Looptijden.nl community

Welkom bij de hardlopers community van Looptijden.nl. Hier zie je de laatste hardlooptijden, inschrijvingen en aanmeldingen. Zelf ook hardlopen kriebels? Meld je dan snel en gratis aan en begin meteen met het bijhouden van al je hardlooptijden.

Laatste blogposts

Hieronder staan de laatste weblog posts van gebruikers van Looptijden.nl over hardlopen en alles wat erbij komt kijken.

Tussen bewustzijn en roes

Gepost door Arranraja op zondag 27 juli 2014 17:03

Ook te lezen (met heel veel foto's en een link naar de muziek) op http://arranraja.wordpress.com

Het Diemerpark is momenteel op zijn mooist, zo heb ik onlangs kunnen constateren. Ik zag een prachtig geheel van uitbundig bloeiende planten, -struiken en -bomen toen ik kriskras door het park aan het rennen was. Sterker nog, Ik liep er aan het begin op mijn vaste stukje bermtrailen dwars tussendoor. Daarbij had ik op sommige momenten maar een smal hazenpaadje om mij op voort te bewegen, maar het was zeker een inspirerend looptoneel.

Nog nooit eerder heb ik op deze plek zo’n kleurenpracht geregistreerd, terwijl ik een paar dagen ervoor ook door het park gerend had. Alleen toen liep ik slechts van A naar B via de “hoofdweg”. Nu ging ik kriskras door het park, waardoor ik meer van de natuurlijke stoffering in mij kon opnemen. Kwam dit omdat ik hier tot nu toe in deze tijd van het jaar niet gelopen had of had ik de kleurenparade gemist door de concentratie of de roes bij het lopen? Ik zou het niet kunnen zeggen.

De keer ervoor dat ik hier rende, bij een 18 km-training, had ik niet zoveel uitbundigheid waargenomen, of was deze er toen nog niet? Omdat ik doorgaans toch wel aardig wat details in mij opneem tijdens het lopen, kan ik mij bijna niet voorstellen dat ik zoveel fraais compleet gemist zou hebben. Libellen zweefden voor mij uit en vlogen al het ware met mij mee, zoals ik reeds tijdens eerdere trainingen op bospaden had waargenomen. Een paar keer al had ik in mijn hoofd gehad om een gedicht te schrijven over die vliegende metgezellen maar dat is er helaas niet van gekomen.

Waar ik, letterlijk en figuurlijk, ook reeds langer mee in mijn hoofd rondloop is de vraag hoe het toch kan dat je de ene keer en het ene moment precies registreert wat er in jouw directe omgeving gebeurt tijdens het rennen, tot en met de insecten en veelpotigen die vlak voor je op de weg jouw pad kruisen. En dat je de andere keer, of op sommige momenten, zodanig in een roes bent dat alles om je heen jou volledig ontgaat. Met daar tussenin uiteraard nog een paar overgangsstadia.

De wielrenners die ik nu aan beide kanten van het kanaal zag, kun je meestal niet over het hoofd zien, evenals de meerdere lopers die je altijd wel tegenkomt. Zo kwam er een vrouw achter mij lopen die ik niet direct kon afschudden, ik had zelfs het idee dat zij langzaam maar zeker op mij aan het inlopen was. Dat vond ik niet zo’n prettig gevoel. Ik heb liever collega’s voor mij die ik eventueel kan inhalen dan dat ik het vermoeden heb dat ik voorbijgestoken ga worden. Gelukkig ging ik op een bepaald punt linksaf en liep zij rechtdoor.

Tijdens deze training was er een afwisseling van zon en wolken. Op momenten dat de zon scheen, zag ik mijn schaduw voor mij uit vluchten. Ik zag mensen recreëren in de zon, konijntjes in het gras, een wandelende vrouw waarvan ik vermoedde dat het een collega van mijn vrouw zou zijn. Toen ik haar passeerde leek zij veel meer op een collega van mijn eigen werk. Of zij echt die persoon was weet ik niet zeker, daarvoor was het moment van identificatie te kort en te vluchtig. Ergens stond er ineens een kinderwagen in het hoge gras. Dat bevreemdde mij in eerste instantie en maakte mij alert. Maar toen ik er vlak langs voorbij liep zag ik dat er een vrouw direct aan de andere kant naast het voertuigje zat en dat zij een dekentje of ander stukje textiel boven haar hoofd hield als beschutting tegen de zon.

