Looptijden.nl community

Welkom bij de hardlopers community van Looptijden.nl. Hier zie je de laatste hardlooptijden, inschrijvingen en aanmeldingen. Zelf ook hardlopen kriebels? Meld je dan snel en gratis aan en begin meteen met het bijhouden van al je hardlooptijden.

Laatste blogposts

Hieronder staan de laatste weblog posts van gebruikers van Looptijden.nl over hardlopen en alles wat erbij komt kijken.

Nieuwe Plannen (Boston marathon)

Gepost door Runhedwigrun op maandag 24 oktober 2016 12:01

Nieuw blog; Nieuwe plannen

te lezen via: https://runhedwigrun.com/2016/10/24/nieuwe-plannen/

Foto's bij deze blogpost

IMG_20161008_104803.jpg

Voorbereiding Halve Marathon Etten Leur

Gepost door Erik Rommers op maandag 24 oktober 2016 08:58

Afgelopen zaterdag stond mijn laatste lange duurloop op het programma, 1 week voor de halve marathon van Etten-Leur. Dit wordt mijn 2e halve marathon en tot dusver verloopt de voorbereiding een stuk prettiger dan bij mijn eerste halve marathon moet ik zeggen. Een stuk fitter, in aanloop naar mijn eerste marathon had ik wat lichamelijk ongemak vooraf, namelijk een peesplaat ontsteking. dat maakte mijn voorbereiding toch wat lastiger. De laatste tijd heb ik (afkloppen) nergens pijntjes en het lopen gaat me goed af. Op vrijdagavond nog een bezoek gebracht aan de sportpodoloog en daar weer een paar nieuwe schoenen gekocht omdat mijn oude schoenen slijtage begonnen te vertonen en ik er ook al zo'n 900 km op had gelopen. Schoenen blijven voorlopig exact hetzelfde als voorheen, de Brooks Defyance 9. Deze zitten als gegoten en hebben dus als voordeel dat deze niet door mij vooraf te worden ingelopen.

Zaterdagochtend stonden er eerst nog wat werkzaamheden in de tuin op het programma, een viertal bomen snoeien en de heg aan 2 kanten. Op tijd uit bed dus, er stond immers ook een duurloop op de planning die ik niet te laat op de dag wilde doen. Het snoeien vlotte gelukkig en na de nodige opruimwerkzaamheden en de lunch was ik iets na 13:00 uur klaar voor mijn duurloop.

Snel nog even buienradar gecheckt en het zou droog blijven, mooi!. Meestal heb ik vooraf al bedacht welke route ik zal lopen of welke richting ik op zal gaan maar dit keer had ik nog niet echt definitief in mijn hoofd welke kant ik op zou gaan. Wel had ik bedacht dat ik minimaal de 16 km aan zou tikken vandaag. Sowieso wissel ik mijn hardlooproutes af voor de variatie, ik loop nooit dezelfde route in korte tijd. Het werd richting Haagse Beemden (Breda) waarbij ik dus vrij kort na de start de fietsbrug over de A16 moest trotseren. Wat klimmetjes in de route zou me eigenlijk wel goed uitkomen omdat in het laatste deel van de HM van Etten-Leur ook een stevige klim zit.

Had me voorgenomen om het tempo bewust zo tussen de 6 min/km en 6:20 min.km te lopen en dat ging vrij aardig. Gaandeweg werd het weer steeds beter en op een gegeven moment kwam de zon er lekker door. Wat de weersomstandigheden betreft zijn de afgelopen weken heerlijk geweest om te hardlopen. Hopelijk is dit op zondag 30 oktober ook het geval. Na een afstand van ruim 18 km moe maar voldaan weer thuis. Deze week nog 2 x een korte afstand en verder rust om de beentjes soepel te houden en dan aftellen naar zondag. Heb er zin in.

Foto's bij deze blogpost

HB 1.jpg Brooks.jpg afstand HB.jpg

Blog nr. 100: waarom ik ren (2 reacties)

Gepost door Arranraja op zondag 23 oktober 2016 15:36

Ook te lezen op http://arranraja.wordpress.com/

Tijdens de laatste Twiskemolenloop begon Looptijdenvriend en collegablogger Jan Bakker over het onderwerp van mijn aanstaande honderdste publicatie. Hem leek een overzicht van wat ik tot nu toe geschreven had wel toepasselijk. Ik had de inhoud echter allang bepaald, het meest fundamentele aller verhalen: wat is nu eigenlijk de reden dat ik aan hardlopen doe. Het was ook een praktische keuze, aangezien ik dit relaas al een hele poos op stapel had staan.

