Looptijden.nl community

Welkom bij de hardlopers community van Looptijden.nl. Hier zie je de laatste hardlooptijden, inschrijvingen en aanmeldingen. Zelf ook hardlopen kriebels? Meld je dan snel en gratis aan en begin meteen met het bijhouden van al je hardlooptijden.

Laatste blogposts

Hieronder staan de laatste weblog posts van gebruikers van Looptijden.nl over hardlopen en alles wat erbij komt kijken.

Laatste trainingen

Gepost door MonicaHuizer op dinsdag 30 september 2014 11:29

Ik ga volgende week zondags mijn eerste wedstrijd lopen. De vier mijl van Groningen. Ik heb de afgelopen maanden drie maal ee week getraind loop nu 5 km in 34.5 min
Kan iemand mij helpen hoe ik de komende 1,5 week moet trainen om zo goed mogelijk volgende week zondag te lopen?

Foto's bij deze blogpost

image.jpg

Hardloopspel: het was leuk, maar... (4 reacties)

Gepost door Connie op maandag 29 september 2014 22:38

Wat heb ik genoten van het hardloopspel... tegeltjes vollopen, zien waar in het land ik geweest ben, wie er ook lopen in mijn buurt of mijn tegeltjes: lollig!

Maar ik ben er nu klaar mee. Wat begon als een ongecompliceerd spel, raakte beheerst door steeds meer regeltjes. Ik gebruik Looptijden met name naast mijn Garmin-conncet. Eens per maand minimaal, soms wat vaker werkte ik van alles bij. En opeens bleek dat mijn tijden van de week eerder niet meer meetelden: tijden moesten voortaan binnen een week gedownload. Okay... En nu blijkt er weer een nieuwe regel te zijn, om zogeheten "klassementskapen" tegen te gaan. Hierdoor kan ik mijn twee dagen eerder gelopen Berlijnse marathon nieteens laten meetellen, omdat ik mijn tijden binnen een dag zou moeten downloaden.

Helaas, het was innovatief en lollig, maar ik ben er nu klaar mee. Ik ga echt geen 'invoerschema' fabriceren om mijn tijden te mogen uploaden.

Zo, dat lucht op! smiley

Debuterende Dochter op de Geuzenloop (2 reacties)

Gepost door Peter de Haan op zondag 28 september 2014 23:24

Vandaag, zondag 28 september, was de dag waarnaar mijn oudste dochter Jantine lang had uitgekeken. Op deze dag ging zij haar hardloopwedstrijd-debuut maken! Gekozen werd voor een thuiswedstrijd in haar geboorteplaats Zoetermeer, de Geuzenloop over een afstand van 5 kilometer. Om haar tijdens dit debuut te vergezellen was haar vriend Maarten ‘for the occasion’ vanuit Groningen naar de Randstad afgereisd. Hij loopt wel vaker (en mogelijk ook sneller), maar hij zou de gehele race bij Jantine blijven, zo was tussen hen beiden afgesproken.

Jantine’s pappie liep ook de Geuzenloop vandaag: ik had mij ingeschreven voor het 10km-festijn. Helaas was ik niet echt fit-to-run. Al een week lang voelde ik mij grieperig en vermoeid, bovendien speelde een op een stomme manier opgelopen voetblessure mij nog danig parten. Zie hiervoor mijn Zaandamse verslag. Toch wilde ik coûte-que-coûte aan de start verschijnen. Het debuut van mijn dochter wilde ik hoe dan ook niet missen. En mijn eigen race: ach ik zou wel zien waar het op ging uitdraaien.

Zo’n anderhalf uur voor de start troffen Jantine, Maarten, Lianne (mijn jongste dochter) en ik elkaar bij het Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC) waar de startnummers konden worden afgehaald. We waren lekker op tijd: Jantine, maar vooral Maarten, had ik al een tijdje niet meer gezien, en zo konden we gezellig samen startnummertjes spelden, omkleden, koffie drinken en inlopen. De 10km startte 10 minuten voor de 5km; ik zou dus niets van hun race meemaken doordat ik zelf al die tijd aan het lopen zou zijn.

