De Bommelasloop

Gepost door Cristian Hermelink op maandag 26 november 2018 23:01

Ik loop inmiddels iets meer als 5 jaar en heb bovengenoemde loop al een tijdje in het vizier. Hij wordt 2 keer per jaar georganiseerd, in mei en november, maar toch is het er nog nooit van gekomen. Ook nu was het bijna weer niet gelukt, want ik was dit jaar voornemens om me toch een keer aan de zevenheuvelen loop te wagen.

Ben geen fan van deze massale lopen, maar aangezien ik een paar geweldige studie jaren in Nijmegen heb gewoond trok een onderbuik gevoel mij toch over de streep.

Maar er staat toch een andere loop in de titel denkt u nu vast. Dat zit zo, ik ben al een paar weken aan het ruziën met mijn linker hamstring. Het is niet dusdanig erg dat ik niet kan lopen, maar heb wel wat langere warming up nodig voor ik hem niet meer voel. Op vlakke stukken kan ik dan ook nog wel flinke snelheden halen. Echter heuvel af is een probleem, vandaar dat het in plaats van Nijmegen toch Enschede werd op 18-11-18.

Een mooi en vlak parcours door het Buursezand. Verhard en onverhard door het bos en over heidevelden. Kan nu alvast verklappen dat het inderdaad een heel mooi parcours is. Nu was het ook perfect zonnig weer wat uiteraard positief, althans bij mij, bijdraagt aan de beleving.

Maar goed ik ging op deze koude ochtend de halve marathon verhapstukken(bron arranraja). Via Facebook wist ik ook dat gelegenheids loopmaatje Marc van de partij zou zijn. We spraken elkaar kort voor de start en het leek er niet op dat we echt samen konden optrekken.

Ik was voornemens om de eerste 8km op hartslag 160 te lopen vervolgens 8km op hartslag 170 en de laatste 5km voluit. Tegenvaller was wel dat ik mijn koptelefoon niet had ingepakt, dus het moest vandaag op gevoel. Op mijn horloge had ik alleen hartslag en afstand ingesteld, want tempo in het bos is zinloos bij mijn TomTom 3. Ook de actieve tijd had ik bewust niet zichtbaar gemaakt, want ik ken mezelf dan ga ik mezelf toch weer opjagen en dat was nu net niet de bedoeling vandaag.

Zeker de eerste kilometers was het zoeken na een goede pasfrequentie in combinatie met een hartslag van 160. Na een kilometer of drie hoor ik iemand toch wel pittig ademend in mijn slipstream lopen. Nog druk zoekend naar mijn ritme besteed ik er weinig aandacht aan. Gelijktijdig probeer ik ook heel bewust te genieten van de mooie natuur om mij heen. Na 6km krijg ik toch de kans om te kijken wie er achter mij loopt. Het blijkt toch Marc te zijn.

Bij 8km is het tijd voor de eerste versnelling. De hamstring was weer warm en voelde ik niet meer dus er kon iets gas bij. Ik hoorde de ademhaling van Marc steeds verder verdwijnen naar de achtergrond. Mijn pasritme voelde gelijk beter met deze versnelling en dit blok van 8km ging eigenlijk prettiger als de eerste.

Door het rustige eerste blok had ik mooi enkele richtpunten voor me. Moest goed op mezelf inpraten om rustig naar mijn voorgangers toe te lopen en er geen verkapte intervaltraing van maken. Maar het ging goed en ik kon alweer enkele lopers oprapen. Linkerbeen voelde goed, alleen bij enkele echt oneffen stukken dreigde de hamstring op te spelen, dus daar gingen ik maar wat terug in tempo.

Ik loop lekker na het 16km punt en het wordt tijd voor de tweede versnelling. Ik liep even wat alleen, maar gelukkig zag ik al gauw weer 3 lopers voor me die onderling ook circa 50 tot 75 meter uit elkaar liepen. Langzaam kom ik dichterbij de eerste, maar die was zelf ook al bijna bij de tweede loper en kort achter elkaar passeren we deze dan ook. Nog geen halve kilometer later heb ik hem ook te pakken.

Bij de laatste loper kom ik niet snel dichterbij en ik vraag me af of ik hem überhaupt nog te pakken krijg. Ondertussen komen er ook weer lopers van de 10 mijl het parcours op. Dit geeft nog weer wat extra energie. De benen voelen nog goed, echter de hamstring perikelen spelen door mijn hoofd en ik durf niet nog verder te versnellen.

Maar dan zie ik dat de loper voor me het moeilijk krijgt en opeens kom ik snel dichterbij en 800m voor de finish heb ik ook hem te pakken. Ik zie nog een 10 mijl loper, maar deze blijft net buiten mijn bereik.

Moe maar voldaan kom ik over de finish. Er hing geen klok dus na heel even uithijgen zie ik op mijn horloge dat ik 20,8km heb gelopen in 1:31:33.
Achteraf bleek het eerste blok in gemiddeld ca. 4:35/km te zijn gegaan, het tweede blok in 4:20/km en de laatste 5km in 4:10.

Twee minuutjes later komt ook Marc binnen. Ook hij had onderweg toch nog een andere haas kunnen vinden, waardoor ook hij toch lekker de loop heeft kunnen volbrengen.

Vanwege de kou praten we maar kort na en gaan gauw naar onze eigen auto's om droge kleding aan te doen. 23 december lopen we samen in Borne de winter stepone loop. Ook Marc wil hier proberen onder de 90 minuten te duiken, dus hopelijk kunnen we elkaar helpen dit doel te bereiken.


Looptijden.nl op Facebook