In mijn vorige epistel berichtte ik dat ik het werk met de titel "Runner's high" van Tim van der Veer had gelezen. Deze hardloper en schrijver verpakt zijn zoektocht naar waarom mensen hardlopen in een verhaal over een training in Nepal en een bergmarathon in Zwitserland. Ditboek heeft mij reeds geruime tijd geleden aan het denken gezet over waarom ik het eigenlijk doe. Ook de column "De hardloper" van Janneke van der Horst in Het Parool op de maandag na de Amsterdam Marathon van twee jaar geleden heeft aan die gedachtevorming bijgedragen. Nadat ik overigens in eerste instantie in mijn hoofd allerlei scenario's had doorgenomen om haar op ferme wijze van repliek te dienen. Zij spreekt in die column haar afschuw uit over hardlopen en over het voor haar irritante genoegen dat renners scheppen in het delen op de sociale media van hun plezier in die sport en alles wat zij eromheen beleven. Zelf schrijft ze dat zij er alleen maar depressief van wordt en nog depressiever van alle positieve posts erover op internet. Vooral op maandag schijnt de niet-renner het om die reden extra zwaar te hebben en daar houdt de hardloper volgens haar geen enkele rekening mee. Ik zou denken: 'sla die categorie berichten dan toch lekker over, meissie' Dat scheelt jou een hoop ellende'

De dag voor de editie van de Amsterdam Marathon van dit jaar verscheen er in De Volkskrant een artikel over voormalig topatleet en auteur Hans Koeleman. Het heeft zijn ideeën over hardlopen als onderwerp. Aan de hand van een paar passages uit zijn boek 'Blauwe uren', bespreekt hij wat rennen voor hem betekent en geeft hij adviezen aan anderen. Hij suggereert om heel veel aspecten, zoals het registreren van de gelopen tijd en afstand, los te laten en vooral te genieten van slechts het 'doelloos' lopen. Niet helemaal het onderwerp 'waarom' dus, maar wel wat je doet met- en tijdens het rennen, iets dat je wel weer kan doen nadenken over het waarom. Er wordt daarnaast heel veel geschreven over dit onderwerp, getuige o.a. de meerdere publicaties getiteld "Why we run" (zie ook mijn vorige blog). Ik heb nog nooit een geschrift gezien met de titel 'Waarom ik voetbal' of iets van gelijke strekking met betrekking tot een andere sport. Wel ken ik van Kees Fens 'Waarom ik niet tennis (en ook niet hockey)'. Maar daarin doet mijn inmiddels overleden oud-docent naar ik mag aannemen uit de doeken waarom hij juist niet aan sport deed. Weer een heel ander chapiter, derhalve. Een voorzichtige conclusie uit de vele zoektochten naar de verklaring van waarom er zoveel mensen hardlopen, zou kunnen zijn: blijkbaar raakt de drang om te rennen aan een ander, veel diepgelegener en basaler niveau dan de overige sporten of andere soortgelijke bezigheden. Auteurs als McDougall en Heinrich zien wetenschappelijke bewijzen dat hardlopen bij de mens in de genen zit. Kortom dat het een voor ons natuurlijke bezigheid is, een oerdrang als het ware. En je leest vaker dat hardlopers van zichzelf zeggen dat zij geboren renners zijn. Er moet daarom wel een kern van waarheid in deze theorie zitten, zou je geneigd zijn te denken.

Tim van der Veer vermeldt in zijn boek de antwoorden van een aantal lopers aan wie hij gevraagd heeft waarom zij rennen. De twee uiterste reacties zijn mij bijgebleven. Een Nederlandse trailrunster zegt 'omdat het kan' en een Engelsman bekent dat hardlopen voor hem vooral een vlucht is voor de dingen in het leven die hij niet goed aankan. Het antwoord van de vrouw zou uiteraard voor bijna alles in het leven kunnen opgaan en is mij daarom te vaag en te vrijblijvend. In de bekentenis van de Brit kan ik mij wel verplaatsen. Als ik terugkijk naar mijn eigen hardloopverleden, weet ik echt niet meer wanneer ik ben begonnen met rennen en waarom ik dat toen ben gaan doen. Het was in een tijd dat hardlopen nog lang niet zo populair was als nu en ik had ook geen direct voorbeeld van een familielid, vriend of bekende dat ik zou zijn nagevolgd. De enige reden die ik kan bedenken is dat ik ging rennen om mijn conditie op peil te brengen en / of te houden ten behoeve van de georganiseerde sporten die ik toentertijd beoefende. Maar ik weet wel dat ik het al heel snel heerlijk vond om in (toen nog) ongedefinieerde sportkleding het bos in te gaan en daar naar hartenlust kriskras over de paden te draven. Zonder benul van hoe lang, hoe ver en hoe hard ik liep. Al snel werd het een liefhebberij op zich. En ik ben, zij het soms met flinke tussenpozen, altijd blijven joggen. Waar ik ook woonde, nadat ik mijn ouderlijk huis met de twee bossen aan weerszijden op 5 minuten wandelafstand, had verruild voor een eigen onderkomen in de hoofdstedelijke regio. Waar ik nu inmiddels al weer ruim 30 jaar woon.