Intussen was de sluierbewolking boven Zoetermeer aan het oplossen zodat een stralend zonnetje tevoorschijn kwam. Ook liep de temperatuur gestaag op: was het ’s-ochtends bij het opstaan nog 11 graden, binnen de kortste keren was deze temperatuur ruim verdubbeld. Het was inmiddels half een, en wij waren er klaar voor! Nog even voor de laatste keer toiletteren en huppekee naar het startvak.

Vlak voor mijn start namen wij ontroerd afscheid van elkaar: wij zouden elkaar na een klein uur weer terugzien en dan zou alles duidelijk zijn. Lianne had al onze valuables in haar tas gestoken, dat voelde safer dan de spulletjes achterlaten in de rugzakken in het CKC.

Om 12:50 werd ik weggeschoten (het schieten is weer helemaal in lijkt het wel). Het was voor mijn doen veel te warm geworden en daarom zette ik een niet al te hoog maar gestaag tempo in.

Om 13:00 scherp werden Jantine en Maarten weggeschoten. Wat ik hierover verder vertel is uit overlevering. Ook zij vonden het (te) warm, maar alla: bij hen zou het lijden slechts een half uur of daaromtrent duren. Getweeën kozen zij een comfortabel tempo. Het ging allemaal redelijk gemakkelijk, en doordat er veel kamikazestarters waren hadden zij het geluk dat ze along the way de nodige mensjes konden inhalen, dat werkt altijd bemoedigend. Allebei hadden ze op het eind een lekkere sprint over. Bij Maarten lag dit voor de hand, bij Jantine wat minder maar dat moet haar wél erg goed gedaan hebben. Met een voor Jantine mooie netto debuuttijd van 34:03 kwam het happy lovin' couple over de finish.

Ikzelf had het inmiddels achterlijk warm. In de loop der jaren ben ik dat steeds minder comfortabel gaan vinden. Het breekpunt van de 10km race was na 6.5km de voetgangers-/fietsersbrug over de A12 én de daarnaast gelegen spoorbaan. Die brug moest over een op de Alpe d’Huez gelijkend haarspeldbochtentracé worden beklommen. En dat in de blakerende zon en warmte. Je zag hier menigeen kapotgaan, en ook ik had het daar eerlijk gezegd niet al te breed. Hier ging zich mijn wat mindere conditie wreken.

De laatste kilometers gaven verval te zien. Je kon erop wachten. En toen ik ook nog wat lichte krampverschijnselen kreeg na 8.5km ging de snelheid er al helemaal uit. Pas in de laatste 150 meter kon ik er nog een klein sprintje uitpersen, maar ik kwam behoorlijk gesloopt over de finish in een netto tijd van 52:33.

Maar dan Lianne… Die lieverd stond aan de finish met bloemen voor ons alle drie! Ja dan zeur je niet meer over een matige tijd, toch?

Was getekend: een supertrotse (schoon-)vader!

De bestorming van de vesting Willemstad

Gepost door Jaco Rip op zondag 28 september 2014 19:56

Dit verhaal typ ik in grote verwarring. Ik snap er werkelijk helemaal niks van. In de afgelopen 3 1/2 jaar dat ik nu loop heb ik dit nog nooit meegemaakt. Waar ik het over heb? De tijd die ik op de klokken heb gezet bij de Vestingloop in Willemstad. Wat die tijd was? Daar zult U, geachte lezer van dit blog, toch echt voor door moeten lezen tot het eind (net zoals ik heb gelopen). Goed, daar gaan we dan......

De afgelopen weken was er niet echt peil te trekken op mijn vorm. Sinds de (succesvolle) Tilburg Ten Miles was de ene training heerlijk soepel, terwijl de volgende dan weer ontzettend afzien was. Wel wist ik één ding zeker: ik zou in Willemstad de Vestingloop gaan opzoeken voor een snelle 5k. Tenminste, dat hoopte ik. In mijn achterhoofd had ik een tijd van zo rond de 20.50 in gedachten. Hopelijk zou ik wat sneller kunnen, maar die 20.50 zou toch echt als uitgangspunt fungeren. Deze week ging het echter verre van soepel. Trainingsrondjes kostten me behoorlijk veel moeite (nou moest ik die ook wel op hoog tempo doen), maar goed, in combinatie met de weersvooruitzichten (20 graden, weinig wind en een zonnetje dat af en toe door zou breken) leek dat voor mij niet veel goeds te beloven. Vandaag dan ook met veel twijfels in het hoofd afgereisd naar Willemstad.