Ik registreerde wetshandhavers bij het plaatselijke strandje en een vrouw met een hond en een kind. Mijn plan was aanvankelijk om in het park te blijven lopen maar toen er een groot stuk blauwe lucht zich in het zwerk aandiende, leek het mij verstandiger om de schaduw op te zoeken en besloot ik terug te keren naar de andere, lommerrijke kant van het kanaal. Ik liep met de cruise control aan de brug op achter een andere loper aan. Met een voor mijn gevoel constante snelheid dus, die niet minder werd naarmate ik de brug besteeg. De brug afkomend aan die andere kant, schoof er ineens een grote wolk voor de zon. Zo goed was mijn inschatting dat het voorlopig zonnig zou blijven dus niet. Maar ik was nu op mijn vertrouwde fietspad onder de bomen en liep daar rustig en tevreden in oostelijke richting.

Zoals wel vaker, passeerde er een groot, in dit geval wit, passagiersschip op het water. De naam ervan is mij helaas ontschoten. Even later kliefde er een snelle motorboot door de golven die het schip had achtergelaten. Ook die zie je hier wel vaker, wat niet verwonderlijk is met de vele luxe jachthavens dicht in de buurt. Op de heenweg had ik de wind achter en dus na mijn keerpunt op de terugtocht kwam diezelfde wind van voren. Tegen voelde die bries wat fris tot zelfs een beetje koud aan. Best wel even een prettig gevoel. Ik zag een aantal ganzen in het weiland verderop. Vandaag was ik, tegen mijn gewoonte in, maar eens vertrokken zonder hartslagmeter. Ik begon met een gemiddelde snelheid van 11 per uur, maar na 7 km kwamen mijn `rondjes` boven de 5:30 en verloor ik dus snelheid. De laatste km’s gingen in tijden boven de 6 minuten en zat ik derhalve onder de 10 per uur. Dat mocht voor mij de pret echter helemaal niet drukken.

Het was zondag en ineens had ik het fraaie, instrumentale “Rockport Sunday” van Tom Rush in mijn hoofd. Dat is een rustig nummer dat prachtig wordt vertolkt op de akoestische gitaar en het weerspiegelde op dat moment precies mijn gemoedstoestand tijdens het lopen. Hoe een mens erop komt, ik heb geen idee maar ineens was de prettige gedachte aan dat stukje muziek er en hoorde ik het in mijn hoofd. `Rush` is natuurlijk Engels voor `haast` of `drukte`, maar het klinkt bijna als `roes`. Zijn gitaarnummertje zou je ook haast in die gemoedstoestand kunnen brengen. Verder was ik toen overigens behoorlijk bewust bezig met het registreren van wat er in mijn directe omgeving zoals te zien was.

Misschien is het zo dat je in een roes raakt als je een wat hoger tempo en tegelijkertijd makkelijk loopt, als alles vanzelf lijkt te gaan. Net als weleens gebeurt in de auto of op de fiets, mis je dan dingen om je heen en ben je bepaalde punten voorbij voor je het in de gaten hebt. Je zou dit ook slapend lopen, fietsen of autorijden kunnen noemen. Op de bicyclette of in de voiture midden in het verkeer kan dit natuurlijk veel gevaarlijker zijn dan wanneer je op een rustig fietspad of anderszins in een kalme omgeving jezelf in het zweet aan het werken bent op je hardloopschoenen. Ook in het geval je vermoeider bent en/of druk bezig om je tempo te continueren, kan het gebeuren dat je geen gelegenheid hebt om te beseffen wat er om jou heen gebeurt. Ook dat kan natuurlijk weer gevaarlijk voor je zijn omdat je dan niet goed kunt anticiperen op noodsituaties.

Mijn vermoeden is dat ik het meeste van de wereld meekrijg als ik relaxt en in een kalm tempo mij voortbeweeg over het asfalt, over de klinkers of over de halfverharde paden. En ik heb ongetwijfeld al veel vaker vermeld dat ik dan het meeste geniet van het lopen. Ontspannen fysiek bezig zijn en kijken naar al het moois dat de werkelijkheid om mij heen te bieden heeft. Dat gaat niet meer zo eenvoudig als je erg vermoeid bent uiteraard of druk bezig om een bepaalde snelheid vol te houden of een geplande scherpe eindtijd te realiseren. Dan ben je er alleen maar naartoe aan het werken om die (denkbeeldige) eindstreep te passeren.