Steevast stond het hardlopen echter in dienst van de andere sport die ik op dat moment beoefende. Je hoeft uiteraard niet altijd bewust en met een bepaalde reden voor iets te kiezen. Het kan jou ook overkomen, of je kan er door toeval zomaar inrollen. Zo kan ik mij nog goed herinneren dat mijn ooit beste vriend mij vertelde dat hij lid geworden was van een basketballvereniging. Op de middelbare school die hij bezocht was hij met deze daar zeer populaire sport in aanraking gekomen. Ik hoor mijzelf (ik was toen zoals de meeste jongens een enthousiast voetballer) nog denken 'wat vind hij daar nou aan, dat basketballen'. Maar ik ging toch eens een keer met hem mee op een pleintje een balletje gooien en voor ik het wist was ik ook in de ban van deze geweldige teamsport. Het duurde weliswaar nog jaren voor ik Koning Voetbal vaarwel zei en bij een club ging basketballen, maar toen was ik ook helemaal om. Inmiddels heb ik 30 jaar competitiebasketball erop zitten en heb ik die carrière heel bewust beëindigd maar is deze sport mij nog steeds heel dierbaar.

Daarna heb ik mij volledig op het rennen gestort, ben ik op mijn manier fanatiek erin geworden en er na verloop van tijd over gaan schrijven. Kort samengevat zou ik kunnen zeggen dat hardlopen iets is dat ik al heel lang doe en dat bij mij hoort. Om te beginnen omdat ik er vrijwel altijd veel plezier in heb. Ik ben weliswaar geen natuurtalent en vergeleken met vele anderen niet echt snel, maar het gaat mij wel relatief makkelijk af. En iets waar je goed in bent, vind je doorgaans fijn om te doen. Verder kan ik met gemak een aantal redenen opnoemen waarom ik ren. Alleen heb ik ze geen van allen van te voren bedacht of ze mij gerealiseerd. Al die argumenten gaan echter, de ene met meer gewicht dan de andere, wel degelijk voor mij op.

Ik ben opgegroeid in de tijd dat kinderen gewoon altijd buiten speelden, zeker degenen die niet in een grote stad woonden. Zoals onze soort, de homo sapiens, van oorsprong buiten woonde of in ieder geval vrijwel altijd zijn leven buiten doorbracht, was ik als kind een buitenmens. Als je volwassen wordt, kantoorwerk gaat doen en zoals ik in sporthallen gaat sporten, raak je die band met het buitenleven al snel kwijt. Het fanatiek hardlopen deed mij de voorkeur voor het buiten zijn herontdekken. Behalve bij zware storm, keiharde regen of extreme kou of hitte, vind ik het steevast heerlijk om buiten te zijn. Het liefst in de rust van de natuur, weg van alle drukte en lawaai die de mens doorgaans produceert. In de loop der tijd ben ik ook gaan beseffen dat hardlopen mij de mogelijkheid biedt om, al is het voor korte tijd, alle verplichtingen en misère van het veeleisende, moderne leven te ontvluchten. Even weg van het gekibbel van de kinderen en het gemopper van de echtgenote. In die zin kan ik dus helemaal meegaan met de inzichten van de Engelse hardloper die Tim van der Veer uitgebreid laat figureren in het eerder genoemde boek.

Een paar decennia terug had ik het voorrecht om een tijdje basketballtrainingen te volgen bij Ton Boot, zeer waarschijnlijk een van de beste sporttrainers en -coaches die ons land ooit heeft voorgebracht. Uit interviews met hem en documentaires over hem, wist ik dat hij op momenten dat hij niet aan het werk was, heel vaak ging hardlopen. Omdat hij dan de tijd en gelegenheid had om over van alles en nog wat na te denken. Ik denk tijdens een trimloop of training al vaak na over wat ik in een blog ga schrijven. Of de ideeën voor teksten stromen vanzelf bij mij binnen. Het zou voor mij dan ook erg handig zijn als ik al die gedachten direct, zonder verdere inspanning, digitaal kon vastleggen, maar dat terzijde. Dat nadenken zou je uiteraard ook kunnen doen tijdens het op de bank zitten, het fietsen of het wandelen. De extra lichamelijke inspanning die het rennen vergt, draagt bij mij op de een of andere manier toch extra bij aan het op gang brengen van de gedachtestroom en de inspiratie. Het tegelijkertijd loslaten van het dagelijkse, soms uiterst vermoeiende en frustrerende denkpatroon is daarbij een zeer welkome bijkomstigheid.

Als kind had ik nooit problemen mee, maar toen ik groter werd vond en vind ik het nog steeds niet prettig om flink te zweten in mijn gewone kleren. Met sportkleding, en vooral hardloopkleren, is het voor mij geen enkel bezwaar. Sterker nog, wat is er nu fijner dan je lekker in het zweet te werken en de adrenaline door je lichaam te laten vloeien. Waarbij het vrijkomen van de hormoonstofjes die je een gelukzalig gevoel bezorgen, helemaal de kersen op die overheerlijke taart vormen. En als je daarbij ook nog erin slaagt je eigen grenzen te verleggen door harder, langer dan wel verder te lopen, of door niet toe te geven aan dat innerlijke stemmetje dat jou aanspoort om over te gaan op wandelpas, komt daar nog eens een extra dosis pepmiddel bovenop. Hardlopen is voor mij daarom ook een goede oefening in volharden. Niet opgeven maar gewoon doorgaan tot je aan de (denkbeeldige) finish bent. Daarbij houd ik ervan om de wereld om mij heen te observeren en op die manier mooie of interessante zaken waar te nemen. Wanneer heb je nu beter daar voor de gelegenheid dan tijdens het rennen? Ik kan daar, zoals mijn trouwe lezers onderhand wel weten, heel erg van genieten.

