Het begin

Gepost door Freddy de Bree op vrijdag 9 oktober 2009 08:30

Hardlopen was een noodzakelijk kwaad op school. We moesten elk trimester een 4 km lopen naar het bos, door het bos en weer terug. Het was een bekend parcours, zodat je je tijden kon vergelijken over de jaren dat je op school zat. Elk trimester betekende dat je door zon, door wind, door regen en soms wat sneeuw het parcours onder je zag veranderen (en soms verdwijnen). De eerste keer dat ik hem samen met Hans moest lopen - een klasgenoot die de weg al kende - liepen wij het in 20 minuten, dat herinner ik me nog goed. Helemaal niet slecht, maar ja, je was een stuk jonger, he? (knipoog)

Eigenlijk waren er maar weinig rond die leeftijd die deze cross waardeerden. Maar als ik zo terugkijk, dan ben ik blij, dat we aan dit soort uitdagingen werden blootgesteld. In die tijd was onze school in dat opzicht al vrij uniek, want ik kan me niet herinneren, dat leeftijdgenoten/vrienden op andere scholen dergelijke ervaringen hadden bij het vak LO. Dit vak had nog wel meer van dit soort unieke agendapunten, maar dat gaat te ver voor deze blog.

Van dit soort uitdagingen leer je als kind, dat je veel meer kunt, dan je denkt. Dat 4 km ver lijkt, maar helemaal niet zo ver is. Dat als het koud is buiten, je heel goed in korte broek en school t-shirt warm kunt zijn en blijven etc. Dat iedereen dit wel kan, snel of langzaam, maar iedere gemiddelde persoon kan dit.

En dat laatste, dat geloven dat elk mens potentieel bezit om iets te bereiken - ook al zie je dat niet meteen aan de buitenkant - is belangrijk.


Looptijden.nl op Facebook