Als je op je gemak in je eentje aan het struinen bent langs het water, in de polder, door het bos of op de heide heb je natuurlijk ook veel meer de gelegenheid lekker weg te dromen dan wanneer je voor je loopjes afhankelijk bent van drukke verkeerswegen of lawaaierig en druk bevolkt stedelijk gebied. Om nog maar te zwijgen van de situatie waarin je met honderden of duizenden medelopers deelneemt aan een georganiseerde loop, waarbij mogelijk ook nog eens veel luidruchtig publiek en duidelijk hoorbare muziek langs het parcours present is. Hiermee wil ik trouwens niets ten nadele van enthousiaste toeschouwers en musici naar voren brengen, laat dat alsjeblieft duidelijk zijn.

Ik ben heel benieuwd wat jullie ervaringen zijn op dit gebied, wellicht zijn die weer compleet anders dan de mijne.

!

Gepost door Ernst Jan Meindersma op zaterdag 26 juli 2014 19:51

he Wilma je mag niet 2x dezelfde training toevoegen. dat is niet eerlijk Wink smiley

Loop nu 1 jaar.

Gepost door Ellen Rolaff op zaterdag 26 juli 2014 19:29

Ik ben in Juli 2013 begonnen met hardlopen. Ik liep met Evy op mijn mobiel. Heb Start to run gedaan en erna ben ik bij een loopgroep de Brugrunners in Spijkenisse gaan lopen.
Dat is echt heel leuk en gezellig. Je leert er ook op je houding te letten en met de intervaltraining op elke dinsdag gaat je echt vooruit.
Ik heb al met een paar wedstrijden meegedaan. Eerst 5km Etten-leur en Rotterdam NL fit. en later de 10 km CPC in Den Haag en Marathon Rotterdam en de Mariekenloop en de Ladiesrun in Rotterdam.
Nu ga ik voor de 15 km de 7 heuvelenloop in Nijmegen in November. Dus ik heb nog even de tijd om te trainen.
Ik heb onlangs 3x 15 km gelopen en dat ging best lekker.

Foto's bij deze blogpost

CPCloop2014 0501.jpg 153033_speakerextra_ml14_dsc_4585_online.jpg

Loop nu 1 jaar.

Gepost door Ellen Rolaff op zaterdag 26 juli 2014 19:28

Ik ben in Juli 2013 begonnen met hardlopen. Ik liep met Evy op mijn mobiel. Heb Start to run gedaan en erna ben ik bij een loopgroep de Brugrunners in Spijkenisse gaan lopen.
Dat is echt heel leuk en gezellig. Je leert er ook op je houding te letten en met de intervaltraining op elke dinsdag gaat je echt vooruit.
Ik heb al met een paar wedstrijden meegedaan. Eerst 5km Etten-leur en Rotterdam NL fit. en later de 10 km CPC in Den Haag en Marathon Rotterdam en de Mariekenloop en de Ladiesrun in Rotterdam.
Nu ga ik voor de 15 km de 7 heuvelenloop in Nijmegen in November. Dus ik heb nog even de tijd om te trainen.
Ik heb onlangs 3x 15 km gelopen en dat ging best lekker.

Foto's bij deze blogpost

CPCloop2014 0501.jpg 153033_speakerextra_ml14_dsc_4585_online.jpg

2014-07-25: De Kust Bunkerrun - Wijk aan Zee

Gepost door Jan Bakker op zaterdag 26 juli 2014 00:12

Eind februari deed ik mee aan de zogenaamde Stamppotrun. Een initiatief van de Heemskerkse ultraloper Rinus “running”.
Nu dan een min of meer zomereditie van wederom zo’n mooie en leuke trailrun. Plaats van handeling dit keer niet het Castricumse strandpaviljoen Deining, maar het aan het Wijk aan Zeese strand gelegen paviljoen De Kust. De Kust kende ik al, want ik kom er in de zomer wel eens voor een “bakkie” en/of een hapje.