Na een half uur rijden aangekomen op de plaats van bestemming, waar ik gelijk al merkte dat het weer inderdaad niet in mijn voordeel zou zijn. Ik vond het behoorlijk warm en mijn hartslag ging dan ook snel de hoogte in bij het warmlopen. Zeg nou zelf, als je een hartslag van 165-170 bij het inlopen met 12 per uur haalt, dan wordt een snelle tijd een heel lastig verhaal. Ik bleef dan ook maar een beetje rustig lopen en wandelen in de buurt van de start, die om half 1 plaats zou vinden ter hoogte van de vuurtoren bij de jachthaven. Vlak voor het startschot zou klinken keek ik wat om me heen en zag dat ik eigenlijk de verkeerde kant van de weg had gekozen. Ik stond behoorlijk voorin, maar aan de linkerkant (waar ik stond) waren wat mensen voorin terechtgekomen waarvan ik behoorlijk zeker wist dat ik ze snel achter me zou laten. Aan de rechterkant leken de snelle mannen te staan. Bij het startschot bleek dit inderdaad het geval, want ik moest met wat lastige manoeuvres mijn voorliggers passeren, terwijl de overzijde snel het gewenste tempo kon pakken. Maar goed, na 100 meter was ik uit de meute en kon ik echt op weg!

De start had me wel wat energie gekost, want om snel uit de drukte te komen was mijn aanvangssnelheid liefst 17 per uur! Ik schakelde dan ook wat terug naar een tempo zo rond de 15 per uur, waarna ik gelijk nog een 6-tal lopers voorbij zag komen. Daar maakte ik me echter niet druk om, want ik had al zo'n idee dat zij dit tempo niet lang vol zouden houden. En inderdaad, nog voor de eerste km was volbracht had ik dit halve dozijn alweer ingehaald. Bij de doorkomst op 1 km (die in 4.05 ging) had ik echt een mooi overzicht van het veld voor me en kon ik inschatten hoe ik deze race kon voltooien. Ondanks het warme weer leek ik de zaak goed onder controle te hebben, wat heet, ik had niet het gevoel dat ik op mijn maximum liep! Ik besloot dan ook wat te versnellen en vervolgens te zien waar het schip eventueel zou stranden. Ondertussen liep ik op de 7e positie, met de eerste 5 lopers en 1e loopster al een redelijk eindje voor me. Dat duurde echter niet al te lang. Ik had de gang er stevig in met een snelheid van zo'n 15.5 km/u en ik kwam dan ook dichterbij de nummer 6, die toch net iets te hard van start was gegaan. Vlak na de eerste afslag had ik hem al ingehaald en gelijk achter me gelaten. Bij het punt van 2 km zag ik tot mijn grote verbazing een doorkomst van 7.53 staan, wat ging ik gruwelijk hard! Zou ik dit echt tot het einde toe vol kunnen houden? Wat me vooral opviel was hoe goed het mentale gedeelte ging. Normaal gesproken denk ik bij deze snelheden alleen maar aan hoe ver het nog is, maar vandaag kon ik me steeds blijven richten op de tijd die ik over een kilometer wilde doen. Na 2,5 km kwam ik door in 9.47, maar het bekertje water dat me daar werd aangeboden sloeg ik af. Op deze afstand zou dat bekertje me alleen maar tijd kosten, wat ik absoluut niet wou laten gebeuren. Ondertussen zag ik de nummer 5 in de wedstrijd steeds groter worden, wat me nog meer motivatie gaf. Bij het punt van 3 km had ik hem achterhaald en ook hier was het een kwestie van erop en erover, want ook hij kon niet volgen. Niet lang na dat moment sloeg ik linksaf en ging ik weer de eerste wijken van Willemstad in. Ik had nog minder dan 2 km te gaan en natuurlijk ging het nu allemaal wat moeizamer, maar ik kon het tempo hooghouden. Waar zou dit op uitlopen?