Hoewel je daar niet als eerste aan denkt als je deze individuele tak van sport gaat beoefenen, geeft hardlopen je zeker ook in ruime mate de mogelijkheid om het plezier dat je eraan beleeft, te delen met gelijkgestemden. Hardlopers vormen op een wonderlijke manier een heel fijne en ongelooflijk sociale gemeenschap. Ik ben ook nog zelden een renner tegengekomen die onaardig was of onsympathiek op mij overkwam. Hardlopers zijn gewoon, in ieder geval tijdens het beoefenen van hun sport, ontzettend aardige mensen. En iedere loper wordt beschouwd als een winnaar, hoe lang hij of zij er ook over doet, hoe ver hij of zij ook gaat. Dat brengt mij meteen bij het laatste argument dat ik in dit verhaal te berde wil brengen: het is voor mij een heel goed en vooral dankbaar onderwerp om over te schrijven. Dat was zeker geen vooropzette reden om ooit de renschoenen onder te binden, eerder een erg leuke toegevoegde bijkomstigheid, maar daarom voor mij niet minder bevredigend en belonend.

Als ik alle redenen die ik hierboven heb genoemd achteraf goed beschouw en ze tijdens een hardloopsessie nog eens rustig de revue laat passeren, kom ik tot de conclusie dat een belangrijk argument het feit is dat ik een sportdier ben. En dat na het pony-rijden, voetballen, tennissen en basketballen dat ik ooit in georganiseerd verband heb gedaan, op dit moment in mijn leven door het vrijblijvende en individuele karakter, hardlopen de meest geschikte tak van sport voor mij is. Deze sport past genetisch gezien ook nog eens 100 procent bij mij. Alle andere genoemde aspecten, waaronder die zeker ook heel belangrijke, de ontsnappingsclausule, zijn er gaandeweg als 'beweegredenen' bijgekomen. Alles bij elkaar zorgen ze ervoor dat ik niet meer zonder kan of wil. Dat werd mij de ochtend na een flink inspannende 16,1 km-training weer eens duidelijk. Toen ik in het zojuist doorgekomen zonnetje even naar het kanaal wandelde om een boot te fotograferen,zag ik daar flink wat mensen hardlopen. Het liefst was ik direct met een van hen meegerend. Ik kan het eigenlijk gewoon niet laten.

Freedom Run, je was geweldig! (2 reacties)

Gepost door Tante Jos op zondag 23 oktober 2016 15:30

Bezoek ook eens onze gezellige Looptijden Community groep op Facebook!
Een groep voor en door gebruikers van Looptijden.nl
https://www.facebook.com/groups/257126207961197/

5,92 km - 00:46:33 - 7,6 km/u - 548 kcal (Garmin)
Uitrusting: Bare Access Arc 3. Ice-Paradise Pink.

Owh..waar zal ik toch eens beginnen...ben echt nog steeds razend enthousiast over mijn/onze run van vandaag!

Dit was mijn eerste evenement op mijn Bare Acces schoenen. 21 juli 2016 liep ik voor het eerst 1.62km op deze schoenen en vandaag (na een goede opbouwende training) liep ik dus mijn eerste evenement van 6km!
Het laatste evenement van dit jaar en hoe mooi is het dan om dit zo af te kunnen sluiten!

Ik liep deze run met Kitty, een mede hardloopster uit de "Only running women (NL)" groep van Facebook. Beide een beetje hetzelfde nivo en nog belangrijker, we lopen puur voor de fun en het genieten.

Om een lange blog wat korter te maken (daar houd ik zelf ook niet van) stonden we klaar aan de start. Start schot en gas erop!Meteen een bos in....heerlijk..die geur. Vooral veel zandpad, wat ik normaal niet doe maar het was weer een extra uitdaging en het voelde super. Helaas was het erg mistig dus echt veel gezien heb ik niet maar de sfeer was echt top onder de lopers!

Ik deed mijn ding, liep lekker de zandpaden over en voordat ik het wist....hoorde ik de muziek van de finish alweer. Jeetje...zijn we er al? Natuurlijk moest ik weer even "de mist" in gaan...door op het einde de verkeerde afslag te nemen maar goed..geloof dat dat bij me hoort. Ach, wat kan mij het schelen...die paar seconden meer....ik had mijn (bijna) 6km er op zitten en wat had ik genoten!

Kitty was inmiddels al over de finish en heeft daardoor een super leuke actiefoto kunnen maken van mijn "overwinning".

Wat ben ik trots op mezelf!Nooit gedacht dat ik dit zou gaan doen en dan ook nog eens op minimalistische schoenen! Het is me gewoon gelukt....zelf alles opgebouwd..hard voor getraind en dan is dit echt de kroon op mijn harde werk!

Kan er bijna van janken... Wink smiley

Garmin: https://connect.garmin.com/modern/activity/1416865612

NEVER GIVE UP!

