Looptip van de dag 14 Dec

Over '63 Runners

Gepost door Harry Boerefijn op dinsdag 14 december 2010 10:30

Wie tijdens de Nijmeegse Vierdaagse achtereenvolgens vier etappes van 40 kilometer heeft afgelegd kan een knap stukje wandelen. Echter, dat is geen enkele garantie dat één enkele marathon ook een bos gladiolen op zal leveren.

Maar wandelen vormt wel een puike basis voor hardlopen. Desondanks zijn de verschillen groot. Wandelen is veel minder belastend, komt omdat de snelheid natuurlijk lager ligt, maar meer nog omdat je het lichaam niet hoeft op te tillen en te verplaatsen. Wandelen kent geen zweeffase, je blijft contact houden met de grond. Dat scheelt enorm want het lichaam krijgt daardoor minder opdonders.

Wie wandelen en hardlopen wil combineren, of van wandelaar hardloper wil worden, doet er verstandig aan beide eerst te combineren. Ook is het belangrijk niet direct te snel te willen hardlopen. De weg der geleidelijkheid is de meest verstandige. Veel beginnersschema’s combineren juist daarom hardlopen en wandelen. Trouwens, wandelen is ook een prima alternatief in de herstelfase na een marathon of zware wedstrijd.


Looptijden.nl op Facebook