Ik liep dus weer in Willemstad. De eerste vier lopers (waaronder dus de snelste dame, die 4e was) had ik niet echt meer in zicht, maar dat maakte me niet uit. Ik besefte dat ik echt gruwelijk hard aan het lopen was en dat een tijd onder de 20 minuten een zeer reële mogelijkheid was. Mijn horloge piepte, er zat weer een kilometer op. Ik keek en schrok toch wel: 3.52! En een doorkomst op 4k van 15.33, ongelooflijk OMG smiley! Ik moest ondertussen wel ontzettend veel moeite doen om het tempo vast te houden, maar in het stadje zelf stond (natuurlijk) meer publiek dat je aanmoedigde. Ineens zag ik in een flits op zo'n 70 meter voor me de snelste dame. Ik wist dat ik haar niet meer in zou halen, maar ik zette alles op alles om nog zo dichtbij mogelijk te komen. Bij de voorlaatste straat van het parcours liep ik nog iets in, maar het verschil was nog steeds zo'n 10 seconden. Ondertussen protesteerden mijn benen en longen tegen deze barbaarse marteling die ik hen liet ondergaan. Na een gruwelijk heuveltje aan het eind van de straat sloeg ik linksaf en zag de finish op minder dan 100 meter. Ik perste er nog een eindsprint uit en kwam behoorlijk vermoeid, maar gek genoeg niet kapot over de finishlijn. Het eerste wat ik deed was op mijn horloge kijken en vervolgens keek ik nog eens drie keer om te bevestigen wat ik de eerste keer had gezien. Dit kon toch niet kloppen? Had ik nu echt een nieuw PR van 19.18 op de klokken gezet? Vol ongeloof strompelde ik verder, liet de chip van mijn schoen afhalen en plofte bij een kraampje neer, waar (een minuutje later) de nummer 6 naast me kwam zitten. We deden allebei ons verhaal, waarbij ik nog steeds dat gevoel van compleet ongeloof over me had. Hoe kon dit? Ik was toch niet in topvorm? Het warmlopen ging toch ook moeizaam? Waar haal ik dit dan in hemelsnaam vandaan? We namen een paar minuten later afscheid, waarna ik op mijn gemak naar m'n auto liep. Daar aangekomen dronk ik een flesje sportdrank gulzig leeg en bracht het thuisfront alvast op de hoogte van mijn prestatie, waarna ik snel op pad ging, zodat ik nog voor de start van de 10k weg was uit Willemstad.

Nu is het ondertussen kwart voor 8 als ik dit typ, zo'n 7 uur dus na mijn ongelooflijke race. De officiële bevestiging is er nu ook in de vorm van de uitslag, waarin ik als 4e heer en 5e overall ben gefinisht met een tijd van 19.22 (4 seconden langzamer dus, maar nog steeds een PR met 3 seconden). Hoe het gevoel nu is? Fysiek is het eigenlijk bizar goed, ik voel alleen een heel klein beetje vermoeidheid in m'n bovenbenen (maar mag het?). Het besef is er nu ondertussen wel gekomen dat ik echt een weergaloze race heb gelopen (voor mijn doen dan) en ik heb dan ook ontzettend veel zin in de rest van het traject richting de Zevenheuvelenloop. Kom maar op!

Running rocks,

Jaco.

wedstrijd

Gepost door Cynthia spencer op zondag 28 september 2014 19:44

Gister weer nieuwe mensen ontmoet die mijn passie voor hardlopen delen! En met hun ook onverwacht ingeschreven voor de bruggenloop 7 december. Heerlijk om weer nieuwe mensen te leren kennen! Hardlopen is super🙌

gelopen maar aankomst gemist

Gepost door Jos van Damme op zaterdag 27 september 2014 19:26

Vandaag gelopen in Proef Rondje Stroe. De route was op zich goed maar de aankomst was erg slecht aangegeven waardoor ik er voorbij liep en 3 minuten verloor. Daar baalde ik nogal van.
Verder was het wel leuk aangekleed met muziek en allerlei hapjes, maar ja primair is toch dat je de loop goed organiseert en die vond ik dus maar matig. Geen inzage vooraf over het parcours, geen km aanduidingen, geen goede aangave van de aankomst. De 5 en 10km vertrokken gelijk en de 10km moest doorlopen voor en tweede ronde. Nou ik had voortdurend opzij moeten kijken waar mensen stonden of daar wellicht de aankomst was

I love the sunshine!

