Looptip van de dag 11 Feb

Over '63 Runners

Gepost door Harry Boerefijn op zaterdag 12 februari 2011 11:13

Vlak na de finish zie je veel lopers bijna ter aarde storten. Althans zo lijkt het, want ze gaan behoorlijk door de knieën die ze dan ook met twee handen stevig aan de bovenkant vastpakken. De blik is naar beneden gericht. Gek genoeg vallen ze net niet om. Zoeken ze een voor de start verloren contactlens misschien?

Niet dus, het is een natuurlijke, bijna reflexmatige actie van het lichaam om zo snel mogelijk warmte kwijt te raken. Door iets te bukken en het hoofd ongeveer 15 graden naar voren te buigen verlies je sneller overtollige warmte dan in stand of zittend. En hoe sneller je de warmte - opgebouwd door de inspanning die hardlopen nou eenmaal is – kwijt bent des te beter voor het herstel. Bovendien daalt de bloeddruk sneller naar het rustniveau.

Laat ze maar lekker even uitpuffen dus. Helaas zie je regelmatig hulpverleners zo iemand direct omhoog hijsen, bang dat die alsnog gestrekt gaat. In negen van de tien keer is dat absoluut niet het geval maar moet er simpel stoom worden afgeblazen.


Looptijden.nl op Facebook