Vrij snel nadat Rinus (eveneens een collega én Tata Steel runner) op facebook het evenement hiervoor had aangemaakt stroomde het al vol met aanmeldingen. Ik zag een aantal bekende namen van trailrunners die ik in februari had ontmoet. Ha, toen een stamppot maaltijd ná met zijn allen, nu slechts een drankje. Toen heroïsch weer en bovendien lopend in de duisternis. Dat was nu wel even anders... Wel wat spatjes, maar verder ideaal voor een tochtje.
De trailrun, overigens geen wedstrijd maar een funrun, die Rinus had uitgezet was 10km lang en zou ons voeren over het strand en door de duinen. De leidraad was dit keer de batterij bunkers gelegen in dit gebied. De run was overigens makkelijk in te korten naar 6km, want je liep als het ware twee rondjes in de vorm van een 8. Een groot en een kleiner rondje.
De bevlogenheid van Rinus is te prijzen, want de route kon vooraf al in je Garmin worden voorgeprogrammeerd. Ook was de tocht in foto’s te zien op facebook en tevens zichtbaar via afstandmeten.nl.
Heel gaaf om op deze zeer informele manier en met vele gelijkgestemden, en dat waren al met al zo’n 25 runners, een fijn stukje te “rennen”. Een wedstrijd werd het zeker niet. De saamhorigheid en het genieten van de omgeving is waar het hier om gaat. Je praat onderweg wat met elkaar en hoort de verhalen aan over diverse trailruns in binnen- en buitenland. Een aantal runners was tevens voorzien van een camera en natuurlijk deed ik daar niet voor onder. Gaat zo’n beetje tot de standaard (trail)uitrusting behoren ook.
Ik had vooraf twijfels over “mijn” te lopen afstand op deze mooie vrijdagavond en liet dat gaandeweg de run maar even op zijn beloop. Het zit gewoonweg nog niet helemaal goed met mijn rechterbeen. Ik blijf wat last houden van irritatie net onder mijn knie. Een beetje snelheid maken lijkt vooralsnog onmogelijk, maar daar heeft de warmte van de afgelopen (hardloop)dagen ook zeker mee te maken.

Ik was aanvankelijk van plan om mijn hardloopspullen mee te nemen naar het werk en dan ’s middags direct door te fietsen naar Wijk aan Zee, maar loopmaatje Peter, vorig weekend nog actief in de 51km lange Eiger trail, stuurde een berichtje dat hij mee zou doen en of ik dus mee wilde rijden. Kennemerduinen cracks Paula en Frans zouden eveneens mee gaan.
Ja, een prima alternatief en zo reden we met zijn vieren vanuit IJmuiden er naartoe. Gezellig hoor!

En hoezo gezellig? We waren zo’n beetje de eerste runners die arriveerden. Er zaten al wel aardig wat mensen te eten bij deze mooie strandtent. En dat ondanks het niet zo heel erg uitnodigende “strand”weer.
Zo zoetjes aan kwamen er meer runners binnen en zo tegen 19:00 uur, de aanvangstijd, konden we met het hele gezelschap op de groepsfoto voor het paviljoen. En daarna……
De wei in. In ons geval eerst een stukje over het strand, de volgende strandafgang eraf en daarna vrij snel een gammele trap op de duinen in. Het was de bedoeling om tot in ieder geval het eerste uitzichtpunt de groep als geheel bij elkaar te houden en dat lukte ook.
Aan de ene kant het fraaie plaatsje Wijk aan Zee aan je voeten en aan de andere kant de fabrieken en het terrein van “mijn” Tata Steel, met als blikvanger Oxystaalfabriek 2.
We vervolgden onze weg door het beeldenpark “Een zee van staal” om daarna een stukje langs de weg richting de Noord pier te lopen doch halverwege het strand op te gaan en weer terug richting ons startpunt. Windje tegen en wat regen. Het deed me wel wat denken aan de Wijckcross, al waait het dan doorgaans veel en veel harder.
Ik vond het wel even lekker zo op dat strand. De loop zat er ook stevig in.
Toen we van het strand af gingen even wachten tot de groep weer voltallig was en hier konden mensen besluiten of ze dus terug zouden gaan of nog een goede vier kilometer er aan vast zouden plakken. De meesten kozen voor het laatste en ik was er een van. Ik liep wel aardig en had niet zoveel last van irritatie aan mijn knie. Dan is het bij al gauw goed ook. Doorlopen. En wel om Heliomare heen, erachter langs en wederom de duinen in. Voor mijn gevoel lag het tempo wel wat aan de hoge kant, Ik klokte zelf een paar keer een km ruim onder de zes minuten, maar ik kon het bijbenen.
Opvallend genoeg werd er veel meer gefotografeerd tijdens het eerste rondje dan tijdens deze laatste kleine. Geen probleem hoor.
Het begon ook inmiddels op te houden met regenen en we konden met de hele groep op weg terug naar De Kust (Terug naar De Kust, ja… Toch een van de mooiste Nederlandstalige liedjes ooit gemaakt dacht ik zo. Met dank aan Maggie McNeal!). Iets van een uur en twintig minuten onderweg geweest vanavond.
Een aantal runners dook nog de zee in, maar ik volstond met een biertje na.
Genoten weer deze avond. Voor herhaling vatbaar ook!