Gepost door Brigitte Piels-Ooms op zaterdag 27 september 2014 11:24

It's a beautiful day..... Don't let it get away!http://www.youtube.com/watch?v=LXrJdOD5syo

Nieuwe schoenen

Gepost door Diana Duerinck op vrijdag 26 september 2014 17:31

Vandaag mijn looptest gedaan en dus ernstige overpronatie. Dus daar een paar schoenen aan gehad en uiteindelijk gekozen voor het merk Brooks. Deze gaven me echt goede steun, ook bij de hiel. Dus hiermee moet het gaan lukken smiley

Ik zal een foto hierbij plaatsen, heb ze niet gekozen op kleur, maar puur op de comfort en hoe ze liepen. Waren niet goedkoop, maarja ik wil ook geen shinsplint terug Sad smiley

Ik denk er ook over om eerder te beginnen, maar kan nergens het schema terug uit zetten. Jammer, dus dan wijken mijn datums maar af. Iemand die weet hoe ik het wel kan doen,laat het me dan heel graag weten.

Foto's bij deze blogpost

10533068_734900426546382_7005585887666074700_n.jpg

Het tempobeestje aangepakt (4 reacties)

Gepost door Els Kooi op vrijdag 26 september 2014 12:28

Er is een klein jaar verstreken sinds ik van uit het niets begon met hardlopen. Eerst werkte ik toe naar de 5km en de Marikenloop. Dat ging boven verwachting en dus maakte ik een plan hoe ik verder zou gaan.

Dat werd trainen voor de 10km in ca. 65 minuten. Eind mei begon ik en ondertussen zijn we in oktober en heb ik nog twee 5km lopen gedaan die elk weer sneller waren dan de vorige. Ondertussen zit mijn PR op 33:25 minuten. Dat had ik nooit durven dromen toen ik eraan begon.

Maar wat me wel een beetje verbaasde dat het verschil tussen mijn steeds snellere tijden bij evenementen en mijn tijden op dezelfde afstand in trainingen zo groot bleef.
En dat terwijl ik juist op de langere afstanden echt meetbaar hele minuten win door het stug doortrainen, bleef ik op de 5km tussen de 37 en 39 minuten hangen. Zou het kunnen zijn dat ik op een nieuw hobbeltje was gestoot, vroeg ik me af.

Mijn vorige hobbeltje was duur; ik vond het een marteling om WEL.VIER.HELE!!!!.MINUTEN!!!! achtereen te moeten hardlopen in de beginfase van mijn training, nu loop ik me liefde tot 1,5 uur als dat zo uitkomt. Die hobbel maakte ik onschadelijk met het lopen van zoveel mogelijk afwisselende routes en flink opzwepende muziek. Om vervolgens de muziek zo snel ik de hobbel had bedwongen weer van het menu te halen en het afwisselen van routes en zoeken van nieuwe routes te behouden.
Mijn nieuwe hobbel leek tempolopen in mijn eentje te zijn. Ik vind het gewoon 'niet zo leuk' maar in loopevenementen met enthousiastelingen langs de weg die je -zelfs als jij hen niet kent - aanmoedigen om vol te houden is het een ander verhaal. Dan kan de km-teller zomaar doorschieten naar voorbij de 9 km/uur.

Dit beestje ga ik natuurlijk ook de baas worden. Waarom? Omdat ik (ook) loop om mijn grenzen te verleggen en mijzelf uit te dagen 'er meer uit te halen'. Omdat ik het verschil wil weten en voelen tussen langzamer lopen omdat dit de bedoeling is op dat moment in het trainingsprogramma of uit lichte ongemakkelijkheid. Mijn instrumenten: trainen bij een loopgroep, waarvan een groot deel toch net iets sneller - of ook verder - loopt dan ik en mijzelf mentaal weer even opkrikken met behulp van het trainingsprogramma dat ik afwerk.