Foto's bij deze blogpost

Freedom Run.jpg

helemaal blij met mijn sporthorloge

Gepost door monique de vries op vrijdag 21 oktober 2016 15:53

vandaag gekocht mijn mooie sporthorloge waar ik al letterlijk maanden van kwijlde en zo graag wou hebbenTheeth smiley

eindelijk heb ik hem in mijn bezit en kan ik zeggen ik ben trotse eigenaar van de tom tom runner 2 cardio gps +muziekTounge smileyTounge smileyTheeth smiley

ik hoop vele km ermee te lopen en er veel plezier ermee te beleven maar eerst moeten we nog even goed uitzoeken hoe alles werkt en dat is op zich al een beste klus aangezien ik a technich benWink smiley

Foto's bij deze blogpost

14798828_1111172502252114_394561213_n.jpg

Laatste training voor de Freedom Run (4 reacties)

Gepost door Tante Jos op donderdag 20 oktober 2016 17:08

Bezoek ook eens onze gezellige Looptijden Community groep op Facebook!
Een groep voor en door gebruikers van Looptijden.nl
https://www.facebook.com/groups/257126207961197/

5,01 km - 00:39:05 - 7,7 km/u - 419 kcal (Garmin)
Uitrusting: Bare Access Arc 3. Ice-Paradise Pink.

Wat een herfstweer joh....maar wel veel lekkerder om in te lopen dan die hitte van een tijd terug. Het zat allemaal krap in de tijd vandaag...dit was de laatste kans om een training te doen voor het evenement van zondag dus het moest vandaag gebeuren!

Regenjasje was geen overbodige luxe maar ik had het echt getroffen. Letterlijk tussen de buien door kunnen lopen geloof ik.

Als ik net ga lopen moet ik altijd "mijn pas" even vinden. Alles voelt nog even stijfjes aan....maar als ik het allemaal een beetje warm gelopen heb zit de pas waar ik naar zocht...er zo in.

Ja...hij ging weer lekker..op naar de Freedom Run! (6km)
http://freedomrun.nl/

Garmin: https://connect.garmin.com/modern/activity/1413124068

NEVER GIVE UP!

Foto's bij deze blogpost

paardje.jpg

Devil's Trail Utrechtse Heuvelrug

Gepost door Jos Oonincx op dinsdag 18 oktober 2016 17:59

DT Utrechtse Heuvelrug 2016 Moenen trail.
En voor de vierde keer komt er een duveltje uit het doosje; verrassend zijn ze immers altijd die Devil’s trails.
De 1e in 2013 (Rijk van Nijmegen) bleek, vanwege het weer, verrassend zwaar door de natte en lastig te lopen ondergrond. De 2e in Doorn in 2014 behaalde ik mijn snelste kilometer tijd op een trail en bij mijn 3e in 2015 in Drunen ging ik kapot, omdat het venijn in de staart van de duivel zat; mijn 22 km werden er daar bijna 25 en ik verzeker je: Er ligt veel los zand in de buurt van Drunen. (behalve dan in de ‘paardenbak’ bij de finish waar ik mijn schoenen 2x in de drab kwijtraakte).
Nou ben ik, op zijn Brabants gezegd, ‘vor d’n duvel nie bang’ en op 9 oktober wijzigde ik op het laatste moment mijn afstand voor de DTUH van 16,66 naar 26,66 met daarbij 300hm.
Niet de ‘Lucifer’, maar toch met 1 oog naar de ‘Moenen’ gekeken om wat meer van de omgeving te zien..

Bij aankomst werd ik verwelkomd door een bijzonder leuke fan die aan het spelen was bij het ‘Doorns Gat’
De start bij het ‘Doorns Gat’ is heel even een gat, maar daar mag je ook snel weer uit klimmen door het losse zand. Ik koos voor de kortste weg en dat is recht op de duivel af, die daar in het zand is weggezet.

Via het bos gaan we langzaam over in single tracks; vanwege de ‘Zonnedauw’ (vleesetende plant) kunnen we niet langs het vennetje. Verderop liggen een paar planken over een brede greppel en we lopen tussen varens en naaldbomen.
Ik weet nog wat er op volgt; een diep uitgesleten pad dat flink omhoog gaat, richting de tombe van Jan van Nellesteyn. Een mausoleum op de ‘Donderberg’. Deze Jan schepte er een duivels genoegen in om de kinderen uit zijn 1e huwelijk dagelijks van beneden (hun woonplek) naar boven (zijn woonplek) tegen hun toekomstige graf aan te laten kijken.

Eenmaal boven zijn we snel bij ‘Banana hill’ voor de 1e foerage. Daarna volgt een stuk beukenbos wat aanloop is voor een mooie single track over de hei waar ook het eerste losse zand ligt.
Vervolgens gaat het weer omhoog, richting ‘Amerongse berg’, het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. De bossen hieromheen dateren uit de 18e eeuw en waren destijds jachtgebied voor de kasteelheren.

Als we door het ‘Leersumse Veld’ gaan, een zwaar stuk door veel mul zand, treffen we de lopers van kortere afstanden. Met name de 8,66 km loopsters stuiven ons letterlijk voorbij door het schitterende heideveld. De grazende schapen kijken er niet van op of om.

