Gejaagd door de sneeuw, it giet oan!, giet it oan?, De watjes-De bikkels 2-0...

Over Zaanland Groep 4

Gepost door Mike Alders op zondag 10 januari 2010 16:54

Vele blogtitels zijn me gesuggereerd vandaag, het was een gedenkwaardige dag, niet in de laatste plaats nu onze top blogger Louis met maag- en darmklachten geveld bleek en onze Essie jarig was!
10 Januari 2010, Egmond Halve marathon, hoog water wisten we al tijden van tevoren, maar het verkeersinfarct afgelopen woensdag bleek toch meer impact te hebben...

De dagen voorafgaand aan Egmond deden onze hechte groep bijna splijten, Els stuurde een mail recht uit haar hart:

"Zondag, alternatieve route,halve marathon Egmond, vroeg op, trein (10.15 boven in de hal van station Zaandam) een cappucino met de loopmaatjes, lekker warm in de trein, nog een keer plassen, bus pakken, naar de sporthal, koud, omkleden,alles zoeken, was ik hier maar weer terug, had ik het maar gehad,, handschoenen aan ? nog een laagje of toch niet ? al naar de start ? veters nog een keer, nog een keer plassen ? nog een hapje eierkoek? warmlopen, rillen in het startvak, daar gaan we eindelijk.. , knal toch een beetje kippenvel, die saamhorigheid, oh waarom doe ik dit nog maar 2 km gelopen yekkie, heen en terug strand, oh wat zwaar, nu gaat het lekker zeg, ga ik wel hard genoeg ? helemaal in jezelf, lekker bikkelen, bijten, zere oren, handen, voeten, wanneer ben ik er nou ? ga ik niet heel traag ? , waar doe ik dit voor ? ga er echt mee stoppen, ga het niet redden, moet uitstappen, hoelang duurt dit strand nog ? wat een hel ? is dit leuk? hoelang nog ? pijn, wil de finish, oh ..een bekende die mag wel wandelen, de bloedweg, nog 2 km, nog even bijten, jeh nog lachen voor de foto, en afzien,lijkt wel even beter te gaan, oh nee toch niet, krijg ik kramp ? kou lijden,... en dan ...ja daar is de finish, nog 400 meter, jeh nog veel zeg, 300, 200 oh mij god ik ben er !!!!!!!!!!!!!!! Medaille, drinken, plastic jas tegen de wind, stoer hoor, elkaar aankijken, dat hebben we geflikt, , blij dat zit erop, naar de hal,je maatjes zoeken, hoe ging het ? rete zwaar he ?? joh ? droge kleren, rode wangen, rozig, trots wat ben ik een bikkel, even biertje ergens in Egmond want Essie is jarig, daarna lekker warm in de bus, trein., kletsen met je maatjes .........in den avond..douchen, badjas en en dan nog een lekker wijntje...tja lopen is toch het allermooiste... toch ??
Veel zin in !"

Claudia liet een ander geluid horen:

Beste mensen,
Morgen halve marathon Egmond. Hadden we ons allemaal heel erg op verheugd. Maar nu het parcours wordt omgelegd naar heen en weer over het strand scheiden ook binnen onze groep de bikkels zich van de watjes.
En ik ben een watje...dus...
Voor wie morgen wel 2 uur wil lopen maar 2 uur door het zand te ploeteren niet gaat redden, kan met mij mee. Een vriend van me woont in Castricum en loopt elke dag door de duinen. Ik heb met hem afgesproken dat ik hem vanmiddag bel hoe het erbij ligt in het bos. Als hij accoord geeft, verzamelen we morgen met wie wil om kwart voor 10 op het station Zaandam. De trein vertrekt om 5 voor 10 (zeggen ze). We nemen de trein naar Castricum en van daaruit lopen we 2 uur door bossen en strand. Eindigen uiteraard voor versnapering in de Johannahof en dan terug dribbelen naar het station.

De bikkels en De watjes waren benoemd, hoe hecht Loopgroep 4 wel is, wordt wel duidelijk uit de vele succeswensen van Henk Jaap, Peter, Francisco, Vincent en andere Lopgroep vierders die niet in staat waren mee te doen...
Nu met spanning afwachten wat de organisatie zou doen. Een greep uit de nieuwsberichten op de site van de Egmond halve marathon:

08-01-2010 - Parcours PWN Egmond Halve Marathon gewijzigd: heen en terug over het strand!
Hoe zouden het parcours er uit zien? De één speculeert over een korter parcours door Egmond en de Oldenborgweg, de ander denkt aan een U-turn op het strand.

