Berlijn-winnares Esther rent voor het goede doel

Gepost door Looptijden.nl op dinsdag 3 januari 2017 10:19

Jullie kennen Esther misschien nog wel van haar blogs uit onze nieuwsbrief. De gelukkige winnares van het startpakket van de Marathon van Berlijn die we gedurende een aantal maanden volgden in haar voorbereiding. Tijdens haar strijd om de kilometers belandde zij in een heel andere strijd: haar vader kreeg de diagnose van alvleesklierkanker. Dubbele gevoelens en moeilijke momenten. Opgelucht waren we dan ook toen zij op 25 september tóch dat felbegeerde eremetaal in ontvangst kon nemen.

Toen ik de zwaarbevochten kilometers in Berlijn erop had zitten, was er geen haar op mijn hoofd die eraan dacht de handdoek in de ring te gooien, hoe zwaar het ook geweest was. Het zat erop, I did it! En nu verder. Maar verder naar wat? Ik bleef heerlijk rennen en wist me goed te vermaken, had inmiddels ook de afwisseling gevonden door tweemaal per week te gaan spinnen en ik bleef lekker in beweging. Maar ik betrapte mezelf erop dat ik steeds vaker het gevoel had doelloos rond te rennen. Het was met name een tweestrijd toen pap voor de tweede keer in het ziekenhuis werd opgenomen Ik huppelde vrolijk rond om kilometers te maken terwijl er zoveel belangrijkere dingen zijn. Moet ik niet meer bij pap zijn? Kan ik iets doen?

Afijn, leer mij mijn vader kennen. Die schopt me echt weg als ik heel de dag aan z’n bed ga zitten kniezen, maar kan ik dan niet iets anders doen? Hoe meer kilometers ik maakte, hoe meer ideeën zich verzamelden en er begon zich een plannetje te vormen in mijn hoofd. Wellicht voor meerderen hier een herkenbaar verschijnsel: Zodra je de veters al strikt gaan de raderen draaien en voor je het weet sta je anderhalf uur later weer voor je huis met een hoofd bomvol goede ideeën, een tijd waar je versteld van staat (evenals de afstand) en heb je nog meer energie in je lijf dan voordat je vertrok. Rennen werd denken en het denken zette zich om in concrete plannen.

Ik zette steeds meer zaken op papier, begon te speuren op internet naar mogelijkheden en verzamelde informatie. Ik ging een eigen stichting beginnen! Elke kilometer die ik zou rennen in het nieuwe jaar kon gesponsord worden en zo zou ik geld bij elkaar gaan rennen voor onderzoek naar alvleesklierkanker. Zo stond ik toch niet helemaal buitenspel en kon ik ook iets ‘doen’. Naarmate ik de plannen verder uitwerkte, werd al snel duidelijk dat dit een berg werk met zich meebracht; Notaris, KvK, Belastingdienst, bank, beleidsplan, website en noem het maar op. Hier hingen ook (soms flinke!) prijskaartjes aan, maar dit was niet mijn bedoeling. Elke euro moet naar het onderzoek, niet naar de stichting.

Vol goede moed trok ik een keer niet de hardloopschoenen aan, maar de stoute schoenen. Ik ging rondbellen wie mij kon helpen, en met resultaat! Meer dan 90% van de oprichting is kosteloos dankzij vrienden, collega’s, lokale bedrijven en andere toppers! Stichting Kilometers voor Casper is een feit! In 2017 kunnen particulieren én bedrijven mij sponsoren om geld bij elkaar te rennen voor onderzoek naar Alvleesklierkanker. Casper is de arts die dit baanbrekende onderzoek leidt en meer info over hem én over mijn stichting vind je op www.kilometersvoorcasper.nl

Geluksmomentjes
Om mee af te sluiten wil ik jullie graag betrekken in de geluksmomentjes tijdens het lopen. We kennen allemaal onze eigen geluksmomentjes tijdens het afleggen van kilometers, de kleine dingetjes die het ‘m zo doen. Een voorbijganger die je spontaan support, een mooie zonsopkomst in een verlaten wereld op een vroege zondagochtend, of een klein kindje dat enthousiast roept ‘die gaat hard mama’. En dan nog niet te beginnen over de resultaten die je bij thuiskomst op je Looptijden app ziet, nóg sneller of nóg verder. Mijn geluksmomentjes zitten ‘m komend jaar in élke kilometer. Want élke kilometer die ik loop, is er een die bijdraagt aan onderzoek naar alvleesklierkanker. En misschien wel die éne oplossing..? Wie weet!

Ik wens jullie allemaal een heel mooi, sportief en kilometerrijk 2017 toe in goede gezondheid en met heel veel van die geluksmomentjes!

Foto's bij deze blogpost

KMVC Esther.jpg

Looptijden.nl op Facebook