Na ruim 21 km (iets meer dan 2 uur) krijg ik het zwaar en neem nog wat gel en mineralen om het laatste stuk door te komen. Ik blijf mijn voorgenomen tempo van +/- 6 minuten/km aanhouden en weet dat na wat klimmen straks de ultieme afdaling op me wacht. Na ruim 26,5 km stort ik me naar beneden door het losse zand van het ‘Doorns Gat’ en mijn fan speelt er nog vrolijk in de zandbak. Moenen trail volbracht; super gevoel; lang genoeg voor mij vandaag.

Als echte laatste ‘hobbel’ krijg ik een ‘Heuvel biertje’ dat ik met de verdiende medaille kan openen. Dan krijg je toch weer ‘Sympathy for the devil’.

Ook deze Devil’s Trail was weer prima georganiseerd; op locatie, bij de foerage en na de finish. Een prachtig, afwisselend parcours met alle denkbare ondergrond, technische stukjes en klimmen en dalen. Na de trail nog volop gelegenheid om na te praten (Friezen, Limburgers, Zeeuwen), in de ‘hot tub’ te springen of een massage te ondergaan.
De vriendelijke en behulpzame vrijwilligers maken het plaatje compleet; een hemels genoegen dus om de hel te beleven.

Foto's bij deze blogpost

dt2a.jpg

Drie Halve-Marathon-Musketiers in Amsterdam (4 reacties)

Gepost door Peter de Haan op maandag 17 oktober 2016 23:56

Mokum is mijn stad, dat kun je wel zeggen. De liefde voor Amsterdam werd mij met de paplepel ingegoten, ook dát kun je wel zeggen. Mijn geliefde Oma (wie-of-wat dan ook hebbe haar ziel) nam mij gedurende mijn jeugd tijdens menig logeerpartij mee vanuit Overveen naar onze prachtige hoofdstad. Terwijl wij samen over de grachten wandelden vertelde zij vol vuur over de stad en haar bewoners. Ik werd als klein jochie verliefd op Amsterdam en de Amsterdammers. Veel later zou ik er nog een drietal jaren werken bij wat nu KPMG is. En de talloze uitgaans-, concert-, museum-, dineer-, kroeg- en overige avonturen die ik in de loop der jaren in de stad heb beleefd hebben er ook toe bijgedragen dat ik me altijd heerlijk thuis voel als ik er vertoef.

Vier weken na het memorabele Dam-tot-Damspektakel stond alweer een bruisend hoofdstedelijk festijn op het programma. Voor de derde maal zou ik mij wagen aan de Halve Marathon van Amsterdam. En er was veel recht te zetten dit keer.

Drie jaar geleden was mijn debuut op deze wedstrijdloop op een beschamend fiasco uitgelopen. Door een veel te ambitieus halve-marathonschema was ik in de eraan voorafgaande zomermaanden compleet overtraind geraakt. Gevolg: niet de beoogde en vurig gewenste 1 uur en 50 minuten, maar een desastreuze 2:08:37. Goed gedaan Petertje! En vorig jaar bleef ik een luttele 8 seconden van de 2-uurgrens verwijderd. Dit kwam onder andere doordat de door mij ingehuurde - en vorstelijk betaalde - hazen 15 kilometer lang een te laag tempo onderhielden om vervolgens 6 kilometer lang de poten onder hun gat vandaan te lopen teneinde de streeftijd te halen. En in dat geweld ging ik roemloos en jammerlijk ten onder. Alweer goed gedaan Petertje! Menigeen vroeg mij achteraf: wat is nou 8 seconden in the grand scheme of things? Onbedoeld sloegen zij precies de spijker op de gevoelige snaar. Inderdaad: ‘maar’ 8 seconden. Meer dan genoeg voor mij om er wekenlang stevig de smoor over in te hebben.

Maar vandaag zou alles anders worden - zo had ik mij voorgenomen. Het was een stralende nazomerdag, waarop de temperaturen des ochtends in Kenianentempo richting de 18 graden waren gesneld. Na de veel koelere trainingsmomenten van afgelopen week was het nu weer tijd voor de korte kleertjes, zo had ik mij in de vroege ochtend staand voor het rijkelijk gevulde looprek bedacht.

De heenreis naar het evenement zou vandaag via Leiden lopen. Om klokslag 11:16 uur gingen Looptijden-vriend Jaco en diens metgezellin Everdien samen met mij de treinreis naar Amsterdam maken. De begroeting vooraf in de Starbucks bij Leiden Station was allerhartelijkst. Jaco had ik al in levenden lijve ontmoet tijdens het veel gememoreerde Grote Leidse Marathonfestijn, afgelopen mei. De in Leiden woonachtige Everdien ontmoette ik vandaag in de veelgeroemde koffietent voor het eerst.