Jan, 25/26-Juli-2014

Foto's bij deze blogpost

10350453_10202928570640172_2327878570017844623_n.jpg P1140203.JPG P1140211.JPG P1140215.JPG P1140227.JPG P1140246.JPG P1140259.JPG P1140309.JPG

dat waren alweer 5 weken

Gepost door Jolene Van Dommelen op vrijdag 25 juli 2014 13:32

Vandaag alweer mijn laatste les van de eerste 5 weken er op zitten.
tot nu toe gaat het Super. In het begin nam ik mijn hondje mee. Zij hield het goed vol en wist mij af te remmen mocht ik te snel willen gaan. Tot zij een blessure kreeg Sad smiley Tijdens het hardlopen kreeg zij steeds haar halsband af op de meest ongelukkige momenten. Als er een vrachtwagen langs reed of als wij over staken bij een afrit van een snelweg. Daarom koos ik er voor om 2 weken geleden nog een tuigje te kopen. Maar na de laatste training met halsband merkte ik gedrags verandering. En daarna dacht ik dus.. Hmm zal je tuig wel zijn. De eerste keer met tuig ging dramatisch. En weer dacht ik.. Hmm zal je tuig wel zijn. Haar gedrag veranderde zo erg dat ik toch voor bezoekje dierenarts koos. Daar werd gezegd dat zij overbelaste voorpoten heeft. Medicijnen mee gekregen en absoluut rust. Na een weekendje logeren kwam ik er achter dat ook haar oksels door haar tuig kapot waren. Na ook zalven is dit inmiddels dicht. Zij mag nog steeds niet ver lopen dus zou ik het alleen moeten doen. En ik ga ook de hele training alleen afmaken.

vanaf zaterdag kwam ik in een dip terecht die wij denk ik allemaal wel eens hebben. Zaterdag moest ik even rennen. Even alle woede en verdriet er uit rennen door de mh17. Toch ging die training goed. Heb mijn tempo laag gehouden vanwege de warmte.
afgelopen maandag moest ik eigenlijk weer. Maar ik voelde mij zo lamlendig toen ik wakker werd, waardoor ik de avond zou nemen. Helaas ook in de avond voelde ik mij nog meer een vaatdoek. Mijn training verplaatst naar dinsdag. Dinsdag een poging gewaagd. Eigenlijk hoefde ik nog maar 2x 5 min maar ik wist dat ik het niet ging redden. Dus heb ik de training afgebroken. Vanaf woensdag gaat het weer lekker!

vandaag dus mijn laatste training van de eerste 5 weken er op zitten.

nu weer een weekendje rust en maandag er weer tegen aan!

Mijn volgende hardloopdoel? (2 reacties)

Gepost door Margo Hermans op woensdag 23 juli 2014 17:50

Foto's bij deze blogpost

20140722 Now I am that person.JPG

Gedroogd fruit tijdens duurloop: Lessons learned

Gepost door Terry Tzintzoglou op maandag 21 juli 2014 15:14

Wat valt er te leren na een paar weken op gedroogd fruit lange afstanden te rennen ipv kant en klare gels?