En zo toog ik gister op pad. Op het trainingsprogramma stond een langzame loop van 4,8 km met versnellingen op het eind. Ik nam mij voor mijn 'langzaam' te herdefinieren. Omdat ik weet dat ik inmiddels vrij moeiteloos en comfortabel aan de 8 km/uur zit zodra ik ben warmgelopen zou ik dit als minimum tempo aanhouden en dan zien hoeveel ik nog in de tank zou hebben voor de drie versnellingen op het einde. Ik had me ook voorgenomen om niet eerder te vertragen voor ik mijn 5km tijd had doorgekregen.

Dat bleek een redelijk succesvolle strategie. Mijn PR op de 5km haalde ik niet, maar ik was wel sneller dan mijn voorlaatste loopevenement. Sowieso was het de snelste tijd die ik in training op de 5km heb behaald.

En zo balanceer ik een beetje tussen luisteren naar mijn lijf en mijzelf uitdagen. Het heeft geen zin om te forceren met als resultaat dat je jezelf op een achterstand zet doordat je een blessure opliep. Maar als je alleen maar toegeeflijk bent naar jezelf kom je ook niet verder. Dat geldt voor lopen, maar zeker ook in heel andere gebieden in je dagelijkse bestaan. Eens kijken welk -niet hardloop gerelateerd - beestje ik nu eens in het nekvel zal grijpen....

2014-08-24: Hardloopboek nr. 2

Gepost door Jan Bakker op woensdag 24 september 2014 22:03

Zo, vandaag vond ik mijn tweede hardloopboek op de deurmat. Net als deel 1 een 58 pagina's tellend A4 formaat boek met hardcover. 25 hardloopverhaaltjes, waarvan er een aantal eveneens op looptijden zijn geplaatst (met wat aanpassingen). Dat ziet er toch fraai uit hoor?!
Dat boek komt overigens niet in de handel, want net als deel 1 zijn er slechts twee exemplaren. Eentje voor senior, he?!.
Deel 3 komt er ook en ik heb daar al wat ideetjes over.
Ja, ik heb er wel zin om dat boek vol te schrijven.
Deel 1 ging tot en met mijn eerste halve marathon (Amsterdam, okt 2013), deel twee had ik eigenlijk willen eindigen met de 30km van Amsterdam-Noord, maar een blessure gooide roet in het eten. Voor wat betreft deel 3 zet ik voorzichtig de tweeënveertig km + tweehonderd meter in de titel....
Leuk, zo'n boek. kan ik iedere BLOGger aanraden!

Vanavond een start gemaakt met de eerste les van de zogenaamde hardlooptechniektraining van Suomi trainer Bob Keuzekamp. Hopelijk gaat "opnieuw" leren hardlopen ervoor zorgen dat ik minder snel geblesseerd raak en wat makkelijker, en met regelmaat natuurlijk, mijn afstanden 15+km kan (blijven) lopen. Wel goed, zo'n zes weekse training (iedere woensdagavond)en bovendien was er veel animo voor. Nieuwe hardloopvriendinnen en -vrienden erbij!
Wordt vervolgd!

Jan, 24 september-2014

Foto's bij deze blogpost

P1150394.JPG

Bekijk alle blog posts

Looptijden.nl vandaag

Elke dag zijn er duizenden hardlopers op Looptijden.nl actief.

Bekijk activiteiten vandaag

Looptijden.nl komende week

Er worden elke week veel activiteiten en evenementen ingepland op Looptijden.nl.

Bekijk komende week

Loopgroepen

Er zijn honderden loopgroepen actief op Looptijden.nl.

Bekijk de groepen

Challenges

Doe mee met een challenge op Looptijden.nl en daag jezelf uit.

Bekijk de challenges

Zoek een hardloper

Op zoek naar iemand op Looptijden.nl?

Zoek een hardloper