Vol positieve wedstrijdspanning en daaraan verwante verwachtingen tuften wij naar Amsterdam-Zuid in een trein die voor het overgrote deel met hardlopers was gevuld. Daarna volgde een wandeling naar het Olympisch Stadion, het indrukwekkende decor van start en finish. In de nabijgelegen drukbevolkte sporthallen moesten wij eerst onze startnummers ophalen. Elke keer weer vraag ik mij af waarom die startnummers niet gewoon opgestuurd kunnen worden, zoals bij zoveel andere grote bekende wedstrijdlopen. Nu moesten wij ons zoals zovelen door een waar mierennest heen wurmen om na veel vijven en evenzovele zessen ons nummer in ontvangst te kunnen nemen. Het zou een hoop schelen als dat niet meer hoefde. Ik ga maar eens de Stoute Schoenen aantrekken en een Boze Brief schrijven richting de organisatie. Just kidding natuurlijk. Zó druk ga ik me er nou ook weer niet om maken.

Alhoewel: tijd om eens lekker in te lopen was er ditmaal niet. Razendsnel moest er worden omgekleed, toiletten bezocht, doping ingebracht, enfin de gebruikelijke rituelen die aan elke loop voorafgaan. Vervolgens was het tijd voor een korte foto-shoot, uitgevoerd door een vrijwilliger die wij uit de mensenmassa hadden geselecteerd. Eén van de fraaie resultaten daarvan heb ik als bijlage aan dit artikel gehecht.

Na dit fotomomentje moesten wij met gezwinde spoed onze tassen inleveren en als een gesmeerde speer richting de startvakken gaan, want de start van Jaco zou weldra volgen. Everdien en ik zouden in ons (gele) startvak pas een kleine 20 minuten later starten dan onze Tholense Topatleet. Het voorlopig afscheid was buitengewoon roerend: als wij elkaar na ruim tweeëneenhalf uur zouden wederzien dan zou alles duidelijk zijn.

Na het startschot om klokslag 13:38 uur bleven Everdien en ik een tijd lang ‘gebroedsterlijk’ bij elkaar lopen. Ons beider strategie bestond erin dat we niet al te rap zouden starten en dat wij – zodra de tijd rijp zou zijn – onze versnellingen zouden plaatsen. Het was erg warm geworden dus de eerste 6 kilometers werden in een rustig tempo van om en nabij de 5m40s per kilometer afgelegd. Toen, op een saai recht stuk langs het industrieterrein nabij de Van der Madeweg, besloot ik het gaspedaal wat verder in te trappen. Het ging ondanks de warmte redelijk lekker en ik wist dat een hoger tempo van plusminus 5m30s nog steeds comfortabel zou zijn. Zo werd kilometer na kilometer door het oostelijk gedeelte van Amsterdam afgelegd. Everdien was ik inmiddels kwijtgeraakt, maar ik vermoedde al dat haar versnelling iets later zou komen dan de mijne. Tot die conclusie was ik in de voorbesprekingen met haar al gekomen. Enfin, ik zou het wel zien. Het zou immers geen onderlinge wedstrijd zijn.

Het breekpunt bij de Amsterdam Halve Marathon wordt voor mij altijd gevormd door het opdraaien van de Zeeburgerweg, na zo’n 13 lange kilometers. Dit vormt het begin van de lange weg terug naar de verlossende eindstreep. Net als bij de voorgaande keren voelde ik dat de krachten langzaam begonnen weg te vloeien. Het was warm, heel warm, de lage zon scheen soms fel in je gezicht waardoor het er niet gemakkelijker op werd. Ik pakte uiteraard trouw alle verfrissingen en sponsen aan die ons op de drankposten werden aangereikt. Anders zou het al helemaal een moeizaam avontuur worden.

Vlak na het 14km-punt passeerden mij de hazen die waren gecontracteerd om een tijd van 1u55m te lopen. Met de moed der wanhoop haakte ik aan, hopend dat ik een goede cadans zou kunnen vinden. Als het zou lukken dan zou ik een mooie tijd van onder de 1 uur en 55 minuten lopen. Maar helaas – het zat er vandaag domweg niet in. Ik moest de pacemakers en hun gevolg laten gaan en me weer volledig gaan wijden aan mijn eigen lijdensweg.

Het werd zwaar, heel zwaar op de Stadhouderskade. Het Tropenmuseum riep associaties op met deze voor half oktober belachelijke warmte. De Torontobrug over de Amstel werd bijna een Bridge Too Far. En de Arcade onder het Rijksmuseum had ik dolgraag willen benutten voor een snellere doorsteek richting dat verrekte stadion waar die verrekte eindstreep lag. Maar ja, afsnijden mag niet, ook niet in Amsterdam.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg was lag daar de volgende hindernis te wachten: de ellenlange weg door het Vondelpark. Inmiddels was ik redelijk gesloopt en kon ik alleen maar op pure wilskracht verder. De aanvankelijke snelheid was er nu he-le-maal uit.

Het verraderlijke van het Vondelpark ligt ‘m in de Amstelveense Weg die je betreedt als je het park verlaten hebt. Er rest dan nog een tweetal kilometers richting de finish, maar als je niet meer fris bent is dat een monsterafstand kan ik U melden. Ik had al mijn hoop gevestigd op nog maar één ding.