08-01-2010 - Winters weer noodzaakt PWN Egmond Halve Marathon tot alternatief parcours over het strand
Oei, twee kilometer langer dan Castricum, en weer terug over het strand, totaal 18 km op het smalle strand!

08-01-2010 - Belangrijke richtlijnen i.v.m. nieuwe route over het strand!
Richtlijnen en waarschuwingen voor niet groep 4 leden om vooral de kwart marathon te nemen.

08-01-2010 - Medische informatie
Onze coach Fons speelde direct in op de vraag ons te adviseren en te waarschuwen voor bevroren hoorvlies.

09-01-2010 - Zaterdag 13.00 uur definitief uitsluitsel of PWN Egmond Halv Marathon door kan gaan
De spanning werd haast ondraaglijk, tot de anticlimax tot ons kwam:

09-01-2010 - PWN Egmond Halve Marathon afgelast
Zware teleurstelling bij de bikkels,
1-0 voor de watjes...

Gelukkig had Claudia een alternatief parcours voor ons in Castricum geregeld, door duinen, maar ook met wat strandstukjes voor de echte beleving, tenminste eerst zou een vriend van haar het parcours voorverkennen, de professionaliteit van Loopgroep 4 onderstrepend.

Weer zouden we de mail moeten afwachten, en zoals beloofd bevrijdde Claudia ons, "it giet oan!", een pleister op den wonde. Iedereen werd verzocht naar de club te komen, met auto.
Maar 's ochtend werden we nog opgeschrikt, "giet it oan?", op de club zou besloten worden of we naar Castricum zouden reizen of toch in Zaandam zouden blijven.
Claudia bleek eens te meer de leider van de groep, haar melding dat we in Zaandam zouden lopen, werd zonder protest overgenomen,
2-0 voor De watjes...
De bikkels konden deze achterstand maar moeilijk verkroppen. Vergelijkingen met de Elfstedentocht werden gemaakt, betere bescherming voor ons getrainde loopgroep vierders verlangd, maar er was ook begrip dat de organisatie van Egmond en de organisatie van Loopgroep 4 hun verantwoordelijkheid namen.

En zo begonnen we met zo'n 20 (!) loopgroep vierders aan onze 2 uur door de Wijde Wormer. Langs zaanse wegen bereikten we de Jagersplas, voor ongeorganiseerde rekoefeningen en op een punt in het parcours waar de echte watjes nog terug naar huis mochten gaan. Echte watjes bleken er niet in groep 4 te zijn.

Iedereen was zeer goed voorbereid, had nog nooit zoveel laagjes aan, laat de sneeuwjacht maar beginnen! Tussen de huizenblokken van het Kalf werden de eerste kleidingstukken al uitgedaan, dit is heet, het is helemaal niet zo koud!
Maar toen we de Wijde Wormer in doken gingen de kleren weer aan, het was best koud, maar toch niet zo koud als vooraf gevreesd. Een splitsing dreigde opnieuw omdat het tempo's van de niet-marathon lopers te hoog lag voor de Rotterdamgangers. Ook daar werd een vorm voor gevonden, en zo glibberden we over besneeuwde paden en door sneeuwduinen.

Bij de Zaanse Schans hunkerden velen naar de finish, het was behoorlijk zwaar lopen, en zo werd nog een berusting gevonden dat Egmond niet door gegaan was. De mentale dreun van de afgelasting had veel krachten aan ons onttrokken.
Simon dook opeens uit het achterveld op, zijn huwelijk stond op het spel, we hielden allen in, hij moest aan kop lopen toen we zijn huis passeerden. Heeft het gewerkt Simon?
Kleine Esther had heerlijke petit fours meegebracht, en loopgroep 4 zong uit volle borst het lang zal ze leven. De derde hoera was met respect voor Esther, ietwat ingetogen.
Op het moment dat we rillend in het startvak hoorden te staan, stonden we dampend onder de douche :'(


Looptijden.nl op Facebook