

Dan nu het fenomeen traplopen. Waarom, waarom is de trap òp geen probleem, maar de trap àf een lijdensweg? Wanneer je een trap af loopt moeten dezelfde spieren die eerder samentrokken om je vooruit te laten lopen of de trap op, nu niet korter maar langer worden, dat heet concentrisch. Deze beweging kost meer kracht, bovendien trek je de boel uit elkaar en dat veroorzaakt extra pijn. Goed uitlopen, een massage of ijsbad en wat extra eiwitten en koolhydraten bieden vaak uitkomst.


Looptijden.nl op Facebook