Analyse van hardlooptijden op de 10 km

Gepost door Looptijden.nl op donderdag 18 februari 2010 17:13

Inmiddels zijn er al tamelijk veel hardlooptijden toegevoegd op Looptijden.nl. Dus leek het me leuk om daar eens wat statistieken over te berekenen.

Deze post gaat enkel over de statistieken over de wedstrijdtijden over 10 kilometer. Hiervan zijn er ongeveer 4.000 ingevuld, genoeg om zinnig beeld te kunnen geven.

Natuurlijk is altijd de vraag of dit een doorsnee is van hardlopend Nederland. Dat is moeilijk te beantwoorden. Het zou heel goed kunnen dat vooral hardlopers die wat actiever zijn (en dus waarschijnlijk sneller lopen) zich hebben aangemeld op Looptijden.nl. Zelf denk ik dat onderstaande resultaten toch een aardige afspiegeling geven van hardlopend Nederland.

In onderstaande grafiek zijn de eindtijden op de tien kilometer te zien. Er is een duidelijke piek rond de 45-46 minuten. Dan komen de meeste hardlopers binnen.
Analyse 10 km

Sterker nog, de meeste hardlopers komen zeer dicht bij elkaar over de finish:
  • 37% van de hardlopers loopt de 10km tussen 43 en 49 minuten
  • 50% van de hardlopers loopt de 10km tussen 41 en 50 minuten
  • 75% van de hardlopers loopt de 10km tussen 39 en 56 minuten
  • 95% van de hardlopers loopt de 10km tussen 36 en 65 minuten

Dit verklaart de enorme drukte soms bij de finish. De helft van alle deelnemers komt in een tijdsbestek van slechts 9 minuten binnen. Logisch dat het dan druk is!

Voor de mannen apart heb ik ook een aparte grafiek gemaakt:
Analyse 10 km

En natuurlijk ook eentje voor de dames:
Analyse 10 km
Hierbij moet wel gezegd worden dat deze grafiek maar over ongeveer 700 tijden gaat, en dus meer vertekend kan zijn.

Wedstrijdopbouw
Bjorn kwam met het idee om ook eens te kijken of hardlopers nou echt té hard van stapel gaan. Onderstaande grafiek toont duidelijk aan dat dit inderdaad het geval is:
Analyse 10 km
De meeste hardlopers komen te vroeg op het 5 kilometer punt. Nog leuker zou het zijn hoe dit zou zijn op het 1 kilometer punt, maar hier zijn helaas niet genoeg tussentijden van bekend.

Conclusie
De eindtijden van hardlopers laten zich in een mooie curve vangen: er zijn veel hardlopers met ongeveer gelijk tijden (41-50 minuten) en daarbuiten neemt de grafiek snel af richting nul. Ook leuk om te zien is dat er aanzienlijk meer hardlopers langzamer dan deze piek zijn dan sneller.

Vervolg?
Worden zulke analyses op prijs gesteld? Zijn er meer verzoekjes voor grafieken? Indien dit interessant gevonden wordt kan ik ook voor andere afstanden vergelijkbare grafieken maken. Zeg het maar!


Looptijden.nl op Facebook