Help! Een thuiswedstrijd!

Gepost door Esther Veldstra op zaterdag 2 juni 2012 17:15

Driekwart tight? Of toch een short? Heb ik een nieuwe zonnebril nodig? Doe ik lipgloss op? Als een nerveuze kat met oversprong gedrag richt ik mijn volledige aandacht dan maar op ijdelheidszaakjes. Als ik een staart had om te likken, zou ik het serieus overwegen. O jee, o jee, o jee... morgen ga ik mee doen met Loop Leeuwarden. Een omloopje doen van tien kilometer. Ik heb wel twaalfjes gelopen, ook wel de tien engelse mijl, en toch zie ik er tegen op. Als tegen een berg. En dat terwijl er in het hele parcours geen berg te vinden is. Hooguit een bruggetje. Help!

Iedere meter
Er is een wezenlijk verschil tussen deze tien en 99,9% van alle andere tien kilometer loopjes in Nederland. Deze ken ik! Meter voor meter voor meter. Ik ken hem van mijn trainingsrondje, ik ken hem van de fietsroute naar mijn werk, ik ken hem van de weg naar vrienden. Ik weet precies hoe lang en hoe ver het lopen is van Taniaburg naar Snakkerburen en wat er na de bocht in Bilgaard komt weet ik ook. Bij al die andere loopjes kon ik me zo heerlijk focussen op de volgende bocht. Alles wat daarna kwam was op dat moment nog een verrassing. Dat voordeel heb ik nu niet.

... en de rest.
En dan het nieuws. Zondag koudste zomerdag in jaren. Met z'n twaalf graden. De herinnering aan mijn overbelaste spieren na de vorige run. De eerste tekenen van een opkomende verkoudheid. De afwas die nog gedaan moet worden. Het onkruid dat gewied moet. Een broek versteld. Een lampje opgehangen in de schuur...

Miep
Of misschien moet ik gewoon ophouden te miepen en een gaan lopen met mijn hoofd. Er voordeel uit halen dat ik weet waar ik tempo kan maken, welke ondergrond ik waar kan verwachten, hoe de wind om de gebouwen wervelt en zo. En me gewoon richten op een tijd binnen het uur.

... Maar toch. Als het niet regent, doe ik wel mascara op.


Looptijden.nl op Facebook