  1. Het werkt. Gedroogd fruit bezorgt je snelle koolhydraten die je nodig hebt tijdens het hardlopen, vooral op lange afstanden. Ik heb echt verbetering gemerkt t.o.v. zonder voeding lange afstanden te lopen.
  2. Het vertraagt. Doordat je gedroogd fruit moet kauwen vertraagt het de pas vrij radicaal omdat je tijdens het kauwen ook moet ademen. Dat is dus niet ideaal
  3. Moeilijk mee te nemen. Het is in niet geconentreerde vorm dus het neemt ook veel ruimte in. Ik heb nog geen goede oplossing gevonden om grote hoeveelheden mee te nemen
  4. Het bevordert de stoelgang. Over het algemeen is dat goed nieuws, maar niet zo goed nieuws tijdens het hardlopen!

Door bovenstaande nadelen is het dus niet ideaal om zo onbewerkt mee te nemen. Ook is de kans groot dat doordat je veel moet kauwen je te weinig eet en daardoor te weinig koolhydraten binnen krijgt, waardoor je toch die man met hamer tegen komt.

Van problemen naar oplossingen:

Uitdaging 1 is het fruit in geconcentreerd vorm mee te nemen. Ik heb hier al een eerste trial van gemaakt en het is kinderlijk eenvoudig.
Stop het gedroogd fruit in een blender samen met wat water. Laat het een minuutje blenden en je hebt een prachtig gelletje. Het smaakt mierzoet, vergelijkbaar met gels die je koopt.

Uitdaging 2 is om het ergens in te verpakken wat makkelijk meeneemt en makkelijk eet. Ik heb over verschillende oplossingen nagedacht, maar ik denk dat het heel eenvoudig kan. Je stop de gel in een boterhamzak en knoop die luchtdicht af. Tijdens het rennen bijt je gewoon één van de hoeken eraf en neemt de gel gewoon tot je. Althans dat is de theorie.

Uitdaging 3 is om buikkrampen tijdens het lopen tegen te gaan. Dat is nog het makkelijkste. Als je namelijk de hele week wat gedroogd fruit neemt (of veel vezelrijk voedsel) dan voorkomt dat buikkrampen tijdens het lopen. Dit heb ik vanaf het begin gedaan en nog geen last gehad.

We gaan dus deze nieuwe inzichten eens in de praktijk toepassen en zien hoe het werkt. Wordt dus vervolgt smiley

Trouwens; je kunt het water in de gel eventueel ook vervangen door koffie. Op die manier kan je dus ook cafeïne aan je gels toevoegen net als in sommige commerciele gels Wink smiley

1e dag

Gepost door Yosemite op donderdag 17 juli 2014 11:43

20 minuten steppen is geen probleem, dit viel even vies tegen zeg. moet nog wel even kijken naar de instellingen van de app, ik zit nu zwetend op de bank maar volgens de app heb ik nul meter afgelegd. ook ben ik vergeten om aan het einde op stop en opslaan te klikken... heb ik gedaan toen ik op de bank zat en mijn tijd wilde controleren. voordeel is dat de volgende keer het dus een stuk sneller gegaan zal zijn Wink smiley

1e dag

Gepost door Yosemite op donderdag 17 juli 2014 11:42

20 minuten steppen is geen probleem, dit viel even vies tegen zeg. moet nog wel even kijken naar de instellingen van de app, ik zit nu zwetend op de bank maar volgens de app heb ik nul meter afgelegd. ook ben ik vergeten om aan het einde op stop en opslaan te klikken... heb ik gedaan toen ik op de bank zat en mijn tijd wilde controleren. voordeel is dat de volgende keer het dus een stuk sneller gegaan zal zijn Wink smiley

Bekijk alle blog posts

Looptijden.nl vandaag

Elke dag zijn er duizenden hardlopers op Looptijden.nl actief.

Bekijk activiteiten vandaag

Looptijden.nl komende week

Er worden elke week veel activiteiten en evenementen ingepland op Looptijden.nl.

Bekijk komende week

Loopgroepen

Er zijn honderden loopgroepen actief op Looptijden.nl.

Bekijk de groepen

Challenges

Doe mee met een challenge op Looptijden.nl en daag jezelf uit.

Bekijk de challenges

Zoek een hardloper

Op zoek naar iemand op Looptijden.nl?

Zoek een hardloper