En dat was Café De Blauwe Reiger, aan de linkerkant van de Amstelveense Weg vlak voor de rotonde op één kilometer verwijderd van het stadion. Hier zouden Goudse Runners-collega Wim en zijn Old Boys Network zich ophouden om mij de laatste en beslissende aanmoedigingen toe te werpen. Zo hadden wij het daags tevoren afgesproken. Zij zouden mij door die laatste helse kilometer heen helpen. Maar ook hier bleek weer dat de theorie (lees: de gemaakte afspraken) vaak mooier is dan de praktijk (lees: de daadwerkelijke aanwezigheid van Wim en zijn kornuiten op de gewraakte plek). Mooie boel. Enfin dan maar mijn laatste krachten aanspreken voor de laatste minuten van deze monstertocht.

In het bom- en sfeervolle Olympisch Stadion snelde ik over de finishmat in een netto tijd van 1:58:27. Een tijd om tevreden over te zijn, gezien de drukte en de warmte en het feit dat ik na het marathongeweld van het voorjaar de lat niet overdreven hoog had gelegd. Gewoon lekker en ruim onder de twee uur gelopen. De debacles van 2013 en 2015 waren met deze prestatie tenietgedaan!

Vlak na de finish ontwaarde ik Jaco in de uitwasemende mensenmassa. Door allerlei fysiek ongemak had hij helaas niet zijn beoogde tijd kunnen lopen. Je kon zien dat hij het moeilijk vond om dat te accepteren – hoe herkenbaar en begrijpelijk overigens. Maar ik heb ongelooflijk veel respect voor zijn doorzettingsvermogen, want hij had er toch nog een 1u43m uit weten te persen. (Sorry Jaco voor dit ongepaste woordgrapje, maar ik kón het niet laten).

Everdien was – zo bleek later – mij uiteindelijk tot op 28 seconden genaderd, na aanvankelijk een minuut achter mij gelopen te hebben. Zij had blijkbaar haar race net iets verstandiger ingedeeld dan ik, of had beter kunnen omgaan met de warmte. Zij had haar PR met maar liefst een minuut verbeterd, waarvoor vanaf deze plek hulde en een heel diepe buiging.

Het is al met al een prachtige loopdag geworden met wel heel veel stof om over te verhalen - zo bedenk ik mij opeens als ik de lengte van dit artikel zie. Het was een warme en rommelige (want drukke) loop, dat wel. Maar in de prachtige setting van Mijn Amsterdam is het een parel waarvan ik er nu al drie aan mijn ketting heb mogen hangen.

Jammer dat Oma dit alles niet meer heeft kunnen meemaken. Maar toch is ze bij me, altijd eigenlijk, en dus ook als ik in haar én mijn stad over de straten ren.

Foto's bij deze blogpost

20161016_123810 (3).jpg Adam1.jpg

Goed begin van de week!

Gepost door Tante Jos op maandag 17 oktober 2016 08:47

Bezoek ook eens onze gezellige Looptijden Community groep op Facebook!
Een groep voor en door gebruikers van Looptijden.nl
https://www.facebook.com/groups/257126207961197/

5,3 km - 00:38:52 - 7,77 km/u - 438 kcal
Uitrusting: Bare Access Arc 3. Ice-Paradise Pink

Na een relaxed weekend vandaag meteen weer aan de bak met een vroeg ochtend rondje. Aankomende zondag staat het laatste evenement op de planning en ik ben er klaar voor!

Lekker gelopen weer....iets meer dan 5km op een, voor mij, normaal tempo. Nu ik eenmaal zover ben gekomen op mijn Bare Access schoenen, spookt de vraag door mijn hoofd of ik op mijn Asics moet gaan trainen voor de 10km in Rotterdam....of op mijn Bare schoenen.

Ik heb nog maar 1 keer 10km gelopen maar als ik het op mijn Merrell's gewoon eens uitbouw....of juist niet. Kan mijn lichaam dit aan...of help ik het dan de vernieling in? Allemaal vragen die door mijn hoofd spoken en nu heb ik zoiets van: ik start mijn 10km schema op mijn Asics en als dat niet zo goed voelt als het lopen op mijn Merrell's....tja...misschien maakt dat de keus makkelijker.

Alle tips en meningen zijn welkom!

NEVER GIVE UP!

Garmin: https://connect.garmin.com/modern/activity/1408830045

Foto's bij deze blogpost

14650592_1093730154015952_7336019743066267423_n.jpg

Deze tijd wil ik graag verbeteren. Probeer dit toe te voegen, maar lukt niet

Gepost door Michele van Ee op zondag 16 oktober 2016 11:14

17 M. van Ee 1979 Ermelo 26:53 (Nijkerk 2013)

Foto's bij deze blogpost

DSC_0188.JPG

Bekijk alle blog posts

Looptijden.nl vandaag

Elke dag zijn er duizenden hardlopers op Looptijden.nl actief.

Bekijk activiteiten vandaag

Looptijden.nl komende week

Er worden elke week veel activiteiten en evenementen ingepland op Looptijden.nl.

Bekijk komende week

Loopgroepen

Er zijn honderden loopgroepen actief op Looptijden.nl.

Bekijk de groepen

Challenges

Doe mee met een challenge op Looptijden.nl en daag jezelf uit.

Bekijk de challenges

Zoek een hardloper

Op zoek naar iemand op Looptijden.nl?

Zoek een hardloper