Hardlopen in een snelkookpan

Over 10 kilometer marathon amersfoort

Gepost door Marc Tammens op maandag 6 juni 2016 11:31

De 10K van de Marathon van Amersfoort, mijn eerste officiële 10k. Doel: onder het uur finishen. Aangezien ik in het voorjaar al eens een 9k veldloop onder de 50 minuten Thumbs up had gelopen moest dit een "eenvoudig" haalbaar doel zijn.
In de week voorafgaand aan de wedstrijd slecht geslapen door hooikoorts en sta dan ook niet geheel fris aan de start. Omdat het vandaag warm zou zijn heb ik de laatste dagen veel gedronken om mijn vochtbalans i.i.g. op peil te houden. Rond 09.00 uur stap ik op de fiets richting het Eemplein. De lucht is strak blauw en er staat nauwelijks wind. Ik fiets in een lekker rustig tempo om alvast een beetje los te komen. Warm worden hoeft niet want dat is het al. Eenmaal op het Eemplein breng ik mijn tas naar het afgiftepunt en maak mij gereed voor de start. In de volle zon staat iedereen in het startvak te wachten op het startschot. Om 10.03 is het dan zo ver. Ik heb besloten om, gezien de warmte, rustig te starten (pace 6.10) en dan hopelijk in het laatste deel nog te kunnen versnellen. In het eerst deel vanaf de start tot aan park Schothorst merk ik al dat de warmte vandaag echt een enorme rol gaat spelen. Ik kijk al uit naar de 1e verzorgingspost op 3,5k. Ik passeer de post en giet een beker koud water in mijn nek en neem een paar slokken sportdrank. Mijn lichaam is al zo warm dat een beetje verkoeling wel lekker is. Dan weer door in het ritme. Ik kan mijn pace redelijk vasthouden en richting de 4K zelfs nog iets versnellen. Na de brug over de vijver in Kattenbroek zie ik dat mijn hartslag al aan de hoge kant is. We lopen nu richting station Schothorst en ik begin het steeds zwaarder te krijgen. Mijn lichaam protesteert heftig tegen de warmte en mijn hartslag loopt gevaarlijk hoog op. Ook mijn luchtwegen willen niet echt meewerken. Ik ben opzoek naar verkoeling die nergens te vinden is. Dan komt station Schothorst in zicht. Ik besluit onder het station een stukje te gaan wandelen (iets wat eigenlijk tegen mijn principes is maar gezien het gevoel in mijn lijf het meest logische lijkt, veiligheid gaat immers voor). Ik moet nog zo'n 4k en begin weer in een rustig tempo te lopen. Richting de 2e verzorgingspost op ca. 7K loop ik nog een keer een stuk omdat mijn hartslag weer omhoog schiet. Nergens is schaduw en de zon brand stevig. Ik heb het gevoel dat ik in een snelkookpan aan het hardlopen ben. Alleen heb ik geen ventiel waar de stoom door kan ontsnappen. Via de Bloemendaalsestraat (op ca. 8K) duikt de route de binnenstad in. Nog maar 2k zeg ik tegen mezelf. Rustig doorlopen dan kom je er vanzelf. Ik probeer zoveel mogelijk in de schaduw te lopen maar mijn lijf begint steeds heftiger te protesteren en dwingt mij om nogmaals een stuk te wandelen. Over de Varkensmarkt het laatste stuk richting het Eemplein. Langs de Koppelpoort de tunnel in onder het spoor door en het Eemplein op. Vlak voor de tunnel weet ik nog te versnellen. Waar ik het vandaan haal weet ik niet maar ik voel ineens geen pijn en warmte meer. Ik finish uiteindelijk in een tijd van 1:02:08Thumbs down. Ik ben in eerste instantie niet tevreden met de eindtijd maar gezien de omstandigheden toch ook weer wel. Ook weet ik nu dat ik absoluut geen warm weer loper ben. Volgend jaar maar weer proberen en dan hopen dat de omstandigheden beter zijn.

Foto's bij deze blogpost

Marathon Amersfoort 2016.jpeg

Looptijden.nl op Facebook